Facebook Pixel
E-İhracat

Dropshipping Nedir? Dropshipping Satış Nasıl Yapılır?

Dropshipping, bir işletmenin stok tutmasını gerektirmeyen parakende sipariş karşılama yöntemidir. Başka bir deyişle, işletme (şahıs) stoksuz satış modelini kullanarak bir ürün sattığında, ürünü üçüncü bir taraftan satın alır ve doğrudan müşteriye gönderilmesini sağlar. Sonuç olarak satıcı ürünü eline almadan doğrudan müşteriye ulaştırmış olur. Kısaca Tedarik Zinciri 🙂
Stoksuz satış ile standart perakende satış modeli arasındaki fark, stoksuz satış yapan işletmenin stok bulundurmaması veya ürün sahibi olmamasıdır.

Tedarikçi, ürün sipariş edilene kadar her ürünü kendi deposunda tutar.

Evet, kolay basit para kazanma yöntemi gibi görünüyor olabilir.
Başkalarının ürünlerini satıyorsunuz ve sizin için bir kesinti yapılıyor. Tüm dezavantajları, engelleri ve günlük yönetimi hesaba katarsanız, kolay olmaktan uzaklaştığını göreceksiniz. Yani hiçte kolay ve basit para olmadığını anlamış oluyorsunuz.

Yalnızca stoksuz satış (Dropshipping) yapıyorsanız emin olun işinizi sıfırdan kaldırmak kolay olmayacaktır. Ancak e-ticarette zaten yerleşikseniz, marka bilinirliğine sahipseniz yan gelir olarak işinizi genişletmek için stoksuz satış kullanabilirsiniz.

Bu içeriğimde sunduğu avantajlar yanında nasıl kullanılması gerektiği fikrinede ulaşabileceksiniz. Dropshipping dezavantajlarına rağmen, stoksuz satış, doğru kullanıldığı takdirde e-ticaret markaları için güçlü bir araç olabilir.

Dropshipping’i Doğru Şekilde Kullanmak

Dropshipping’i etkili bir şekilde kullanmak için bu dört yaklaşımı her zaman göz önünde bulundurun.

1. Pazar Araştırması

Dropshipping, amaca yönelik bir araç olarak daha iyi çalışır.

Stoksuz satışa uzun vadeli bağlılık sürdürülemez olsa da, bunu geçici projeler için kullanmak, özellikle pazar araştırmasında oldukça yararlı ve önemli olabilir.

Yeni ürünleri denemede ve pazar araştırması için kullanılırken riski azaltmak için stoksuz satış kullanın.

Deponuzu öngörülemeyen bir ürünle paketleyerek envanter maliyetlerinizi artırmak yerine, stoksuz satış kullanarak bir deneme süresi ile test edin.

Satıp satmadığını görmekten daha fazlası, ne kadar sattığı konusunda iyi bir tahminde bulunacak ve  ilk stoğunuz için hangi miktarın satın alınacağına dair daha doğru bir rapor verecektir.

Bu, her zaman doğal risk taşıyan yeni ürün türlerini denemek için iki kat önemlidir.

Örnek verecek olursak, köpek ürünleri satmakta oldukça başarılı oldunuz. Bu, kedi ürünleri için de iyi bir tercüme olur mu?
Bu isabetli veya ıskalı olabilir, ancak suyu her zaman birkaç ürünü düşürerek test edebilir ve nasıl gittiğini görebilirsiniz.

2. Aşırı Satışa Karşı Koruma

Tecrübe sahibi e-ticaret markaları, pazardaki dalgalanmaların her zaman öngörülebilir olmadığını iyi bilirler. Beklenmedik fazla satışları karşılamak stoklamak yerine, yedek olarak bir stoksuz satış tedarikçisine sahip olmak, bu satışları kaybetmeden paradan tasarruf etmenizi sağlar.

Sadece satabileceğiniz ürünleri stoklayarak maliyetleri düşürebilir, satış için beklenmedik bir talep gelirse stoksuz satış ile tatmin edebilirsiniz.

Tüm parakendecilerin karşılaştığı belirsizliğe karşı güvenli bir korumadır. Stoksuz satış seçeneklerine sahip olmak, aşırı durumlara karşı bir sigorta sağlar.

Deponuzda ürünleri çıkartamayacağınız beklenmedik bir durum olursa, ürünleri başka bir yerden dropshipping yaparak önceden verilmiş siparişleri yine de yerine getirebilirsiniz. Aynı durum nakliye gecikmeleri içinde geçerlidir.

3. Stratejik Denizcilik Sistemi

İşletmenizi genişletmenin talihsiz sonuçlarından biri nakliye zorluklarıdır . Deponuzdan veya anlaşmalı kargo merkezinizden ne kadar uzaklaşırsanız, o kadar fazla nakliye ücreti ödersiniz.

Dropshipping, karlı bölgelerinizin dışında kalan bazı sorun teşkil eden yerler için mükemmel bir çözüm fırsatı olabilir.

  • Nakliye maliyeti çok fazla veya depolama fiyatları yeni bir nakliye merkezi kurma fikrini haklı çıkarmak için çok yüksek olabilir.
  • İl veya ülke dışına gönderim yaparken olduğu gibi , vergi veya ekstra ücret her zaman sorundur . Bu seçili alanlar için stoksuz satışa güvenmek, sizi kırmızı alan dışında tutmada belirleyici faktör olabilir.
  • Dahası, stoksuz satış pazar araştırmasında yararlı olabileceği gibi, yeni yerel yerleri test etmek için de kullanabilirsiniz.

Orada yeni bir işletme açmaya değip değmeyeceğini öngörebilmek için yeni bir yerde deneme süresi boyunca dropshipping kullanabilirsiniz.

4. Yüksek Bakım Ürünleri

Bazı ürünlerin stoklanması ve gönderilmesi daha pahalıdır.

Bazı durumlarda, kendi kendinize depolamaktansa onları düşürmek sizin için daha karlı olabilir.

Yüksek bakım gerektiren ürünler derken neyi kastediyoruz?

Depolama veya nakliye için ekstra ücret gerektiren tüm ürünler:

  • Büyük ürünler: Bazı ürünler o kadar çok yer kaplar ki, satışları depolama odası maliyetlerini karşılamaz.
  • Ağır ürünler: Bir ürünün ağırlığı ve gönderilmesi size çok maliyetli olmasına neden oluyorsa, bir üretici veya toptancıdan stoksuz satış yapmayı denemelisiniz.
  • Kırılgan ürünler: Kırılgan ürünler nakliye sırasında özel dikkat ve özen gerektirir. Bu durumlarda, tedarikçi veya üretici bu gereksinimleri karşılamak için sizden daha donanımlı olabilir.
  • Değerli Eşyalar: Mücevherler, antikalar vb. Gibi yüksek değerli eşyalar, tüm depoların sunamayacağı ek güvenlik gerektirir. Olası hırsızlık riskine girmek yerine, depoyu yeterince koruyabilecek birine bırakabilirsiniz.
  • Özel koşullar: Belki donmuş tutulması gereken ürünleri veya ışığa duyarlı malzemeleri satmak istiyorsunuz. Ürünlerinizin özel koşullara ihtiyacı varsa, kendiniz depolamaktansa stoksuz satıştan daha iyi yararlanabilirsiniz.

İşletmenizin tamamı bu tür ürünlerde uzmanlaşmadığı sürece, işletmenizin küçük bir alt bölümü için ek depolama ve nakliye ücretleri ödemenin bir anlamı yoktur.

Ancak yine de bu ürünleri stoksuz satış yoluyla sunarak müşterilerinizi memnun edebilirsiniz.

Tedarikçi Seçimi

En İyi Tedarikçi Nasıl Seçilir?

Satış stratejinize dropshipping’i dahil ettiğinizde, herhangi bir kapasitede tedarikçi ile bir iş ortaklığına girmiş oluyorsunuz.

Satıcı olarak genellikle ürün kalitesi, zamanında sevkiyat ve hatta yasal uyumluluk için dropshipper’inizin insafına kalıyorsunuz.

Ve bu, onları son derece özenle ve dikkatli seçmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Dropshipper’inizin sağladığı koşulları ve yararları her zaman test etmelisiniz.

Birincisi, ürünlerin reklamı yapıldığı gibi olduğundan emin olmalısınız, ancak aynı zamanda gönderilmelerinin kriterlerinizi karşılayıp karşılamadığını da görmelisiniz.

Ürünlerin durumu dışında, tedarikçinizin işlerini nasıl yürüttüğü konusunda birçok endişeniz var.

Biriyle işe başlamadan önce kendinize sormanız gereken başvuru kontrol listesi:

  • İadeleri veya hasarlı ürünleri nasıl geri alıyorlar?
  • Satıştan, teslimat süresine kadar bir siparişi yerine getirmeleri ne kadar sürüyor?
  • Müşteri desteği nasıl? (Bunu test etmekten asla çekinmeyin)
  • Siparişleri sigortalıyorlar mı?
  • Dolandırıcılık koruması sağlıyorlar mı?
  • İncelemeleri veya referansları çevrimiçi bulabilir misiniz?

Tüm bunları eksiksiz şekilde yerine getirmenizi tavsiye ederim.

Yeni Başlayanlar İçin Dropshipping: SSS

Stoksuz satış hakkında bazı yanıtlar burada.

Dropshipping Tam Olarak Nasıl Çalışıyor?

Dropshipping, bir satıcının üçüncü bir tarafın siparişlerini yerine getirmesi ve bunları doğrudan müşteriye ulaştırmasıdır.

Başka bir deyişle, satıcılar satış siparişini tedarikçiye iletir ve tedarikçi daha sonra siparişi yerine getirir.

Satıcı genellikle doğrudan bir üretici veya toptancı ile çalışarak ürün için indirimli ödeme yapar; karları, ilk ürün maliyetindeki farktan ve hangi fiyata sattıkları fiyattan gelir.

Satıcı, kendi ürünlerini depolamaz veya ürünleri doğrudan göndermez. Bunun yerine, çoğunlukla pazarlama, reklamcılık ve çevrimiçi varlıklarını yönetme gibi işleri yapar.

Dropshipping’i İşletmeme Nasıl Dahil Edebilirim?

Yukarıda açıkladığımız gibi, dropshipping’i yalnızca  geleneksel bir e-ticaret iş modelinin tamamlayıcısı olarak kesinlikle önermiyorum.

Hali hazırda bir veya daha fazla işletmeninin çevrimiçi varlığının olduğunu (veya en azından nasıl kuracağınızı bildiğinizi) varsayarsak, dropshipping’i dahil etmek, birkaç farklılıkla başka bir yeni ürünü piyasaya sürmeye benzer.

İşte hızlı bir adım adım kılavuz:

1. Stratejinize, pazarınıza ve müşteri tabanınıza hangi ürünlerin uygun olduğunu araştırın.

2. Rakiplerinizin ürünü nasıl sattığını, yani fiyatlandırmayı araştırın.

3. En iyi tedarikçiyi bulun (yukarıdaki kontrol listemize bakın).

4. İkiniz için de işe yarayan bir tamamlama sürecini tamamlayın ve bunu sisteminize dahil edin. Satış yönetimi yazılımınıza bağlı olarak, bu kolay olabilir veya bazı pürüzleri gidermeyi gerektirebilir.

5. Yeni ürününüzü listeleyin ve tanıtın. Nakliye süreleri veya konumlarındaki değişiklikler gibi özel koşulları belirttiğinizden emin olun.

Stoksuz Satış Yasal Mı?

Stoksuz satış yasaldır.

Tedarikçinizin kim olduğuna bağlı olarak başka yasal sorunlarla da karşılaşabilirsiniz, ancak stoksuz satış tek başına tamamen yasal bir sipariş yerine getirme yöntemidir.

Kendinizi bir Dropshipping Sözleşmesi Sözleşmesiyle korumayı unutmayın.

Stoksuz Satış Kurmanın Maliyeti Nedir?

Ne kadar sermaye koymak istediğinize bağlı olarak 0 ila 10.000 TL arasında değişebilir.

Stoksuz Satışın Avantajları Nelerdir?

Hemen hemen her e-ticaret perakendecisinin stoksuz satış yapmayı düşünmesi için en az beş avantajlı durum vardır.

  • Başlangıç ​​Risklerini En Aza İndirir
  • Ürün Maliyetlerini Düşürür
  • Daha Düşük Depolama ve Lojistik Maliyetleri
  • Geniş Bir Ürün Yelpazesi
  • Esneklik

Stoksuz Satış Karlı Mı?

Evet, stoksuz satış tüccarlar için karlı olabilir. Dropshipping, bir toptancının yapacağı gibi büyük işletme maliyetleri olmadan müşterilerinize ürün satmanıza olanak tanıyan düşük riskli bir iş modelidir. Bu düşük maliyetler nedeniyle, stoksuz satış ile diğer iş modellerine göre karlı hale gelmek daha kolaydır.

Dropshipping İçin Bir Ticari İşletme Kaydettirmem Gerekiyor Mu?

Satış yapmaya başladığınızda işletmenizi kaydettirmeniz gerekecek, fakat bunları tutarlı bir şekilde yapmaya başlayana kadar bunu yapmak için aceleniz yok. Bunun nedeni, ödeme sağlayıcılarının çoğunun, işletmenizin bu tür kimlik bilgilerine sahip olduğunu kanıtlamanızı istemesidir.

eBay Stoksuz Satışa İzin Veriyor Mu?

Evet, eBay’de, stoksuz satışa izin veriyor.

Dropshipping’e izin verilir, ancak satıcı, listede belirtilen zaman çerçevesinde güvenli bir teslimattan ve müşterinin memnuniyetinden sorumlu tutulur.

eBay, dropshipping’i bile teşvik ediyor gibi görünüyor. Özellikle şunu söylüyor:

“Girişlerinizde bir öğenin doğrudan tedarikçiden geldiğini belirtmek zorunda değilsiniz.”

Amazon Stoksuz Satışa İzin Veriyor Mu?

Amazon’da stoksuz satışa izin vermektedir.

Ancak konuyla ilgili Amazon Satıcı Merkezi sayfasında iki istisna listelenmiştir:

  1. Sevk irsaliyelerinizde, faturalarınızda vb. Başka bir satıcının adını veya iletişim bilgilerini kullanmak.
  2. Ürünleri başka bir çevrimiçi perakendeciden satın almak ve doğrudan müşteriye göndermelerini sağlamak (yani ürünü çevrimiçi olarak satın alamaz ve müşterinizin adını ve adresini giremezsiniz).

Amazon ayrıca satıcının tüm belgeler için kayıtlı satıcı olması ve iadeler gibi onunla birlikte gelen tüm sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini de belirtir.

Dropshippers Uluslararası Olarak Gönderiliyor Mu?

Dropshipper’a göre büyük ölçüde değişir, bu yüzden kontrol etmeniz gerekmektedir.

Uluslararası gönderimler hızla pahalı hale gelebilir ve yüzlerce ülke için nakliye ücretleri, gümrükler ve gümrük vergileri ile ilgili doğru fiyat teklifleri almak karmaşıktır. Ayrıca, daha fazla evrak işi olduğundan, uluslararası bir siparişi işlemek için bir damla gönderen önemli ölçüde daha fazla zaman alır. Bazıları ek bir ücret alırken, diğerleri rahatsız etmeyecek.

Benim Yorumum ise: Belirli dezavantajları göz önüne alındığında, stoksuz satışın yeni markalar için uygun olmayacağı yönündedir. Hali hazırda mevcutta satış yapan ve gelir sağlayan bir pazaryerinde mağaza sahibi iseniz kategorilerinize farklı ürün yelpazelerini bu şekilde eklenmeniz daha gerçekçi ve hayalden uzak bir atılım olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu