Facebook Pixel
E-İhracat

E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır?

E-ihracat Nedir? Günümüz teknolojisinde e-ticarete artan ilgi beraberinde e-ihracat da popülerleşmiş ve Türkiye’de trend ticaret şekillerinden biri haline gelmiştir.

E-ihracatın bu kadar popülerleşmesinin ardında elbette ki bazı faktörler bulunmaktadır. E-ihracat, maliyet, emek, ulaşım gibi açılardan pek çok avantaj sağlamaktadır. İlerleyen bölümlerde sizlere bu avantajlardan detaylı olarak bahsedeceğim.

Peki bu kadar popüler olan e-ihracat nedir? E-ihracat ne anlama gelmektedir? Bildiğiniz üzere ihracat, bir ülkede üretilen malın başka bir ülkeye satılmasına verilen isimdir. E-ihracat ise bu sürecin online kanallar aracılığı ile yürütülmesidir. E-ticaret ve e-ihracat aynı mantık ile işlemektedir.

E-ihracatın belli başlı amaçları bulunmaktadır. E-ihracatın ilk hedefi, minimum maliyet ve minimum zaman harcaması ile satışın gerçekleştirilmesidir. E-ihracatın bir diğer önemli hedefi ise globallik sağlamaktır. Bugün internet aracılığı ile her alanda dünyaya açılmak mümkündür. E-ihracat da bu temelde hareket ederek avantaj sağlamaktadır.

 E-İhracatın Temelleri Nelerdir?

 E-ihracatın birtakım temel özellikleri bulunmaktadır. E-ihracatın temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • E-ihracatın temel amacı, yurtdışı pazarına online kanallar aracılığı ile mal veya hizmet satmaktır.
  • E-ihracat, online platformlar üzerine kurulu bir sistemdir.
  • İhracatta dünyaya açılmanın iyi bir yoludur.
  • Doğru stratejiler uygulandığında hedef kitleye ulaşmada etkili bir silahtır.
Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

 E-İhracatın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Her sektörde olduğu gibi e-ihracatta da bazı avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır. E-ihracatın avantajları nelerdir? E-ihracatın dezavantajları nelerdir? Şimdi sırasıyla bunları inceleyelim.

E- İhracatın Avantajları

  • E-ihracat, geleneksel ihracata göre daha düşük maliyetlidir.
  • E-ihracat, zorlayıcı prosedürler ile uğraşmayı gerektirmez. Geleneksel ihracatta olduğu gibi sertifika ve uyumluluk belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Bireysel müşteriye yapılan satış işlemlerinde bazı gümrük vergisi muafiyetleri uygulanmaktadır.
  • E-ihracatta banka teminatı gerekmemektedir. Ödemeler, online şekilde gerçekleştirilir.
  • ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) sistemi kullanılmaktadır. ETGB, operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen beyana verilen isimdir. Bu sayede süreç hızlı ilerlerken ekstra bir maliyet de harcanmamış olur.
  • E-ihracat, hedef kitleye doğrudan ulaşılması açısından avantajlıdır.
  • E-ihracat, ekonomik dalgalanmalardan minimum düzeyde etkilenir.
  • Döviz kuru farkları sayesinde kar elde etme fırsatı sağlar.

E-ihracatın Dezavantajları

  • Doğru stratejiler uygulanmadığında zaman ve mali kayba yol açmaktadır.
  • Müşteri ilişkilerinde yerel temsilcilere kıyasla daha yavaş ve zorlu bir iletişim gerçekleşebilmektedir.
  • Ürünlerin her türlü teknik sorunlarının sorumluluğunu almak gerekmektedir. Ayrıca müşterilerden gelen teknik sorulara da yanıt verilmelidir.
  • Hedef kitle, dünya genelinde olduğu için farklı stratejiler ile hareket etmek gerekmektedir.
Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

Geleneksel İhracat ile E-İhracatın Farkları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ile beraber e-ihracat ne kadar yaygınlaşmış olsa da geleneksel ihracat hâla pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özünde iki ihracat türü de aynı amaca hizmet etmektedir fakat kullandığı yöntemler farklıdır. E-ihracat ile klasik ihracat arasındaki farkları detaylı bir şekilde inceleyelim.

  • Geleneksel ihracat, e-ihracata kıyasla daha fazla hukuki süre içermektedir ve daha katı kurallara sahiptir. Geleneksel ihracatın sınırları daha keskindir ve daha sancılı bir süreçtir.
  • Geleneksel ihracat süreci, e-ihracat sürecine göre daha fazla zaman gerektirmektedir. Daha fazla zaman beraberinde de daha fazla emek verilmekte ve enerji kullanılmaktadır.
  • Geleneksel ihracatta gönderilen ürünler detaylı şekilde incelenmektedir. Satılan ürünün türü nedir? Ürünün tutarı nedir? Gibi konularda detaylı bir inceleme sonucunda ürünler gönderilmektedir. Bunun sebebi ise eksik, kusurlu veya yanlış ürün gönderimi sonucunda değişim veya iade sürecinin oldukça zorlu olmasıdır. Bu sebeple proaktif davranılarak riskler minimuma indirilir.
  • E-ihracat teslimat süresi ve maliyeti geleneksel ihracata göre daha düşük seviyededir.
  • Geleneksel ihracatta taşıma sürecinde alınması gereken belgeler oldukça fazla iken e-ihracatta böyle bir sorun yaşanmamaktadır.

E-İhracat Nedir

E-İhracata Nasıl Başlanır?

E-ihracata yeni başlıyorsanız veya başlamayı düşünüyorsanız muhtemelen e-ihracata nasıl başlayabilirim? sorusu kafanızı kurcalıyordur. E-ihracata yeni başlayacaksanız aşağıdaki seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

Nasıl E-İhracat Yapabilirim?

E-ihracat yapabilmek için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki oldukça basittir.

E-ihracat Siteleri Üzerinden Satış Yapmak

Bu yöntem, diğer yönteme kıyasla nispeten daha kolay ve maaliyetsizdir. Bunun için birçok e-ihracat sitesi bulunmaktadır. Etsy, AliExpress, Allegro, Amazon, Ebay, Propars, Otto, Gmarket ve Cdiscount; e-ihracat sitelerine örnek olarak verilebilir.

Bu siteler üzerinden birçok firma satış yapmaktadır. Bu siteler üzerinden düzenli olarak alışveriş yapan kişilerin bulunması nedeniyle de ürünlerinizin hızla fark edilmesi mümkündür.

E-ihracat siteleri üzerinden satış yapmak oldukça kolaydır. Uygulanması gereken birkaç prosedürden sonra hızlıca satış işlemleri tamamlanmaktadır.

E-ihracatta da e-ticarette olduğu gibi dijital reklamlar, SEO çalışmaları kullanılmaktadır. Bu konuda profesyonel kişiler ile çalışıldığı takdirde hedef kitleye ulaşmak, oldukça kolaydır.

Ayrıca bu siteler yıllardır kullanılan ve güven sağlayan platformlar olması dolayısıyla burada satış yapan markalara da güven duyulmaktadır.

E-ihracat Web Sitesi Üzerinden Satış Yapmak

E-ihracat yapabilmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise, kendi web sitenizi kurmaktır. Profesyonel  firmalar aracılığı ile profesyonel bir web sitesi kurarak bu site üzerinden satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bir araştırma sonucunda sizin için en uygun alt yapıyı tercih edebilirsiniz.

Daha profesyonel bir imaj yaratmak açısından bu seçeneği kullanmak daha iyi bir tercih olacaktır. Bu seçeneğin dezavanajı ise birinic seçeneğe kıyasla daha fazla seo ve dijital reklam çalışması yapılması gerektirmektedir Eğer kendi web siteniz üzerinden e-ihracat yapmaya karar verdiyseniz, uzun vadeli bir gelişim sürecine kendinizi hazırlamanız gerektiğini bilmelisiniz.

E-İhracat İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

E-ihracatta, geleneksel ihracatın aksine belge ve fatura işlemleri uğraşmak gerekmemektedir. Sadece elektronik ortamda düzenlenen bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. ETGB sayesinde mikro ihracat uygulamalarında gerekli olan birçok belge de ortadan kalkmıştır.

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi), ithalat ve ihracat yapan firmalarda yetkilendirilmiş operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır.  

E-İhracat Yapmak İçin Şirket Kurma Zorunluluğu Var Mı?

E-ihracat yapabilmek için şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şirket; şahıs şirketi veya limited şirket olabileceği gibi anonim şirket de olabilmektedir.

E-ihracatta şirket zorunluluğunun bulunmasının sebebi, satış yapılan ürünler için fatura kesme gerekliliğinin bulunmasıdır.

E-ihracat Faturası Nedir ?

E-ihracat faturası, e-ihracat yapan mükelleflerin alacakları ödemelerde yerine getirmeleri gereken bir prosedürdür. Daha net ifade etmek gerekirse; e-ihracat faturası, gümrük çıkış beyannamesinde yer alan faturaların elektronik ortamda düzenlenmesidir. 

E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir ?

E-ihracat faturası nedir? sorusunu cevapladıktan sonra sıra geldi e-ihracat faturasının nasıl kesileceğine. Gelir idaresi başkanlığı, e-ihracat faturası konusunda bazı sistem ve yazılımlar geliştirmiştir. Siz de bu sistem ve yazılımları kullanarak e-ihracat faturalarınızı oluşturabilirsiniz.

E-ihracat faturaları, e-ihracat sistemine uygun şekilde dijital ortamda düzenlenmektedir. Bu sebeple e-ihracat faturası alıcı bölümüne bakanlığın adının yazılması gerekmektedir.

Mükellefler veya firmaların e-ihracat faturası kesebilmesi için mali mühür başvurusu yapması gerekmektedir. Mali mühür onayı alındıktan sonra ise Gelir İdaresi Başkanlığın’a elektronik ortam üzerinden başvuru yapılmalıdır. Bu süreçte mali mühür imzalama işlemleri de dijital ortamlarda yapılmaktadır. Sonrasında hesap aktive edilmekte ve imza kullanma yetkisine ulaşılmaktadır.

Hangi Sektörler E-İhracatta Başarılı Olabilir?

E-ticarette başarılı olan sektörler konusunda bir araştırma içerisindeyseniz ilk etapta mikro ihracat yapabileceğiniz bir sektör tercih etmenizi öneririz. Hangi sektörlerin e-ticarette başarılı olabileceği konusu, satış yapılacak bölge veya ülkeye göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin bir ülkede gıda sektöründe başarılı olabilecekken bazı ülkelerde gümüş sektöründe başarılı olabilirsiniz. Bu sebeple hedef kitlenizi iyi şekilde analiz etmeniz gerekmektedir.

Mikro İhracat Nedir , Avantajları Nelerdir?

Mikro ihracat, 300 kg ve 15.000 € sınırı altında ETGB vasıtasıyla yurt dışına yapılan bedelli ihracata verilen addır. Mikro ihracatın bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar:

  • ETGB kullanıldığı için evrak işlemleri minimum düzeydedir.
  • Mikro ihracatta gümrük müşavirliği ve ardiye ücreti ödemesi gerekmemektedir.
  • Mikro ihracatta vekaletname şartı bulunmamaktadır.
  • Mikro ihracat sayesinde alıcılar ürünlere daha kolay ulaşabilmektedir.
  • Hafta içi ve hafta sonu ürün gönderimi yapılabilmektedir.

E-İhracat

Mikro İhracat Sınırı Kaç Kg’dır ?

Mikro ihracat sınırı 300 Kg’dır.

Mikro İhracatta KDV İadesi Nasıl Alınır  ?

Mikro ihracatta KDV iadesi almak, oldukça basittir. Tek yapmanız gereken, elektronik ticaret gümrük beyannamesi (ETGB) ve faturanız ile birlikte Maliye’ye başvurmaktır.

Mikro E-ihracatta Fatura Nasıl Kesilir ?

Mikro e-ihracatta da aynı sistem işlemektedir. E-ihracat faturası nasıl kesilir? Başlığı altında bulunan içeriği inceleyerek bu konuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

E-ihracat alanında daha fazla bilgi sahibi olmak için mevcut ve gelecek yazılarıma göz atabilir, sormak istediğiniz sorular varsa yorumlar kısmında benimle paylaşabilirsiniz. Eğer bir sorunuz yoksa tebrikler, şimdi aksiyon zamanı!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu