E-Posta Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
E-posta pazarlaması, E-Ticaret ve internet pazarlamasının bir alt türüdür. Amaç; mevcut veya potansiyel müşterilere markayı tanıtmak, hizmet ve ürünleri bildirmek ve güncellemelerden haberdar etmektir. Peki tam olarak e-posta pazarlama nedir, nasıl yapılır?
E-posta pazarlamasında hedeflenen, müşteriler ile düzenli olarak iletişim içinde olmaktır. Bu şekilde sitenize bir kere giriş yapmış müşterilerin işlemlerine devam etmeleri sağlanabilir ya da sadece bir kere alışveriş yapmış olanları sürekli müşteri haline getirilebilir. Bu hedefler postların içeriğine bültenler, promosyonlar, indirimler, kampanyalar ya da üyelik hizmetleri yerleştirilerek sağlanabilir.
Ayrıca, müşterilerle e-posta aracılığıyla iletişime girilen her durum e-posta pazarlamasına dahil edilebilir. Müşterilerin sorunlarına veya sorularına verilen yanıtlar, kampanya bildirileri, ürün ve hizmetlerden bahseden düzenli postalar, bültenler hepsi e-posta pazarlamasının içinde barınmaktadır.
E-Posta Pazarlaması Nasıl Yapılır?
E-posta pazarlaması büyük, küçük birçok işletmeye fayda sağlamaktadır. Dijital pazarlama stratejisinin çok önemli bir yerinde konumlanan e-posta pazarlaması, detaylı bir çalışma ile hedeflenen başarıyı elde edilmesini sağlar. Ne kadar pratik olsa dahi bu süreçte planlama önem taşımaktadır. İşletmeler çaba göstererek verdiklerinden çok daha fazlasını alabilirler. Peki, e-posta pazarlamada doğru planlamayı nasıl gerçekleştirir ve yeterli çabayı nasıl gösterebiliriz? Gelin, e-posta pazarlaması nasıl yapılır, beraber inceleyelim:
- Müşteri listenizi oluşturun. İlk adımınızda hangi müşterilerinize e-posta göndereceğinizi bilmeniz önem taşımaktadır. Sitenize üye olan, sipariş veren, bülteninize kaydolan müşterilerin e-posta adreslerinden bu listeyi oluşturabilirsiniz. Fakat sadece sizden e-posta almayı istediğini belirten müşterileriniz bu listeye dahil olmalıdır. Aksi takdirde müşterinin gözünde marka imajınız lekelenebilir.
- Özellikle uluslararası ölçekte bir e-posta pazarlaması yürütüyorsanız dünya genelinde var olan bazı standartlara uymanız beklenmektedir. E-postalarınızda yanlış bilgiler içermemeli ve müşterileriniz diledikleri zaman aboneliklerinden çıkmalıdır. Aksi takdirde e-postalarınız spam kutusuna düşer ve artık bu kanal sizin için kapanabilir.
- Müşteri listenizi çıkardıktan sonra, kitlenizi analiz edin. Hedef kitlenizin sosyolojik, coğrafi, demografik bilgilerini göre ayırım yapın. Bu bilgiler, kişilerin ihtiyaç ve isteklerini anlamınızda sizlere yol gösterecektir.
- Elinizdeki farklı hedef kitlelerin isteklerine, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre içerikler hazırlayın. Bu içerikler ilgilerini daha çok çekecek ve daha hızlı geri dönüş alabileceksinizdir.
- E-posta içeriklerinize uygun dikkat çekici başlıklar ve sloganlar yazın. Müşterileriniz, e-postalarını kontrol ederken herhangi birinin silinip silinmeyeceğine bu şekilde karar vermektedir. Bu yüzden kullandığınız başlıklara dikkat edin.
- E-postanızın gönderim sıklığını belirleyin. Dediğimiz gibi e-posta pazarlama söz konusu olduğunda her şey planlamadan ibarettir. Gönderim analizlerini iyi yapmak ve doğru sıklık ile zaman aralığı belirlemek, bu işteki yatırım gelirinizi belirler. Örneğin yapılan araştırmalara göre, bütün dünyada e-postaların en çok kontrol edildiği gün Cuma; e-postaların en az kontrol edildiği gün ise Cumartesidir.
- Müşterileriniz ve işletmeniz için en uygun mail gönderim aracını bulun. Mail gönderim araçları; şablon oluşturmanıza, e-posta pazarlama kampanyaları hazırlamanıza, e-posta müşteri listenizi düzenlemenize yardımcı olmaktadır.
E-Posta Pazarlaması Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-posta pazarlaması stratejik bir dijital pazarlama metodudur. İşletmeler hem hedef kitlelerini hem de araştırmalar sonucu çıkan kullanıcı tüketim alışkanlıklarını düşünerek karar almalıdır. Bu süreçten olabildiğince verimli yararlanabilmek ve hedeflenen sonuçları alabilmek için işletme ve şirketlerin dikkat etmeleri gereken önemli noktalar vardır. Bu önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mobil cihazların kullanımı ve hayatımızdaki yeri gittikçe önem kazanmaktadır. Bu durum hem internet kanalları kullanımımızı hem de tüketici alışkanlıklarımızı kökten değişime uğramasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı, e-posta içerik ve şablonlarının mobil uyumluluğa sahip olması büyük önem taşımaktadır. Mobil cihazlar internet ağının %55 oranını oluşturmaktadır.
- Dikkat çekici içerikler oluşturun. Unutmamalısınız ki e-posta aracılığıyla müşteriyle iletişim kurmak bir pazarlama metodudur, satış değil. Bundan dolayı, sadece indirim ve satış haberleri göndermek müşteri için sıkıcı olabilir. İlgisini çekmediği için de istenilen hedefe ulaşılamayabilir. Ayrıca, dikkat çekici içeriklerin yayınlanması aynı zamanda marka bilinirliğini arttırmak ve müşterilerle olan ilişkileri geliştirmek için çok önemlidir.
- Marka olarak müşterilerinize karşı yaklaşımınızın ve konuşmanız, marka kimliğinizin büyük bir kısmını etkilemektedir. Bundan dolayı, müşterilere hitap ederken uygun bir üslup kullanın.
- İçeriklerinizin net ve sade olması gerekmektedir. Bu şekilde, müşterilerin dikkatini çekebilir ve e-posta pazarlaması için koyduğunuz hedeflere ulaşabilirsiniz.
E-Posta Pazarlamasının Faydaları Nelerdir?
E-posta pazarlaması diğer dijital pazarlama ve reklam modellerine göre hem RIO (yatırım getirisi) yüksek hem de kolay bir modeldir. Uzun yıllardır kurumsallaşmış şirketler tarafından kullanılan bu pazarlama modeli, aslında küçük işletmeler için de oldukça uygundur.
Maliyet olarak bütçe dostu olan yapısı ile işletmeler, hızlı geri dönütler alabilmektedir. Bununla birlikte, e-posta pazarlaması marka bilinirliği için de önem taşımaktadır. Markanın değerlerini ve hizmetlerini e-posta aracılığıyla öğrenen müşteriler, o an alışveriş yapmasa bile ilerideki alımlarında bilgilerine göre karar verecektir.
E-posta pazarlama, sosyal medya ve diğer dijital kanallara göre müşterilere daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaktadır. Yapılan anketlere göre 50 yaş üstü tüketicilerin %74’ü ve 25 yaş altı tüketicilerin ise %60’ı, e-postanın markalar ile iletişim kurulabilecek en kişisel kanal olduğunu söylemektedir.
Ayrıca, sosyal medya kanallarına göre e-posta daha kalıcı bir iletişim yöntemidir. Kullanıcıların sosyal medyadaki dikkat süresi oldukça kısadır. Bunun sonuncunda, gönderileriniz ve reklamlarınız gözlerinden kısa sürede kaçabilmektedir fakat e-postada durum böyle işlememektedir. 10 kişiden 8’i gelen e-postaları açmaktadır. İster e-postayı silsinler isterlerse sonra okumak için saklasınlar, yine de içeriği okuyup ne ile ilgili olduğuna bakmaktadırlar.
Güzel bir geri bildirim. Teşekkürler Arif Bey.