Facebook Pixel
E-Ticaret

B2B Nedir?

E-ticaret ile ilgilenenlerin merak ettiği, B2B nedir sorusunu tüm detayları ile ele aldık. E-ticaret platformlarında sizler de yeni bir şirket kurmak istiyorsanız, iş modellerini bilmenizde yarar olacaktır. Çevrimiçi platformlarda ticaret yapmadan önce B2B iş modelinin tüm ayrıntılarına göz gezdirebilirsiniz. B2B nedir ve neleri kapsadığını birlikte inceleyelim.

B2B İş Modelinin Özellikleri Nelerdir?

Business-to Business teriminin kısaltması olan B2B, işletmeden işletmeye şeklinde açıklanan bir iş modelidir. B2B iş modelinde, işletmeler diğer işletmelere satış yaparlar. Bu iş modelinin en önemli özelliği, satışın tüketiciye değil, yine bir işletmeye yani satıcıya yapılıyor olmasıdır.

B2B iş modeli genellikle tedarik zincirlerinde uygulanan bir modeldir. Hammadde satışı yapan firmalar, B2B iş modeline en iyi örnektir. Diğer satıcı veya işletmelere hizmet veren firmalar da yine B2B iş modeli içerisine dahil edilir.

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

B2B Türleri Nelerdir?

B2B nedir ve türleri, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. B2B iş modelinde esas hedef şirketler, firmalar ve diğer işletmelerdir. B2B modelinde tüketici konumunda yer alanlar da yine satıcılardır.

Şirket ve firmaların kendi aralarında oluşturduğu pazarlama ve satış işlemleri, B2B iş modeline dahil edilmektedir. B2B modelinde işletmeden işletmeye satış gerçekleşmektedir. B2B türleri şu şekilde sıralanır:

  • Yazılım tabanlı iş modeli
  • Ürün tabanlı iş modeli
  • Servis tabanlı iş modeli

Yukarıda sıralanan iş modellerinin hepsi B2B modelinin alt türleridir. Her bir B2B iş modelinin kendine özgü özellikleri bulunmaktadır.

Yazılım Tabanlı B2B İş Modeli

B2B iş modeli içerisinde bulunan yazılım tabanlı iş modeli, bilişim sektörünü kapamaktadır. Bilişim sektöründe yer alan işletmelerin ürünleri, bu iş modeli içerisinde satışa sunulmaktadır.

Yazılım tabanlı B2B iş modelinde genellikle faaliyetler yazılım tabanlı olarak tanımlanmaktadır. Bunun için ürün teslimatının da yine dijital olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Ürün kurulumunun dijital olarak yapılması, yazılım tabanlı B2B iş modelinin en belirgin özelliklerinden biridir.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

Ürün Tabanlı B2B İş Modeli

Ürün tabanlı B2B iş modelinde faaliyetler, gerçek ürün teslimatı ile gerçekleşmektedir. Hammaddeler, işlenmiş ürünler veya kullanıma hazır olan ürün ve malzemeler satışa sunulabilmektedir. B2B iş modeli ile ticaret yapan işletmelerin en çok tercih ettiği sistemlerden biridir.

Servis Tabanlı B2B İş Modeli

Servis tabanlı B2B iş modelinde fiziksel yani gerçek ürün teslimatı gerçekleşmez. Bu iş modelinde, hizmetlerin üretimi ve satış sürecini içeren hizmetler satışa sunulmaktadır. Servis tabanlı B2B iş modeline en iyi örnek; reklam fotoğrafı çeken ajanslardır. Bu ajansların yaptığı işler, servis tabanlı B2B iş modeline dahildir.

B2B Şirket Türleri Nelerdir?

B2B nedir ve şirket türleri, e-ticaret ile ilgilenen işletmeler için çok önemli bilgiler içermektedir. B2B iş modelinde bir işletme, başka bir işletmeye ürün satışı yapmakta veya hizmet sunmaktadır. Bu türden alışverişin olduğu tüm firmaları ve işletmeleri B2B iş modeli içerisinde incelemek mümkündür. B2B şirket türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

İmalatçılar: B2B iş modeli içerisinde yer alan imalatçılar, diğer işletmelere ürün satışı yaparlar. Kendi ürünlerini üreten, tasarlayan ve imal eden imalatçılar, bir dağıtımcı olarak B2B iş modeli içerisinde yer alırlar. İmalatçılar sadece şirketlere ve firmalara değil, toptancılara da ürün satabilirler.

Toptancılar: Üretici firmalar veya imalatçılardan ürün alımı yapan toptancılar, B2B iş modelinin çok önemli bir kısmını oluştururlar. Toptancılar ürünleri aldıktan sonra, diğer perakendeci veya dağıtımcı firmalara satış yapabilirler.

Dağıtımcılar: B2B iş modelinin bir alt türü olan dağıtımcılar, imalatçı ve toptancılardan ürün ve hizmet alımı gerçekleştirirler. Dağıtımcılar aldıkları ürün ve hizmetleri, işletme ve firmalara direkt olarak satabilirler.

Ajanslar: B2B iş modelinin şirket türü olarak kabul edilen ajanslar ve danışmanlar da diğer işletmelere hizmetlerini satarlar. Burada ajans ve danışmanlar, birebir ürün satışı yapabileceği gibi hizmet sunumu da gerçekleştirebilirler.

B2B Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

B2B nedir ve bu iş modeline dahil olan şirketlerin özellikleri için açıklamamıza devam edebilirsiniz. B2B iş modeli, e-ticaret platformlarının en popüler türlerinden biridir. Geleneksel e-ticaret iş modellerine kıyasla bu modelde satış işlemi, işletmeden işletmeye şeklinde gerçekleşmektedir.

Toptancılar, dağıtıcılar, üreticiler ve ajanslar B2B iş modeline dahil edilen şirket türleridir. Çok eski bir iş modeli olarak bilinen işletmeden işletmeye satış yönteminin dijital ismi, B2B olarak açıklanabilir. Dijital dünyada da işletmeler diğer işletmelerden ürün ve hizmet alımı yapabilirler. B2B şirketlerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletmeler sadece yerel firmalar ile değil, global düzeyde hizmet sunan uluslararası işletmeler ile çalışabilirler.
  • Tedarikçi ve müşteri yönetimini tek bir noktadan gerçekleştirebilirler.
  • B2B iş modelindeki işletmeler, veri analizini daha geniş tabanlı bir sistem aracılığı ile yapabilirler.
  • Müşteri kitlesini genişletebilirler ve yeni müşterilere daha hızlı bir şekilde ulaşabilirler.
  • B2B iş modelindeki şirketler, lojistik ve stok yönetimi gibi işlemlerini daha kolay ve güvenli bir şekilde yönetebilirler.

B2B ve B2C İş Modelleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

B2B nedir sorusu kadar B2C modeli ile arasındaki farklar da merak konusudur. B2C iş modeli e-ticaret sektöründe en çok bilinen iş modellerinden biridir. Bununla birlikte B2B modeli ile arasındaki farklar da göze çarpmaktadır. B2B ile B2C modeli arasındaki farkları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • B2C iş modelinde ürünlerin hacmi ve satışlar her zaman daha düşüktür. Ancak işletmeden işletmeye satışın gerçekleştiği B2B iş modelinde ürün hacmi daha yüksektir. Çünkü bu modelde alım ve satımlar toplu olarak gerçekleşmektedir.
  • B2C modelinde firma ve şirketlerin daha geniş bir müşteri kitlesi vardır. Bireysel müşterileri kapsadığı için hedef kitle de geniştir. Ancak B2B modelinde, işletmeden işletmeye yöntemi olduğu için müşteri kitlesi biraz daha az ve sınırlıdır.
  • B2C iş modelinde satışta ürün başına daha yüksek fiyat teklifleri göze çarpar. B2B modelinde ise; toplu alımlarda ürün başına düşen maliyet her zaman daha düşük olacaktır. Ancak B2B modelinde toplu alımlar söz konusu olduğundan, alışveriş sırasında daha yüksek fiyatlar görülmektedir.
  • B2B iş modelinde işletmeler sürekli olarak ürün ve hizmet alımı yaparlar. B2C modelinde ise; müşteriler sadece ihtiyaçları olduğunda alışveriş yapabilmektedir.
  • B2C iş modelinde alım satımlar kişisel olarak gerçekleşmektedir. B2B modelinde şirketler adına alışveriş yapılmaktadır.

B2B Pazarlama Nasıl Yapılır?

B2B nedir ve pazarlama teknikleri ile ilgili merak edilenleri birlikte ele alacağız. B2B iş modeli diğer modellere kıyasla daha profesyonel olarak gerçekleşmektedir. Özellikle işletmeler ve firmalar, alım satım konusunda daha tecrübelilerdir. Bunun yanı sıra yine B2B iş modeline uygun bir e-ticaret sitesi kurulacak ise; iş modeli ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır.

B2B pazarlama yapmak için öncelikli olarak, hedef kitlenin iyi araştırılması gerekmektedir. Satışların artması ve müşteri kitlesinin genişlemesi için düzenli ve SEO uyumlu içerik üretilmesine dikkat edilmelidir. Uzman olduğunuz sektör ve ürün ile hizmetler hakkında sunumların profesyonel ve kurumsal yapılması gerekir.

B2B İşlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

B2B iş modelinde başarılı olmak için sürekli olarak kendinizi yenilemek zorundasınız. Söz konusu olan milyonlarca işletmenin yer aldığı dijital pazar yerleridir. Bu pazar yerinde sizler de kısa sürede yükselmek ve başarılı bir işletme olmak istiyorsanız, B2B iş modelinin tüm detaylarını incelemelisiniz. Bu iş modelinde, müşteri sayınız diğer iş modellerine kıyasla daha sınırlı kalacaktır.

Müşterilerin sınırlı ancak rakiplerin fazla olduğu B2B iş modelinde, stratejik şekilde ilerlemeniz gerekmektedir. Çevrimiçi platformlarda pek çok sektöre hitap eden ve çok fazla şirkete ev sahipliği yapan B2B iş modelinde, kurumsal pazarlamaya önem vermelisiniz. E-ticarette öne çıkmak için bulunduğunuz sektöre uygun SEO çalışmaları yapmalısınız. Bu sayede işletmelerin yani müşteri kitlenizin size daha kolay bir şekilde ulamasını sağlayabilirsiniz. B2B SEO çalışmaları ile arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu