Facebook Pixel
SEO

SEO Uzmanı

SEO Uzmanı (Arama Motoru Optimizasyonu/Search Engine Optimization) herhangi bir web sitesinin organik yollardan ziyaretçi sayısını artırmak ve Google arama sonuçlarında üst sıralarda görülmesi için strateji, taktik ve teknikleri üreten, yol haritası sunan ve uygulayan kişidir.

SEO Uzmanı hizmet verdiği sektördeki rakipleri inceler, analiz eder ve bu doğrultuda eksiklikleri veya doğru yapıları inceler. Bu analiz sonucunda teknik ve iç optimizasyon görevlerini belirler. Bununla birlikte dış kaynaklardan yararlı olacak alaka düzeyi yüksek kaynaklarında tespitini yapar yol haritasına ekler ve sürece devam eder.

SEO Uzmanı Nedir?

SEO Uzmanı, web sitelerini Google arama motoru kural ve kriterlerine göre optimize eden, analiz yapan, web site eksikliklerini gideren ve uygun yapıya getiren kişilere verilen isimdir. Bu analiz ve yapı sadece Google ile sınırlı kalmamakla birlikte Bing ve Yandex gibi arama motorlarında da etkisini göstermektedir.

SEO Uzmanı Nedir?
SEO Uzmanı Nedir?

SEO Uzmanın Görevleri Nelerdir?

SEO uzmanı iş sorumlulukları, bir dijital ajans, herhangi bir şirketin dijital pazarlama departmanı veya freelancer (serbest çalışma) türüne göre değişkenlik göstermektedir. Aşağıda yer alan maddelerde SEO Uzmanının görev ve sorumlulukları yer almaktadır.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

Analiz ve Yol Haritası

Bir SEO Uzmanı işe başlamadan önce mutlaka ön bir analiz gerçekleştirip kendi yol haritasını belirlemesi gerekmektedir. Gerçekleştirdiği bu analizde anahtar kelime analizi, rakip analizi, dış kaynakların analizi ve SWOT analizini gerçekleştirir. Çoğu zaman bu ön analiz projenin seyriyle birlikte başarıya ulaşma zamanının da ortalama sürelerini belirler. Unutmadan belirtmek isterim ki hiçbir ön analiz veya kapsamlı analiz tam olarak kesin bir şekilde başarı zamanı ve garantisi veremez. Bu sadece bi öngörüdür.

Size kesin tarihler, zamanlar ve ilk sayfa garantisi veren uzmanlardan uzak kalmanızı tavsiye ederim. Google kimsenin vermiş olduğu zaman ve sayfa garantisi ile çalışmaz! Ama şuna kesinlikle eminim ki, performans odaklı çalışmalar yapıp, konuya tamamen bütünsel yaklaşmanız size başarıya daha çabuk götürecektir. Anahtar kelimelere takılıp kalmayın…

Site İçi Teknik SEO Analizi

SEO uzmanları aslında Google botlarının çıraklarıdır 🙂  Onlara temiz, hatasız tarama konusunda yardımcı olur. Google botları web sitelerimizi tarar bunun neticesinde kural ve kriterlerine uyan, kullanıcısına istediğini veren sayfaları ödüllendirir. Eğer tarama botları hata ve teknik sorunlar ile karşılaşırsa web sitenizin tarama bütçesini etkiler ve ödüllendirmekten kaçınır.

Tam da bu konuda SEO uzmanları devreye girer ve süreci üstlenir. Tüm site içi hataları tespit eder ve bu hataların giderilmesi konusunda rol oynar. Önemli bir not; SEO uzmanları tüm hataları girip düzeltemeyebilir. Hakim olmadığı paneller ve yazılımlar ile karşılaşma olasılığı yüksektir. Bu noktada geliştiricilerden destek alır. Yani SEO uzmanları kullanmış olduğunuz yazılımı ve yazılım dilini bilmek zorunda değillerdir. Fakat bu hataları geliştiriciye raporlar.

Kullanıcı Deneyimi Analizi

Herhangi bir web sitesi Google kullanıcılarını yani bizleri mutlu ediyorsa, Google’nin kendisini de mutlu ediyor demektir. Arama motorları kullanıcılarına fayda sağlayan, kullanıcı deneyimini yüksek tutan sayfaları ödüllendirir ve konumsal olarak yükseltir. Bununla birlikte kullanıcıların karşısına en hızlı şekil de getirir. Bu algoritmayı en düzgün ve profesyonel şekilde uygulayan arama motoru tabi ki Google’dır.

Peki kullanıcı deneyimi neleri kapsar, bazılarına göz atalım;

  • Oturum süresi (Kullanıcının Sayfada Kalma Süresi)
  • Yazı fontlarının büyüklüğü ve okunabilirliği
  • Doğal yazım dili
  • Mobil cihazlarla uyumluluğu
  • Sayfa hızı (PageSpeed)
  • Kırık linkler ve kırık görseller
  • Karmaşık olmayan yapı
  • Kolay erişim

Kullanıcı deneyimini etkileyen bazı öncelikli kriterlerdir.

İçerik Analizi

İçerik analizi SEO uzmanlarının önem verdiği kriterlerin başında gelmektedir. Bir web sitesinin konu aldığı birçok içerik konusu bulunmaktadır. Metin içeriklerine, görsel içeriklere ve video içeriklere aynı derecede önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü bu içerik türleri mevcut içeriğimizin içerik kalitesini artırmaktadır.

Oluşturulan tüm içerikler unutulmamalıdır ki Google için değil kullanıcıya fayda sağlaması için üretilmelidir. Kullanıcının vakit geçirdiği ve içeriği tükettiği tüm içerikler Google tarafından mutlaka ödüllendirilecektir.  SEO uzmanları tüm bu kriterleri yerine getirmeniz için sizleri bilgilendirir, yönlendirir ve yönetir.

Performans Raporlama (KPI)

SEO uzmanı yapmış olduğu tüm iyileştirmelerin verimliliğini ve ortaya çıkan performansı veri analizleri ile birlikte raporlar. Performans raporları haftalık ve aylık olarak hazırlanıp sunulabilmektedir. Bu raporlar Search Console ve Google Analytics verileri bir önceki ay veya hafta karşılaştırmaları yapılarak sunulabilmektedir.

SEO Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

SEO uzmanı olmak için herhangi bir okul okumak veya herhangi bir bölüm mezuniyeti gerekmez 🙂 Bu işi yapmak veya öğrenmek istiyorsanız Eğitmen SEO Uzmanı tarafından eğitim alarak başlamanız yeterli olacaktır. Bu alana ilgili olmanız ve yüksek meraka sahip olmanız sizi diğerlerinden tabiki 1-0 önde başlatacaktır.

SEO Uzmanı Eğitimi
SEO Uzmanı Eğitimi

SEO Uzmanında Olması Gereken Özellikler

  1. Google’nin algoritmasını anlayıp tanıması ve hangi değişikliklerin gelebileceği konusunda merak sahibi olup önceden kestirebilmeli.
  2. Kullanılan optimizasyon araçlarını konusunda deneyim ve bilgi sahibi olmalı.
  3. Stratejik ve Yaratıcı fikirlere sahip olmalıdır.
  4. Problemleri tanımlayıp çözebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
  5. Sözlü ve yazılı iletişim yeteneği üst düzey olmalıdır.
  6. Takım ve bağımsız çalışabilme beceresine sahip olmalıdır.
  7. Zaman yönetimini iyi yapabilmelidir.
  8. Analitik düşünce yapısına sahip olmalıdır.
  9. Yönetim becerisine sahip olmalıdır.
  10. Araştırmacı bir kimliği olmalıdır.
  11. Şeffaf ve dürüst bir çalışma prensibi olmalıdır.
  12. Disiplinli ve düzenli bir çalışma hayatı olmalıdır.
  13. Sürekli teknolojiyi takip etmeli ve kendisini geliştirmelidir.
  14. Geçerli raporlar ve analizler doğrultusunda konuşur.
  15. Yenilikçi ve her türlü yeniliğe açık olmalıdır.

SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Kullanmış olduğu yöntemlerin güncel ve şeffaf olduğuna emin olmanız gerekmektedir.
  2. Daha önce veya mevcuttaki projelerine göz atınız.
  3. Yine mevcut ve önceki projelerinde içerik bazlı kontroller gerçekleştirin. Güncel içerikler paylaşılıyor mu? Kullanıcıya istediğini veriyor mu?
  4. Profesyonel SEO araçları hakkında bilgi sahibi olup olmadığını sorgulayın. (Ahrefs, SemRush, Screaming Frog)
  5. İş disiplini ve ahlakına sahip olup olmadığından emin olun.
  6. Güven duyun. Güven eksikliği duyduğunuz anda başka SEO uzmanlarıyla iletişime geçin.
SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

SEO Uzmanlığı (Adım Adım Anlatım)

SEO uzmanı olma yolunda ilerlemek isteyenler için adım adım neler yapmalı ve hangi konulara hakim olması gerektiği ile alakala konulara aşağıdaki başlıklarda yer verdim. Buyurun göz atalım 🙂

1. Arama Motorlarını Tanıma

Dünyada kullanılan birçok arama motoru vardır. Ancak bunlar arasında en çok kullanılan arama motorunun Google olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ülkemizde her işletmenin hayali Google’da ilk sıralarda yer almaktan geçiyor. Bu nedenle, Google’ın nasıl çalıştığını ve çalışma mantığını anlamak oldukça önemlidir. Google tarama ve indeksleme yöntemleri ile çalışır. Web siteleri önce botlar tarafından taranır ve indekslenir. Bot daha sonra web sitesini anlar, sınıflandırır ve dizine ekler.

2. Güncelleme ve Yenilikleri Takip Et

SEO sektörü ve arama motorlarındaki yenilikleri sürekli ve güncel olarak takip etmek gerekiyor. Bugünkü Google sıralama faktörleri yarın değişebilir. Dünya çapında çeşitli arama motoru blogları yayınlanmaktadır. Belirli aralıklarla takip etmenizi öneririm. Ayrıca, SEO uzmanlarını bir araya getiren sosyal medya gruplarını ve işbirliği forumlarınıda takip etmenizi öneririm.

3. Teknik Beceri ve Raporlama Yeteneği

Bir SEO uzmanı yazılım dilinden anlamasa da teknik beceri ve yeteneklere sahip olması gerekir. En azından yazılımın neler yapıp neleri yapamayacağını bilmesi ve geliştiriciyi doğru yönlendirmesi gerekmektedir. Raporlar uzmanlar için en önemli sunum ve kaynaklardır. Her adımın raporlanması gerekir. Tespit edilen SEO hataları, teknik hatalar, trafik analizleri, Google raporları, çeşitli SEO araçlarının hataları vb. konular haftalık veya aylık olarak raporlanmalıdır. SEO uzmanları çok iyi sıralama raporu ve ay sonu raporu hazırlamalıdır.

4. SEO Araçlarını Kullanma

SEO araçları kullanılarak çeşitli analizler ve veri okuma yapılabilmektedir. Örneğin; teknik kontroller, link analizleri, sayfa hız skorları vb. Uzmanların tüm bu araçları iyi kullanabilmesi gerekiyor. Örnek SEO araçları;

Google Analytics

Web sitenizin trafiğini ve tüm ölçümlerini görüntüleyebileceğiniz ücretsiz bir Google aracıdır. Kullanımı oldukça kolay ve zevkli bir araçtır.

Google Search Console

Sitenizin performansını izlemek ve Google’a siteniz hakkında önemli bilgiler sağlamak için kullanabileceğiniz ücretsiz bir araçtır. Yine kullanımı zevkli ve kolay araçlardan biridir.

PageSpeed Insights

Web sitenizin mobil ve masaüstü hız skorlarını öğrenebileceğiniz Google’nin ücretsiz bir aracıdır. Aynı zamanda iyileştirilmesi gereken sayfa ve hatalarıda sizlere sunmaktadır. Oldukça kullanışlı ve benim için olmazsa olmazlardan biridir.

Ahrefs

Web sitelerimizin A’dan Z’ye tüm teknik hatalarını ortaya çıkaran ve bu hataların giderilmesi hakkında bize yardımcı olan eşsiz bir araçtır. Aynı zamanda web sitenize bağlantılar bulabileceğiniz, rakip analizi yapabileceğiniz yardımcı bir araçtır.

5. Uygulayarak Deneyim Kazanın

Öğrendiklerimizi uygulamak zorundayız. Edindiğiniz bilgileri asla teoride bırakmamalıyız. Basit bir web sitesi oluşturarak bunu deneyebilirsiniz. Veya bir web sitesini analiz etmek için örnek verebilirsiniz. Çevrimiçi olarak pek çok materyal bulabilirsiniz, ancak bunların hiçbiri deneyimin veya gerçek vakaların yerini tutmaz. Katılacağınız eğitimler sizi uzman yapmaz, sadece size yol gösterir, fikir verir. Gerçek uzmanlık deneyimle kazanılır.

6. Eğitim ve Mesleki Sohbetlere Katılın

SEO hakkında duyduğunuz her etkinliğe katılmaya çalışın. Bildiğiniz konularda bile etkinliklere katılmanızda fayda vardır. Bu sektörde yeni insanlarla tanışmak size yeni bağlantılar kazandıracaktır. Bir uzman olarak ne kadar iyi olursanız olun, karşılaşabileceğiniz birçok farklı SEO sorunu vardır. Bu bağlantılar, sorunlarla karşılaşmanız durumunda size destek olmak için gönüllü olacaktır.

SEO Uzmanları Nerelerde Çalışabilir?

SEO uzmanlarının çalışma alanları oldukça geniş ve kapsamlıdır. Bunun sebebi günümüz çağı olan teknoloji çağıdır. Hemen hemen her sektörün artık dijital mağazalara açılan bir kapısı vardır. Artık kimse bizlerde dahil olmak üzere hizmet veya ürünleri fiziksel bir ortamda aramamaktayız. Bu nedenle çoğu firma kendi bünyesindeki SEO uzmanlarından veya SEO ajanslarından hizmet almaktadır.

SEO uzmanları, herhangi bir firmanın dijital pazarlama departmanında görev aldığı gibi freelencer olarak da hizmet vermektedir. Hangi sektör olursa olsun artık SEO uzmanlarından dijital destek almaktadırlar.

SEO Uzmanı Maaşı 2024

SEO Uzmanı maaşları diğer tüm uzmanlık alanlarında olduğu gibi uzmanlık tecrübesine göre değişkenlik göstermektedir. 2024 yılı SEO uzmanı maaşları 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

SEO Uzmanı Ne Demek?

Arama motoru optimizasyonu uzmanı olmak ne demektir? Arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanları, ziyaretçi sayısını artırmak ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için sizler için web sitesi stratejilerini, tekniklerini ve taktiklerini belirler ve geliştirir. Bu kişilere SEO Uzmanı adı verilmektedir.

SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Diğer tüm uzmanlık alanlarında olduğu gibi, SEO uzmanlarının maaşları da mesleki deneyime göre değişmektedir. SEO uzmanının 2024 maaşı 20.000 TL ile 50.000 TL arasındadır.

Türkiyenin En İyi SEO Uzmanı

Her zaman “en”ler tehlikeli ve etik değildir. En iyiyim diyen herkesten uzak durmalısınız. Şeffaf ve dürüstlük ile çalışan herkes başarıyı zaten getirecektir. “EN” iyi olanı aramayın sizinle birlikte aynı dili konuşan bir takım arkadaşı arayın.

SEO Öğrenmek Zor Mu?

SEO öğrenmesi zor bir şey değildir. Tek yapmanız gereken, çeşitli SEO kavramlarını öğrenmek için zaman ve çaba harcamak ve buna zaman ayırmaktır. Aslında ilk ihtiyacın olan şey inançtır. Gerisi İnanın çok kolay olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu