Facebook Pixel
SEO

SEO Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitesinin otoritesini yükseltmeyi ve arama motorlarında üst sıralarda yer almayı, bu sayede web sitesine gelen trafiği artırmayı amaçlar. Bu, web sitesinin arama motoru standartlarına uygun hale getirilmesiyle sağlanabilir.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO web sitelerimize arama motorları kural ve kriterleri için yapmış olduğumuz teknik geliştirmeler, kullanıcı deneyi, optimizasyon ve iyileştirme çalışmalarına verilen isimdir. İnternette bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları, bu fonksiyonları ile web platformları için en büyük ziyaretçi ve müşteri kaynağıdır. Müşterilerin daha çok arama sonuçlarında ilk sayfada çıkan web sitelerini ziyaret etmesi, zaman içinde önemi artan bir sektörün oluşmasına neden olmuştur.

SEO, alakalı anahtar kelimeler ile arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak alakalı anahtar kelimeler için arama trafiğinde en yüksek trafiği elde etmeyi amaçlar. Bu durumda SEO araştırması, web sitesini her yönüyle arama motorlarıyla uyumlu hale getirerek ziyaretçilerine daha kolay ve hızlı ulaşabilecekleri bir web platformu sağlamayı amaçlar. Bu bağlamda SEO, bir web sitesini daha anlaşılır, kullanımı kolay hale getirmeye ve ziyaretçilere aradıklarını vermeye de yardımcı olmaktadır.

SEO Nedir, Nasıl Yapılır
SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

Fahri Demir SEO’da Neler Yapar?

SEO araştırması genel olarak site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayrılır. Yerinde SEO, web sitenizin tasarımı ve yazılımının yanı sıra web sitenizde zaten bulunan içerikle ilgili birçok çalışmayı içerir. Site dışı SEO ise bir web sitesine dış linkler ve görsel materyaller, sosyal medya, forumlar, bloglar gibi çeşitli kaynaklardan ziyaretçi trafiği sağlayarak görünürlüğünü ve kalitesini artırmayı amaçlayan çalışmalardır.

Öncelikle SEO danışmanlığı hizmeti almak istediğiniz web sitesi çeşitli profesyonel araçlar kullanılarak kontrol edilir ve detaylı bir SEO raporu oluşturulur. Daha sonra bu raporu bir takım kriterleri göz önünde bulundurarak analiz edilir, web sitenizde (On-Page SEO) ve web sitenizin dışındaki kaynaklar kullanılarak (site dışı SEO) hangi değişikliklerin, geliştirmelerin ve editoryal çalışmaların yapılacağı belirlenir.

Tüm bunlar, arama sonuçlarınızda görünmesini istediğiniz kelimelere ve/veya kelime gruplarına göre yapılır. Düzenli ve bilinçli yapılan bu değişiklikler arama motoru botlarını sitenizi daha sık çeker ve taramaya başlar. Bu da içeriklerimizin arama sonuçlarında daha fazla gösterim almasına ve zamanla sitenizde belirtilen kelime ve/veya kelime öbeklerinin liste başına taşır.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

On-Page SEO (Site İçi SEO)

On-Page SEO (site içi SEO), web sitenizi kullanıcılar ve arama motoru botları için optimize ederek arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmeyi amaçlayan bir çalışma şeklidir. Site içi SEO, web sitenizin dışında görünen sinyalleri (geri bağlantılar gibi) optimize eden sayfa dışı SEO’dan farklıdır.

Site içi SEO, arama motoru botlarının web sitenizi tanımasına ve sayfalarınızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmak için oldukça önemlidir.

On-Page SEO çalışmaları şu şekildedir;

  • Sayfa Başlıkları (Title Etiketleri)
  • Meta Açıklamalar (Meta Description)
  • Heading Etiketleri (Başlık Hiyerarşi Bilgisini Vermeye Yarayan Etiketler)
  • Görsel Optimizasyonu, Görsel Boyutu ve Alt Etiketler
  • İçerik Analizi ve Optimizasyonları
  • Anahtar Kelime Analizi
  • İç Bağlantı Kontrolleri
  • URL Yapısı
  • Teknik Hataların Giderilmesi

Site içi SEO stratejilerini uygulayarak web sitenizin görünürlüğünü (Sayfa Görünürlüğü) ve trafiğini artırmaya yönelik çalışmalar yapar.

On-Page SEO (Site İçi SEO)
On-Page SEO

Off-Page SEO (Site Dışı SEO)

Off-page SEO (Site Dışı SEO) teknik SEO projelerinden biridir aynı hassasiyet ve profesyonellik ile yapılmalıdır. Sitenin ana kategorileri ve çalışma alanları ile ilgili gerekli analizler yapıldıktan sonra siteye referans olabilecek farklı, güçlü ve kaliteli linkler istenmektedir.

Sayfa dışı SEO’daki en önemli etki, tanıtım etkinliği olarak da tanımlanan yönlendirme sistemidir. Sayfa dışı SEO araştırması kapsamında web sitenize backlink alabilirsiniz ancak bunun için satın almak istediğiniz web sitesini iyi analiz etmeli, işletmeniz ve domaininiz ile doğrudan alakalı yüksek trafikli sayfaları seçmelisiniz. Bu süreçte yapılması gereken her şey SEO standartları dahilinde yapılmalı, tam anlamı olmayan ya da işletmenizi tarif etmeyen metin ya da yazılarla mükerrer sayfalar yapılmamalıdır.

Backlink Nedir: fahridemir.com/backlink-nedir/

Backlink Analizi Nasıl Yapılır: fahridemir.com/backlink-analizi-nasil-yapilir/

Teknik Optimizasyonlar

Fahri Demir olarak SEO çalışmalarına web sitenizin mevcut durumunu, yapısını kontrol ederek ve tüm yapıyı analiz ederek başlamaktayım. Yukarıdaki araştırma temel olarak ürün ve hizmetlerinizle ilgili sayfaların arama motorlarındaki sıralama durumunun değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bu nedenle teknik SEO projesinin hayata geçirilmesi için bir yol haritası oluşturulmuştur. Yapılan tüm analizler site içi SEO ve site dışı SEO araştırmalarına dayanmaktadır.

Teknik Optimizasyonlar, tarama ve indeksleme aşamaları sırasında bir web sitesini optimize etme sürecini ifade eder. Teknik SEO ile, arama motorlarının web sitenize sorunsuz bir şekilde erişmesine, taramasına, yorumlamasına ve dizine eklemesine yardımcı olursunuz.

Teknik SEO’nun temel amacı, bir web sitesinin altyapısını optimize etmektir.

İçerik Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu, içeriğin arama motorları ve ziyaretçiler için internet aramalarında daha iyi sıralanması için optimize edilmesidir. Bu optimizasyonu yaparken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Optimizasyon kriterleri çeşitli çalışmalar temel alınarak belirlenmiştir. İçeriğin bu kriterlere göre düzenlenmesi, içerik optimizasyonu anlamına gelmektedir.

Optimize edilmemiş içerik bilgilendirici olsa da, arama motoru sonuç sayfalarında iyi sıralanmaz. Yalnızca bilgilendirici içerik sağlamak yeterli değildir. İyi içerik, sayfa düzeni, SEO uyumluluğu, yeterli bilgi farkındalığı ve güvenilirlik gibi birden çok durumla başa çıkabilmelidir.

İçerik Optimizasyonu
İçerik Optimizasyonu

Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Ahantar Kelime Analizi: Hedef kitlenize uyan yüksek aranma hacimli kelimelere odaklanarak sektöre göre uygun anahtar kelime analizi yapılır. Belirlenen anahtar kelimelere göre web sitesi içeriği optimize edilir ve URL yapısı buna göre güncellenir.

Rakip Analizi: Sektördeki rakipleriniz kontrol edilerek içerik, ürün sayısı, sayfa sayısı, fiyat rekabeti, anahtar kelime ve bir çok konuda araştırmalar yapılır ve raporlanır. Buna göre gerekli yol haritası oluşturulur ve uygulanır.

Sektörel Analiz: Rakip analizine dayalı olarak sektörün rekabet gücü analiz edilir ve buna göre hedefler konulup aksiyon alınır.

Kullanıcı Kazanımı

İçerik Optimizasyonu:  Hedef kitlenize uygun anahtar kelimeleri içeren ve aranma hacmi yüksek olan ziyaretçi dostu içerik, SEO dostu içerik olarak tanımlanabilir. Web sitesinin içeriği bu şekilde düzenlenir.

Mobil Uyumluluk: Mobil uyumlu siteler, mobil uyumlu olmayan sitelere göre daha üst sıralarda yer almaktadır. Bu doğrultuda site mobil uyumlu olacak şekilde düzenlenmelidir.

Kullanıcı Deneyim: Kullanıcı deneyimini artıracak site içi aksiyonlar alınmalıdır. Sayfalar arası gezinme ve dönüşüm odaklı planlar oluşturulmalıdır.

Kullanıcı Kazanımı
Kullanıcı Kazanımı

Davranış Ölçümleme

Düzenli Kontroller: Yapılan düzenlemeler yazılımsal sorunlar veya güncellemeler nedeniyle bozulabilir. Bu nedenle projeler düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Veri Kontrolleri: Açılış sayfaları, en çok ziyaret edilen sayfalar, organik trafik vb. aylık ve yıllık gibi yeni kullanıcı büyüme oranları analiz edilir. Bu analiz raporlanır ve her ay bir önce ki ay ile karşılaştırılır.

Kullanıcı Analizi: Site içi kullanıcı davranışı, optimizasyon hakkında ipuçları sağlar. Bu nedenle, kullanıcı analizine dayalı olarak optimizasyonlar yapılamalıdır.

Dönüşüm Analizi

Organik trafikler dönüşüm oranlarımıza nasıl yansır?

  • Diğer pazarlama kampanyalarıyla kolay entegrasyon, verimliliği ve dönüşümleri artırır.
  • Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak, daha fazla müşterinin markanızı tanımasına, güvenmesine ve markamızın büyümesine yardımcı olur.
  • Kullanıcıların önemsediği ürünleri öne çıkararak dönüşümleri artırmak için analizler yapmak.
Dönüşüm Analizi
Dönüşüm Analizi

SEO Neden Gereklidir?

SEO’nun amacı, bir web sitesini Google’da veya hedeflenen kelime tabanlı arama motorlarında üst sıralarda sıralamaktır. Daha yüksek sıralamaya sahip web siteleri daha fazla tıklama alır. Çok sayıda ziyaretçi her web girişimcisini mutlu eder ancak burada en önemli olan nitelikli kullanıcı sayısıdır. Yani daha fazla ziyaretçi almak için değil, daha kaliteli ziyaretçi elde etmek için SEO yapmalısınız.

Bu alanda deneyiminiz yoksa bir SEO uzmanı ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Doğru uzmanı bulduğunuzdan emin olmanızı öneririm. Çünkü ezbere ve bilinçsiz yapılan işler web sitenize ciddi zararlar verebilir.

SEO İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

SEO işletme ve kuruluşlar için oldukça önem arz eder. Marka bilinirliği ve güvenilirliği açısından yüksek önem taşır. Sizler için SEO yararları;

SEO Ciro Artışı Sağlar

Firmalar satış yapabilmek için mutlaka SEO yapmalı veya bir uzmandan destek almalıdır. Bunun nedeni şu şekilde ifade edilebilir: Ortalama olarak tüketicilerin %80’i internetten ürün arıyor.

Araştırmaya göre, arama yapan kullanıcıların %75’i arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alıyor. Şirketiniz SEO’ya sabırlı şekilde yatırım yapmalıdır.

SEO Potansiyel Müşterinizi Artırır

Sektörünüzle ilgili müşteri adayları oluşturmak istiyorsanız, SEO’ya yatırım yapmak yardımcı olabilir. Arama motoru kural ve kriterlerine  göre hazırlanmış bir web sitesi arama sayfasında karşınıza çıkacaktır. Web sitenizin arama sayfalarında üst sıralarda yer alması, web sitenize çok sayıda organik ziyaretçi gelmesi anlamına gelir. Sektörünüzle ilgili birçok kişi web sitenizi ziyaret ettiğinde potansiyel müşterilerinizin artmaya başladığını göreceksiniz.

SEO Marka Bilinirliğinizi Artırır

İyi bir pazarlama stratejisi geliştirmek istiyorsanız, SEO marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Marka bilinirliğiniz arttığında yeni müşterilerle iş ilişkileri kurarsınız ve mevcut müşteriler işletmenize daha sadık olmaya başlar.

İşletmeniz arama sonuçları sayfalarında üst sıralarda yer aldığında, alışveriş yapanlar için güvenilir bir referans noktası olursunuz.

SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

SEO ve SEM arasındaki temel fark basittir: SEO ücretsiz bir stratejidir. SEM ise ücretli bir stratejidir.

SEO ile web sitenize organik (doğal) trafik çekmeye çalışırken, SEM ile bir ücret ödeyerek (reklam yoluyla) web sitenize ziyaretçi çekmeye çalışırsınız.

  • SEO: Organik Sonuç Stratejisi
  • SEM: Ücretli Sonuç Stratejisi

SEO yaparak, arama sayfası sonuçlarında (SERP’ler) görünürlük için ödeme yapmazsınız. Bu nedenle, arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak için trafik oluşturmak istiyorsanız, web sitenizin ilk sayfada görünmesini sağlamalısınız. Çünkü arama yapanlar genellikle ilk sayfa konumunda görünen sitelere tıklarlar. Bu çalışmalarda bu anlatılmaktadır. Fakat bu sonuçlar sabır ve zaman isteyen süreçtir. SEO’yu markanıza yaptığınız yatırım olarak görmelisiniz. Yapılan çalışmalar hiç bir zaman yarın etkisini göstermeyecektir.

SEM ile arama motoru sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için reklam alanı satın alabilirsiniz. Bu, tıklama başına ödeme yapacağınız anlamına gelir.

Sonuç

SEO tek seferlik “uygula ve bırak” tarzı bir iş değildir. Ziyaretçilerinize sürekli olarak güncel ve kaliteli bir içerik sağlamanız gerekmektedir. Sonuçlarınızı etkileyebilecek bir çok faktör vardır. Bu faktörler sürekli olarak arama motorları tarafından güncellenmektedir.

Sizlerinde web sayfalarınızı sürekli olarak bu kural ve kriterlere göre optimize etmeniz gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

SEO, bir web sitesini başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının sonuçlarında daha üst sıralara çıkarmak için yapılan optimizasyon çalışmasıdır. Site içi SEO ile web sitesi, kullanıcı deneyimi düşünülerek geliştirilir. Site dışındaysa popülaritesini artırması garantidir. Sonuç olarak, Google’ın güvendiği sitelerin anahtar kelimeleri yükseltmeye başlar.

SEO Çalışması Ne Kazandırır?

SEO Çalışması ile arama motorlarında üst sıralarda yer alabilir, anahtar kelimeleri hedefleyebilir, geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. SEO çalışmasına başladığınızda web sitenizin itibarı kalıcı olarak iyileşecek ve zamanla yeni müşterilere ulaşabileceksiniz.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

SEO çalışmalarında başarı ve kalıcılık 3 ay ile 12 ay arası sürer. Bu başarının başlamasında etkili olan faktörler; sitenin geçmişi, rekabeti ve temel konusudur. Yavaş yavaş interaktif çalışmalarda sonuçlar hemen ortaya çıkmaya başlar.

SEO Fiyatları Nasıl Belirlenir?

SEO fiyatımız; 5.000 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat sektör ve rekabet düzeyine göre değişkenlik göstermektedir.

SEO Uzmanı Kime Denir?

Web sitesini Google veya diğer arama motorları için optimize eden, organik performansını geliştiren ve takip eden kişilere verilen unvandır.

Dış SEO Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, web sayfalarımızı dışarıdan etkileyen faktörlerdir. Backlinkler, Google Reklamları, Sosyal Medya Reklamları ve Hesap Yönetimi, E-posta ve SMS Gönderimi, Dış Optimizasyon kategorisine girer.

Organik Trafik Nedir?

Organik arama trafiği, herhangi bir reklam veya sponsorluk ücreti ödemeden arama motoru sonuçlarından web sitenize doğal olarak gelen oturumları ifade eder.

SEO'nun Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı: Search Engine Optimization. Arama Motoru Optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevrilmiştir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Seo hakkında çok bilgilendirici bir yazı olmuş hocam emeğinize sağlık bilgilendirme için teşekkür ederim umarım SEO hakkında daha fazla bilgi verirsiniz

  2. Pek çok içeriğe kıyasla çok detaylı bir yazı olmuş. Sektörün bu konuda daha fazla bilgilenmeye ihtiyacı var. Elinize sağlık.

  3. Tebrik ederim çok sade bir dille açıklayıcı içerik olmuş. Başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu