Facebook Pixel
SEO

Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Backlink, sitenizin arama motoru sonuçlarında iyi bir performans göstermesini sağlayan en önemli yöntemlerden biridir. Backlink, en temel ifadeyle “Başka sitelerden, web sitenize gelen bağlantılardır.” Backlink analizi yapmak, bağlantıların nereden geldiğini, kaç tane olduğunu anlamak SEO sonuçlarınızı mükemmel hale getirir. Hazırladığım bu yazıda, Backlink analizinin ne olduğunu ve nasıl yapabileceğinizi detaylı bir şekilde açıklıyorum.

Backlink analizinin tüm detaylarına geçmeden önce, Backlinklerin SEO’nuza sağladığı 3 önemli faydayı vurgulamak istiyorum:

  • Organik sıralamanızı geliştirir.
  • Arama motorlarında daha hızlı dizine eklenmenizi sağlar.
  • Aldığınız trafiği artırır.

Backlink, sağladığı bu benzersiz faydalar sebebiyle SEO stratejinizde mutlaka yer vermeniz gereken bir uygulamadır. Ancak, web sitenize Backlink kazandırmak kadar, aldığınız bağlantıları takip etmek de bir o kadar önemlidir. 

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

Backlink Analizi Ne İşe Yarar?

Backlink, web sitenizdeki bir sayfanın, dış bir kaynaktan aldığı bağlantıdır. Sitenize dışarıdan gelen bağlantılar, sayfanızın SEO değerini arttırır.

Backlinklerden olumlu bir sonuç elde etmek için, linklerin kaliteli ve güvenilir kaynaklardan gelmesi gerekir. Ayrıca gelen bağlantıların, sitenizin faaliyet gösterdiği sektörden gelmesi önemlidir. Bu nedenle çok sayıda bağlantı almak, her zaman iyi bir anlam ifade etmez. Bu bağlantılar tehlikeli ve etki sahibi olmayan kaynaklardan geliyorsa, arama sonuçlarında organik bir konum kazanmanızı sağlamaz. Bu nedenle, Backlinklerinizi analiz etmek, web sitenizin güncel durumunu anlamanıza yardımcı olur.

Backlink analizi yaptığınızda, şu bilgileri öğrenirsiniz:

  • Hangi dış kaynaklardan bağlantı aldığınızı
  • Kaç tane dış kaynak ile bağlantılı olduğunuzu
  • Bağlantı aldığınız kaynakların yetkili olup olmadığını
  • Sitenize bağlantı getiren metnin (anchor text) ne olduğunu

Analiz yaptıktan sonra, önünüzde atabileceğiniz iki farklı adım olacaktır.  İlk durumda, umduğunuz bir sonuçla karşılaşırsınız ve herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. İkinci durumda ise kalitesiz bağlantıları tespit eder ve bunları sitenizden kaldırırsınız. Bu ikinci olasılıkta Google, sitenizi daha iyi bir sıralamayla ödüllendirecektir.

Backlink Analizi Ne İşe Yarar

Backlink Analizinde Neler Değerlendirilir?

İyi bir SEO performansı için, Backlink analizi yapmanın ne kadar önemli olduğunu anladığınızı düşünüyorum ama özellikle, neler analiz edilmesi gerekiyor? Bu kısım biraz kafa karıştırıcı olabiliyor.

Aldığınız bağlantıları analiz ederken, dikkat etmeniz gereken kavramlar şunlardır:

  • Alan Adı (Domain) Sayısı: Kaç tane web sitesi, sitenize bağlantı veriyor? Az önceki bölümde bahsettiğim gibi, nitelik nicelikten önce gelmemektedir. Dikkat etmeniz gereken şey, bağlantı aldığınız kaynakların kalitesidir.
  • Alan Adı (Domain) Kalitesi: Hangi web siteleri, sitenizdeki sayfalara bağlantı veriyor? Alanında yetkili siteler mi yoksa ismi hiç duyulmamış olanlar mı? Sitenizdeki içeriklerle uyumlu bir alanda mı faaliyet gösteriyorlar?

Trafik gönderen domainleri değerlendirirken her zaman dikkatli olmalısınız. Umduğunuz gibi iyi bir üne sahip olmayabilirler. Alan adının yaşı ve içeriğinin sizinkiyle uyumlu olması gibi faktörler, Google’ın dikkat ettiği değerlendirme kriterlerindendir.

  • Etkili Backlinkler: Kaç tane web sitesinin, size trafik gönderdiğini bilmek tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda sayfalarınız ile dış sayfalar arasında kaç tane etkili bağlantı olduğunu bilmenizde fayda vardır. Bu durumda yine temel kuralımıza geri dönüyoruz. Nicelik, kalite demek değildir.
  • Dofollow Linkler vs. Nofollow Linkler: Şimdi sitenize gelen bağlantıların gerçek değerini anlayabilmek için, biraz daha teknik ama kesinlikle önemli kavramlara geçiyoruz. Dofollow Linkler (Takip Bağlantıları), dış bir kaynaktan sitenize yönlendirilen ve SEO sıralamanızı iyileştirebilecek bağlantılardır.

Nofollow bağlantılar ise bunun aksi yönde etki bırakabilmektedir. Çünkü Google Page Rank’te iyi bir sıralama elde etmek için kullanılmaması gereken bir kod içerir. Yani, “rel = nofollow” etiketine sahiptirler. Nofollow bir Backlink biraz yok hükmündedir, organik konumunuza hiçbir şekilde etki etmez.

  • Bağlantı Aldığınız Sayfalar: Sitenize hangi domainlerden bağlantı aldığınızı öğrendiniz. Ancak öğrenmeniz gereken bir şey daha var. Bu bağlantılar, sitenizdeki hangi sayfalara geliyor? Ana sayfanıza mı, hizmet veya ürünlerinizle ilgili sayfalara mı yoksa blog sayfalarınıza mı? Sitenizin hangi sayfalarının, kaçar tane Backlink aldığını analiz etmenizde fayda vardır.
  • Anchor Text (Bağlantı Metni): Sitenize aldığınız bağlantıların metin kısımlarıdır. Sitenize uygun kelimelere veya tamamen alakasız ifadelere de sahip olabilirler. Backlinklerinizin hangi anchor textlere sahip olduğunu anlamak, analizinizi eksiksiz tamamlamanızı sağlar.

Backlink Analizinde Neler Değerlendirilir

Backlink Analizinde Kullanabileceğiniz Araçlar

Artık, doğru bir Backlink analizi yapabilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Ancak muhtemelen, bu bilgilere ulaşmak için hangi araçları kullanabileceğinizi merak ediyorsunuzdur. Backlink analizinizi doğru bir şekilde tamamlamak için kullanabileceğinriz birçok ücretsiz ve ücretli seçeneğiniz vardır. Şimdi tüm bu araçları detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

Backlink Analizi için 5 Ücretsiz Araç

2024 yılı itibariyle Backlink analizinde kullanabileceğiniz birbirinden harika 5 ücretsiz aracı sizin için bir araya getirdim.

Ubersuggest Ücretsiz Backlink Kontrol Aracı

ABD’li SEO uzmanı Neil Pater tarafından geliştirilmiştir. Web sitenizin aldığı bağlantıları kontrol etmeniz için birçok seçeneği ücretsiz bir şekilde hizmetinize sunar.

Yapabilecekleriniz:

  • Web sitenizin aldığı bağlantıları takip edebilirsiniz.
  • Kaliteli bağlantılar oluşturmak için yararlanabileceğiniz fırsatları belirleyebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin en iyi performans gösteren sayfalarını ve Backlinklerini keşfedebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin yeni aldığı bağlantıları ve ölü bağlantılarını belirleyebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin 3 yıl öncesine kadarki Backlink geçmişine erişebilirsiniz.

RankWatch Ücretsiz Backlink Kontrol Aracı

Herhangi bir domainin veya web sitesinin Backlink profilini belirlemek için kullanabileceğiniz, harika bir araçtır. Ayrıca RankWatch, bir domain adının verdiği bağlantıların kalitesini ve güven puanını belirlemenize yardımcı olur.

Yapabilecekleriniz:

  • Aktif veya ölü linkler dahil, herhangi bir web sitesinin Backlink sayısına erişebilirsiniz.
  • Sitelerin, güven puanını ve toplam alıntı sayısını görüntüleyebilirsiniz.
  • Zaman içinde web sitenize bağlantı gönderen domainlerin sayısına erişebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesine ait anchor text, nofollow ve dofollow link bilgileri dahil olmak üzere, daha derin bilgilere erişebilirsiniz.

Rank Signals Ücretsiz Link İzleme Aracı

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz, bir Backlink kontrol aracı mı arıyorsunuz? O zaman, kullanımı tamamen ücretsiz olan Rank Signal aracını denemenizi öneriyorum.

Rank Signal ile, domain sıralaması, trafik sıralaması, site içinden ve dışından gelen bağlantılar gibi birçok bilgiye erişebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • Herhangi bir sitenin dofollow ve nofollow bağlantılarını kolayca görüntüleyebilirsiniz.
  • Rakip sitelerin, en iyi Backlinklerini belirleyebilirsiniz.
  • Herhangi bir sitenin sorunlu ve Spam içerikli bağlantılarını keşfedebilirsiniz.
  • Herhangi bir sitenin silinmiş ve bozuk linklerini bulabilirsiniz.

SEO Review Tools Ücretsiz Backlink Kontrol Aracı

SEO Review Tools, tamamen ücretsizdir ve hesap oluşturmak son derece kolaydır. Bu aracı kullanarak hem kendi sitenizin Backlinklerini takip edebilirsiniz. Hem de herhangi bir web sitesinin aldığı trafiği kontrol edebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • Anchor textleriyle birlikte, her web sitesinin Backlinklerini bulabilirsiniz.
  • Domainleriyle birlikte, toplam Backlink sayısını görüntüleyebilirsiniz.
  • Belirli bir Backlink’in yarattığı trafiğe ait istatistikleri bulabilir ve analiz edebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin en çok Backlink alan sayfalarının bulabilirsiniz.
  • Web sitelerinin aldığını yeni bağlantıları keşfedebilirsiniz.

Backlink Watch Ücretsiz Backlink İzleme Aracı

Backlink aracı, bir domainin sahip olduğu tüm Backlinklerin listesini görüntülemenizi sağlar. Ayrıca analiz ettiğiniz site için anchor text, sayfa sıralaması, giden bağlantıların toplam sayısı vb. verilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • Herhangi bir sitenin tüm Backlinklerini ücretsiz olarak keşfedebilirsiniz.
  • Herhangi bir domain için kullanılan anchor textleri görüntüleyebilirsiniz.
  • Backlinklerin sayfa sıralamasına etkisini öğrenebilirsiniz.
  • Nofollow koduna sahip, site dışından gelen tüm bağlantılarınızı bulabilirsiniz.

Backlink Analizi için Kullanabileceğiniz 5 Ücretli Araç

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından en çok tercih edilen Backlink analiz araçlarını sizin için bir araya getirdim. Bahsettiğim tüm araçlar, size birinci kalite hizmet sunmaktadır. Çoğu araç da, satın almadan önce fikir sahibi olmanız için deneme sürümüne sahiptir.

Backlink Analizi İçin 5 Ücretli Araç

SEMRush Backlink Analiz Aracı

SEMRush Backlink Analiz Aracı, bağlantılarınızı takip etmek için kullanabileceğiniz en kullanışlı araçtır. SEMRush üzerinden her gün, 17 milyardan fazla URL taratılmaktadır. Ayrıca SEMRush, 43 milyardan fazla Backlink’e sahip devasa bir veri tabanına sahiptir.

SEMRush aracıyla, herhangi bir web sitesinin yeni veya ölü bağlantıları keşfedebilir, yeni Backlinkler oluşturmak için fırsat yakalayabilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • Backlinklerinizi dofollow, nofollow, sponsorlu vb. gibi kategorilere göre filtreleyebilirsiniz.
  • Herhangi bir sitenin aldığı bağlantıları, bu bağlantıların domainlerini, URL’lerini vb. özellikleri bulabilirsiniz.
  • Bağlantı aldığınız domainin güven düzeyini kontrol edebilirsiniz.
  • Aldığınız Backlinkleri metin, resim, form veya çerçeve gibi özelliklerini görüntüleyebilirsiniz.
  • Aldığınız bir Backlink silindiğinde haberdar olabilirsiniz.

Serpstat Backlink Analiz Aracı

Serpstat, dünya çapında 1,2 milyardan fazla domainden gelen Backlink verilerine sahiptir. Ayrıca 530.000’den fazla kullanıcıyla, en çok tercih edilen SEO araçlarından biridir.

Yapabilecekleriniz:

  • Son iki yılda aldığınız Backlinklere ait tüm verilere erişebilirsiniz.
  • Bağlantı aldığınız domainlerin kalite puanlarını görüntüleyebilirsiniz.
  • En çok Backlink alan sayfalarınızı tespit edebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin aldığı bağlantıları ve bağlantı listesini kolayca inceleyebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin iç bağlantılarını ve kaynak domainlerini bulabilirsiniz.

Ahrefs Backlink Analiz Aracı

Ahrefs, veri tabanında 170 milyon domaine ve 25 trilyondan fazla Backlink’e sahiptir. Bu sebeple, Google’dan sonra en aktif ikinci web tarayıcısı olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca, Ahrefs üzerinden her gün 6,56 milyardan fazla web sayfası taratılmaktadır.

Yapabilecekleriniz:

  • Herhangi bir web sitesinin aldığı bağlantıların ve kaynak domainlerinin sayısına erişebilirsiniz.
  • Herhangi bir domain için toplam Backlink sayısını keşfedebilirsiniz.
  • Backlinklerinizin kalitesini değerlendirmek için, Domain Derecelendirmesi (DR) ve URL Derecelendirmesi (UR) gibi bilgilere erişebilirsiniz.
  • Yeni ve ölü bağlantılarınızı kolayca bulabilirsiniz.
  • Bağlantılarınızı türüne göre (dofollow ve nofollow) sınıflandırabilirsiniz.
  • Sektörünüzde hangi tür içeriklerin daha fazla bağlantı aldığını keşfedebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin aldığı bağlantıların anchor textlerini görüntüleyebilirsiniz.

Moz Link Gezgini

Moz, 718 milyondan fazla aktif domainden ve 40,7 trilyondan fazla bağlantıdan oluşan büyük bir veri tabanına sahiptir.

Yapabilecekleriniz:

  • Herhangi bir web sitesinin Backlinklerini kolayca keşfedebilirsiniz.
  • Rakip bağlantılarınızın, trafik aldığı kaynakları araştırabilirsiniz.
  • Web sitenizdeki bozuk linkleri bulabilirsiniz.
  • Aldığınız bağlantıların Spam puanını takip edebilirsiniz.
  • Herhangi bir web sitesinin yeni ve ölü bağlantılarını görebilirsiniz.
  • Domain Etki Alanı, Sayfa Etki Alanı, Spam Puanı gibi verilere erişebilirsiniz.

Majestic SEO Backlink Kontrol Aracı

En popüler SEO setlerinden bir diğeri de Majestic Backlink Kontrol Aracı’dır. Hangi sektörde olursanız olun, bağlantı kurma fırsatlarını değerlendirmenize yardımcı olur.

Majestic, şimdiye kadar 2 trilyondan fazla URL’yi taramıştır ve çok büyük bir bağlantı dizinine sahiptir. Bu devasa Backlink veri tabanı sayesinde, herhangi bir web sitesinin Backlink profilini görüntüleyebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • Rakiplerinizin Backlink özelliklerini keşfedebilirsiniz.
  • Herhangi iki web sitesi arasındaki karşılıklı bağlantıları bulabilirsiniz.
  • Web sitelerine verilen bağlantıların kalitesini temsil eden “Güven Akışı” (TF) isimli özelliğe erişebilirsiniz.
  • Ayrıca, herhangi bir web sitesinin Backlinklerini görüntüleyebileceğiniz ücretsiz SEO tarama eklentilerini kullanabilirsiniz.

6 Adımda Backlink Analizi

Artık hangi araçları da kullanabileceğinizi öğrendiğinize göre, asıl meselemize geçiş yapabiliriz. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey, sizin için en uygun aracı seçmek ve bağlantılarınızı analiz etmeye başlamaktır.

Anahtar Verileri Toplayın

Yazımın ilk bölümlerinde, Backlink analizinde ihtiyaç duyacağınız verileri listelemiştim.

Şimdi bu verileri toplamanın zamanı…

Seçtiğiniz aracın özelliklerine göre, aşağıda listelediğim maddeleri tespit etmeye çalışmalısınız:

  • Web sitenize bağlantı gönderen toplam domain sayısı
  • Aldığınız Backlink sayısı
  • Dofollow ve nofollow linklerin listesi
  • Sitenize bağlantı veren birbirinden farklı sayfaların sayısı
  • Kalitesiz bağlantılar

Backlink Aldığınız Sayfaları Detaylı Olarak Değerlendirin

Aldığınız bağlantılar, hangi sayfalarınızı gösteriyor? Bağlantı aldığınız sayfaları analiz etmek, hangi içeriklerinizin daha çok ilgi çektiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ana sayfanız da en çok bağlantı alan sayfanız da olabilir.

En çok bağlantı aldığınız sayfaların, en önemli sayfalar olup olmadığını anlamak için daha detaylı analiz yapmanız gerekebilir. Gerekmediğini düşünüyorsanız, en çok ilginizi çeken sayfalara bağlantı almaya devam edebilirsiniz.

Son olarak, bağlantı aldığınız sayfalar arasında 404 hatası veren bir sayfa var mı kontrol etmelisiniz. Bu gibi durumda, Backlinkleri yeni sayfalarınıza yönlendirerek, kayıp yaşamayı önleyebilirsiniz.

Anchor Textlerinizi İnceleyin

Backlinklerinizin konumlandırıldığı Anchor Text’leri anlamak ve kategorize etmek ilginç bir çalışmadır. Bu bağlantı metinleri, markanıza ait anahtar kelimeler içeriyor mu? Yalın URL mi?

Karşılaşabileceğiniz anchor text türleri şunlardır:

  • Markalı Anahtar Kelimeler: Anchor text, marka isminizi içeren ifadelerden oluşur.
  • Yalın URL: Bağlantı metni, doğrudan web sitenizin adresidir.
  • Boş: Anchor textin olmadığı durumlardır. Tıklama işlevi, bir görsele eklenmiş olabilir.
  • Hizmet Metni: İşinizle ilgili kavramların yer aldığı anchor texttir.
  • Diğer ifadeler: “Buraya tıklayın” vb. metin türleridir.

Anchor textlerin her bir türü, aldığınız bağlantıların değerini arttırabilir veya sitenizin cezalandırılmasına sebep olabilir. Örneğin, markalı ifadeler ve boş Anchor Text’ler Google standartları için uygundur. Ancak “Buraya tıklayın”, “Daha fazlasını öğrenin” vb. Anchor Text’ler Backlink kalitenizin düşmesine sebep olabilir.

 “rel = nofollow” Etiketlerini Kontrol Edin

Aldığınız bağlantıların türünü takip etmek, Backlink kalitesini arttırmak için son derece önemlidir. Daha önce de söylediğim gibi, “rel = nofollow” etiketi içeren Backlinkler, sayfa sıralamanıza etki etmez. Google’ın gözünde sayfanızın kalitesini iyileştirmez veya kötüleştirmez.

Yetkin kaynaklardan gelen çok sayıda bağlantıya sahip olsanız bile, hangi etikete sahip olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Bu tarz Backlinklerin nofollow olarak nitelendirilmesi, SEO’nuza herhangi bir olumlu etki sağlamaz.

Domainleri Kontrol Edin

Nitelikli domainlerden ve işinizle alakalı kaynaklardan bağlantı almanın öneminden daha önce birkaç kez bahsetmiştim. Bu nedenle, etkili sonuçlara ulaşmak istiyorsanız, bağlantı aldığınız domainleri kontrol etmeniz gerekir.

Coğrafi olarak dünyanın bir diğer ucunda ve sektörünüzle ilgisi olmayan bir kaynaktan bağlantı almak, sitenize zarar verir. Bu noktada yapmanız gereken, aldığınız kötü nitelikli bağlantıları yok etmektir.

Sonuçlarınızı Gözden Geçirin

Backlinkleriniz hakkında bilgi topladıktan sonra, elinizdeki verileri kullanarak SEO stratejilerinizi gözden geçirmenizin zamanı geldi.

Bu nedenle, analiz sonucunda düzeltmeniz gereken bir şeyler tespit ederseniz, şu işlemleri uygulayabilirsiniz:

  • Toksik Bağlantıları Ortadan Kaldırın: Bu süreç biraz hassastır ve özel bir ilgi gerektirir. Bu adım, genellikle manuel olarak yürütülmelidir. Bir bağlantının niteliğini incelemenizi sağlayan araçlar olmasına rağmen, bu araçlar yanlış bilgi verebilir. Bu nedenle, şüpheli domainleri manuel olarak incelemek ve kaldırıp kaldırmamaya karar vermek gereklidir.

Kötü niyetli Backlinkleri kaldırmanın birkaç yolu vardır. İlk olarak, Backlink’in kaldırılması için, kaynak sitenin sahibiyle doğrudan iletişime geçmenizi öneriyorum.

Bu yöntem başarılı olmazsa, Google’ın Disavow aracını kullanabilirsiniz. Duruma bağlı olarak, bir domainden gelen tüm bağlantıları engelleyebilir veya bir sayfa özelinde de kaldırma işlemi yapabilirsiniz.

  • 404 Hatası Veren Sayfaları Yeniden Yönlendirin: Backlinkleriniz, 404 hatası veriyorsa ve söz konusu kaynak yüksek kalitedeyse, gelen bağlantıyı çalışan URL’lere yönlendirebilirsiniz. Bunu yapamıyorsanız, bozuk bir sayfaya aldığınız bağlantıları kaldırmanızı öneriyorum.
  • Google’a Yeniden Değerlendirme İsteği Gönderin: Domaininiz, güvenlik tehlikelerinden dolayı ceza almış olabilir. Bu durumda, Google’dan web sitenizi yeniden değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Bu işlem, birkaç gün sürmektedir.
  • Backlink Stratejilerinizi Revize Edin: Yüksek kaliteli sayfalardan sadece birkaç Backlink mi alabiliyorsunuz? Stratejilerinizde bir değişikliğe gitmeniz gerekebilir. Doğal olarak bağlantı almak için, içeriklerinizi çeşitlendirip daha nitelikli hale getirmelisiniz. Bu, biraz daha uzun bir süreçtir ve daha fazla emek gerektirir. Diğer yandan, alanında etkin web sitelerinden bağlantı satın alma yoluna da gidebilirsiniz.

Analizi tamamladıktan sonra, Backlinklerinizin kalitesine ilişkin oldukça detaylı bir bakış açısına sahip olacaksınız. Uygun araçları kullanmak ve yaptığınız analizlerden çıkarımlar yapmak için doğru becerilere sahip olmak çok önemlidir.

Hazırladığım bu yazıyı, Backlink analizlerinde rehber kaynak olarak kullanmak için favorilerinize ekleyebilir, sormak istediğiniz soruları yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Harika bir bilgirendirici yazı olmuş bu gibi makaleleri görmekten çok mutluluk duyarız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu