Facebook Pixel

Adwords Uzmanı

Adwords uzmanı, işletmenizin dijital pazarlama alanında Google’da yer alan reklamlarınızın kurulumunu, planlamasını, reklamlarınızın rakip analizlerini, performans takibini ve bunların raporlanmasını yapan bu operasyonu yürüten, yönlendiren ve yöneten kişidir.

Google ADS Nedir?

Google Adwords, Google arama motorunun işletmeler ve bizler için sunmuş olduğu, kullanıcıların yapmış oldukları kelime sorgularını hedef alarak çalışan bir dijital reklam aracıdır.

Google ADS Nasıl Çalışmaktadır?

Google Adwords’ün çalışma mantığını, algoritmasını anlamak ve reklam için ayırmış olduğunuz bütçeden en verimli şekilde yararlanmak için kalite puanı, anahtar kelimeler, yerleşimler, reklam sıralaması ve teklifler gibi bazı temel konular hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önem taşır.

Anahtar kelimeleriniz ve seçtiğiniz kelime öbekleri aratılmış olan anahtar kelimelerle eşleştiği zaman Google reklamlarınızın görünme olasılığı artacak ve kullanıcıyı web sitenize bu reklam kanalı ile çekmiş olacaksınız.

Örneğin bir kadın tesettür giyim ürünleri satan bir firmasınız, anahtar kelime olarak kurgulamış olduğunuz kampanyada “tesettür giyim” anahtar kelimesini kullanabilirsiniz. Böylelikle kullanıcı Google arama kısmına tesettür giyim yazdığı vakit arama sonuç sayfanızda kurgulamış olduğunuz reklam kampanyası ile karşılaşacaktır.

Reklam verirken önerim, kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerin spesifik olmasına özen göstermeniz. Örneğin; “Opel orijinal yedek parça satışı” yerine “Opel yedek parça” gibi alanlarınızı daha özgün daha kullanıcı dili çerçevesi içerisinde kelime grupları oluşturmak verimi artıracaktır.

Google Ads Nasıl Çalışmaktadır
Google Ads Nasıl Çalışmaktadır?

Adwords Uzmanı Neler Yapar?

Google Adwords Uzmanı oluşturmuş olduğu reklam kampanyalarını belirli periyotlarda takip eder. Maliyetlerin yükseldiği durumlarda verimlilik durumlarını kontrol eder ve bu doğrultuda reklamların optimizasyon işlemlerini gerçekleştirir.

Adwords uzmanı hizmet verdiği sektörün hedef kitlesini analiz eder, ve bu hedef kitleye yönelik doğru ve alternatif anahtar kelimeleri seçerek reklam kampanyalarını oluşturur. Bunun yanı sıra belirlemiş olduğu anahtar kelimelerin rakip analizini gerçekleştirir, maliyet hesaplamalarını yapar, dönüşüm oranlarını ve stratejilerini bu yönde oluşturur. Bu çalışmalar doğrultusunda elde etmiş olduğu performans analizini raporlar ve düzenli aralıklarla işletmeye bildirir.

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

Sektör Analizi

Hizmet vermiş olduğunuz sektörün en ince ayrıntısına kadar analiz etmeniz gerekmektedir. Sunmuş olduğunuz ürün veya hizmetin hedef kitlesinin nerelerde vakit geçirdiğini ve bulunmuş oldukları mecraları iyi analiz etmeniz oldukça önemlidir. (Örn; Instagram, Google, YouTube, Facebook gibi)

Reklam çalışmalarına başlamadan önce sektörel anahtar kelime tespiti ve maliyet hesaplamalarıda yapmanız büyük önem taşır. Bulunmuş olduğunuz sektöre göre rekabete girmeniz ve bununla alakalı yol haritanızı hazırlamanızı öneririm.

Sektör Analizi
Sektör Analizi

Rakip Analizi

Bulunmuş olduğumuz sektördeki rakiplerimizin kimler olduğunu iyi tespit etmek ve bilmek gerekir. Rakip analizi yaparken rakiplerimizin artı ve eksi yönlerini mutlaka bulup buna göre yol haritası belirlememiz gerekmektedir.

Rakiplerimizin yoğunlaştığı anahtar kelimeler ve bu anahtar kelimelere vermiş olduğu teklifleri mercek altına alıp bu doğrultuda ilerlemek doğru stratejilerden bir tanesidir.

Anahtar Kelime Analizi

Google Ads’in en önemli kısımlarından bir tanesi anahtar kelimelerin belirlenmesi ve bu kelimelerin doğru analiz edilmesidir. Sizleri Google reklamlarında müşterilerinizin karşısına çıkaracak kelime öbekleridir. Bu kelimeler belirlenirken aranma hacimleri ve bu kelimelerin tıklama başı maliyetleri oldukça önemlidir. İçeriğimizin devamında tıklama başı maliyet (TBM) nedir detaylı şekilde ele alacağız.

Negatif Anahtar Kelime Analizi

Reklamlarımızda gereksiz ve bizimle alakasız anahtar kelimelerin önüne geçtiğimiz alandır. Dönüşüm getiren anahtar kelimelere odaklanmamız gerektiği için, bu şekilde bize boşa harcama yaptıracak negatif kelimeleri ve alakasız tıklamaları engellememiz gerekmektedir. Bu kelimeleri panel üzerinden negatif anahtar kelime olarak işaretleyip bir daha o kelimede kullanıcının karşısına çıkmamamız gerekmektedir.

Reklam Verilen Konum

Vermiş olduğunuz reklamların nerede görünmesini istiyorsunuz veya hangi bölgelerde yoğun olarak görünürlük sağlamak istediğinizi bilmeniz gerekmektedir. Eğer bir e-ticaret firması değilseniz ve Samsun’da hizmet veren bir firmaysanız İstanbul’da reklamınızın görünmesinin ve tıklama almanızın hiçbir önemi olmayacaktır. Aksine maddi açıdan zarar verecektir.

Reklam Verilen Konum
Reklam Verilen Konum

Sahte Tıklama ve Saldırı Kontrolleri

Google Adwords sahte tıklama ve saldırılara ne yazık ki maruz kalıyor. Bu tıklama ve saldırılar özel bir yazılım ile Adwords panelimize ve web sitemize entegre ediyoruz. Böylelikle sahte tıklama ve saldırıların %90 önüne geçmiş oluyoruz.

Düşük Maliyet Yüksek Performans

Web sitemizin ve Google reklamlarımızın gerekli optimizasyon işlemlerini yaparak kalite puanımızı yükseltmemiz mümkün. Bu kalite puanının yüksek olması daha düşük bütçeler ile üst sıralara çıkmamızı tetikliyor. Bunun yanı sıra reklamlarımızın alaka düzeyinide artırmış olup, düşük maliyet ile maksimum kazanç elde etmiş oluyoruz.

Kampanyaları Optimize Eder

Reklam kampanyalarımızı, mevcutta ayırmış olduğumuz bütçeyi artırmadan gerekli optimizasyonları yaparak verimi artırmamız mümkündür. Bu optimizasyonda düşük maliyet yüksek verim almamıza yardımcı olur.

Yeni Kampanya Stratejileri Geliştirir

İşletmeniz veya şirketinizi tanıtmak veya satış yapmak için daha önce Google Ads’i kullanmadınız, fakat bunu yapmanın vaktinin geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bir Adwords uzmanı, ayırmış olduğunuz bütçenize göre en uygun şekilde kampanya stratejilerinizi geliştirir.

Adwords (Google ADS) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Google gibi büyük bir arama motorunda Google Adwords aracını kullanarak reklam vermemiz mümkün. Hedef kitlemize ulaşabilmek için belirli reklam bütçesi ayırmamız ve harcamamız gerekmektedir. Bu ayırmış olduğumuz bütçeyi ne kadar verimli ve olumlu yönde kullanırsak o kadar çok dönüşüme dönecektir.

Günlük olarak 260 Milyon üzerinde ziyaretçi ve 5 Milyar günlük etkileşim oranın olduğu bir yerden bahsetmekteyim. Umarım heyecan duymuşsunuzdur 🙂 Bilinçsiz olarak rastgele verilen reklamlar, reklam bütçemizi çok kısa sürede harcamasına sebep olacaktır.

Bu kadar büyük bir reklam platformuna reklam verirken bilinçli olmanız ve buna göre hareket etmeniz gerekmektedir. Dijital alanda reklamcılık her geçen gün büyümekte ve her gün yeni bir rakip ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten dolayı dönüşümlerinizi artırmak ve reklam bütçenizi doğru kullanmak adına Adwords uzmanı ile çalışmanız gerekmektedir.

Adwords (Google Ads) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Adwords (Google Ads) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Google Reklamları Nedir?

Google Ads, eski adıyla Google Adwords sizlerin oluşturmuş olduğu reklamların tıklama başı veya gösterim başı (BGBM) ödemede bulunduğunuz yada tıklama başı olarak da bilinen (PPC) dijital pazarlama alanına giren ücretli online reklamcılık türüdür.

Google Ads satmış olduğunuz hizmet veya ürünü ilgilendiren herhangi bir anahtar kelime olarak belirlediğiniz ürün yada hizmetinizin ziyaretçilerin veya müşterilerin karşına çıkaran en etkili pazarlama yoludur.

Hedef kitlenize dilediğiniz zaman hem mobil hemde masaüstü olarak reklam vermenize olanak tanır. Google Ads reklam paneli, anlık olarak reklam stratejilerinizi, bütçenizi yönetmenizi sağlayan oldukça kolay bir ara yüze sahiptir.

Neden Google ADS Reklam Vermelisiniz?

Google, günde 6 milyardan fazla arama sorgusuna cevap veren ve en şüphesiz çok kullanılan arama motorudur. Google Ads 22 yıldır varlığını sürdüren ve Google’nin en büyük kazanç kaynağı olan alan diyebiliriz. Google dünya çapındaki organik ve ücretli (Reklam) aramaları bir arada tutar ve kullanıcılarının karşısına aratılan anahtar kelimeyi veya en yakın sonuçları listeler.

Google Ads verilerine göre reklam harcalamalarında kullanılan 0,5 Dolar karşılığında 4 Dolar kazandırıyor. Bu kadar kazancın var olduğu bir reklam yönetiminde böyle bir platforma reklam vermemek veya kullanmamak akıllı işi değil 🙂

Google ADS Reklamlarında Başarılı Olmanız İçin Bilmeniz Gerekenler

Google Ads bizlere kolay bir ara yüz sunmuş olsa da, reklam kurgularımızın bilinçli, kural ve kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bilinçsiz şekilde verilmiş olan reklamlar böylesi büyük sonsuz bir ortamda çok büyük bütçelerin kısa sürede bitmesine sebep olacaktır.

Bir PPC Tıklanma ve Sıralama Mantığı

Google Ads, ücretlendirmelerini tıklama başı olarak almaktadır. Yani kullanıcı reklam üzerinden sayfanıza tıkladığında buna ait ücret belirler ve keser. Ortalama tıklama bütçesini ne kadar artırırsanız sorgularda o kadar fazla yukarıda çıkma olasılığınız artar.

Bunun yanı sıra unutmamak gerekiyor ki, her kelimede en üstte kalmak istiyorum demeniz anlık değişimler yapmanızı gerektirir. Bu değişimlerde reklamlarınızın öğrenim sürecini uzatır ve verimliliği düşürmüş olursunuz.

Benim sizlere olan önerim reklam sıralamalarında başarılı olmak için, sık aranan ve aratılan anahtar kelimelerin analizini yapıp bu kelimelere ortalama bütçeler vermeniz olacaktır. Ve tabi şunu asla unutmamız gerekiyor, düzenli kontroller sağlayarak negatif anahtar kelime listesi oluşturuyoruz. Böylelikle bizimle alakası olmayan sonuçlarda gösterim almıyoruz ve reklam bütçemiz boşa gitmemiş oluyor.

Bir PPC Tıklanma ve Sıralama Mantığı
Bir PPC Tıklanma ve Sıralama Mantığı

Geniş Anahtar Kelimelerden Uzak Durun

Elinizde yeterli negatif anahtar kelime listesi bulunmuyorsa, kesinlikle geniş anahtar kelimelerden uzak durun. Geniş anahtar kelimeler, sizlere dönüşüm getirmeyen çok başka kitlelere reklamınızı gösterebilir böylelikle beklenmedik tıklama alabilir gereksiz bütçe harcayabilirsiniz.

Anlamsız ve Alakasız Reklamlar Yayınlamayın

Kullanıcılarınızın karşısına çıkaracağınız reklamlar kullanıcıyla alakalı olmasına dikkat etmelisiniz. Kişinin ilgisini çekmeyen alakasız reklam içerikleri firmanız için gereksiz bütçe harcaması olarak size olumsuz dönüş sağlayarak web sitenizin görülme olasılığını azalttığı gibi kalite puanınızı da olumsuz etkileyecektir.

Reklam içeriklerinizde kullanacağınız reklam metin ve açıklamalarınızda anahtar kelimelerinizi geçirin. Eklemediğiniz durumlarda kalite puanınızı etkileyeceği gibi tıklanma oranında da düşüş yaşayabilirsiniz.

Kullanacağınız anahtar kelimenizin aranmalarında emin değilsenizde araya anahtar kelime ekleme özelliğini kullanabilirsiniz.

Kalite Puanınız Artırın

Kalite puanı Google Ads reklamlarında sıraya girmek için önemli bir faktörlerden biridir. Kalite puanı gösterim sayısı ve tıklama oranına bakarak hesaplayabilirsiniz. Yüksek bir kalite puanına sahipseniz sıralamalarda da iyi yerlerde olarak, tıklama başı maliyetide az ödemiş olursunuz.

Reklam Açılış Sayfa Optimizasyonu Yapın

Çok başarılı bir reklam veya reklam kampanyası oluşturmuş olabilirsiniz. Fakat bu kadarı yeterli olmayabiliyor. Reklama çıkmış olduğunuz sayfanın reklam alaka düzeyi de oldukça yüksek bir kriterdir ve doğal olarak reklam alaka düzeyi yüksek olması gerekmektedir.

Kullanıcı web sitenizi ziyaret etti ve bu sürede web sitenizde geçirmiş olduğu zaman ve deneyim çok önemlidir. Reklam amacımızı unutmamamız gerekmektedir ve reklam amacını karşılıyor mu? Bu tarz hususları göz önünde bulundurarak reklam açılış sayfanızın optimizasyonu kullanıcı gözünden mutlaka yapmanız gerekmektedir.

Reklam Açılış Sayfa Optimizasyonu Yapın
Reklam Açılış Sayfa Optimizasyonu Yapın

Google ADS (Adwords) Bilmeniz Gerekenler!

Google Adwords uzmanı veya danışmanı olmayabilirsiniz. Bu alanda uzman veya yetenekli kişilere reklamlarınızı teslim etmek isteyebilirsiniz. Fakat konuyla alakalı bilmeniz gereken terimler ve anlamları olduğunu unutmayınız.

Çok kıymetli bir büyüğümün bu konu ile alakalı çok güzel bir sözünü sizinle paylaşmak isterim. ‘’Kimse sizin bebeğiniz ile kendi bebeği gibi ilgilenmeyecek’’ Bundan dolayı mutlaka ve mutlaka hizmet aldığınız kişiyle aynı dili konuşmak için çaba gösterin, bu size ve işinize katkı sağlayacaktır. Denetleyebilme gücünüzü geliştirecektir. 

Gelelim bu terimler ve anlamlarına;

  • Reklam Sıralaması 
  • Teklif Verme 
  • Kampanyanızın Türü
  • Tıklama Oranı
  • Dönüşüm Oranı 
  • Görüntülü Reklam Ağı 
  • Reklam Uzantıları
  • Anahtar Kelimeler 
  • PPC
  • Kalite Puanı

Şimdi ise bu başlıkları anlamları ile ele alalım.

Reklam Sıralaması

Reklam sıralaması, Google Ads’in önemli konularından biridir. Reklam sıralamasını etkileyen birçok etkenler vardır.

Reklam sıralaması  reklam için verdiğiniz maksimum teklif ve kalite puanının çarpılmasıyla belirlenir. Yüksek kalite puanı reklam sıralamanızı da  yükseltecektir.

Reklam sıralamanızın sürekli yüksek olmasını istiyorsanız; anahtar kelimelerinize, reklam metinlerine, tıklama başı maliyetinize dikkat etmeniz gerekir.

Teklif Verme

Google Ads reklamlarının mantığı, tıklama başı maliyetleri ile sıralama almasıdır. Üst sırada olmak istiyorsanız tıklama başı maliyetlerinizi yüksek tutmalısınız. Ama burada unutmamanız gereken tıklama başı maliyetlerinizi yüksek tutmanız tek başına yeterli olmadığıdır.. Diğer faktörleri de göz ardı etmemelisiniz.

Google Ads teklif vermek için 3 seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar;

TBM (Tıklama Başı Maliyet)

Tıklama başı maliyet adı üstünde reklamlarınıza her tıklandığında ödediğiniz tutardır. Kullandığınız anahtar kelimeleriniz için ayrı ayrı teklifler vermenize olanak sağlar.

TBM (Tıklama Başı Maliyet)
TBM (Tıklama Başı Maliyet)

BGM (Bin Gösterim Başı Maliyet)

Bin gösterim başı maliyet, reklamlarınız bin defa gösterildiğinde ödediğiniz tutardır. Marka bilinirliği artırmak istediğiniz zamanda bu reklamları kullanabilirsiniz.

CPE (Etkileşim Başı Maliyet)

Etkileşim başı yada dönüşüm başı maliyet olarak da bilinmektedir. Reklam hedefinize göre belirlediğiniz hedefe göre dönüşüm olarak reklam kampanyasına eklediğinizde, her gerçekleşen dönüşüm başına ödediğiniz tutardır. 

Kampanya Türü

Kampanya türü, reklamlarında hedef kitlenizin size nasıl ulaşmasını sağladığınız yerdir. Google Ads sizlere üç farklı kampanya türü sunmaktadır. Reklamlarını oluştururken hangi kampanyadan devam edeceğinizi seçmek zorundasınız.

Arama

Arama ağı reklamlarında Google da bir anahtar kelime aratıldığında reklamınızın görünmesini sağlayan kampanya türüdür.

Görüntülü Reklamlar

Görüntülü reklamlarda, kullanıcıların dikkatini çekebilecek görseller kullanarak ads kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Remarketing reklamları içinde bu kampanya türünü kullanabilirsiniz.

Görüntülü Reklamlar
Görüntülü Reklamlar

Video Reklamları

Hedef kitlenize Youtube ve Adsense kullanan sitelerde ürünlerinizi videolarla gösterebileceğiniz reklam türüdür. Bu reklamlarda kullanacağınız video uzunluğu 6 saniye ile 15 saniye arasında olmalıdır.

Tıklama Oranı (TO)

Tıklama oranı reklamlarınızın aldığı görüntüleme ile tıklama sayının oranıdır. Tıklama oranını artırmak istiyorsanız reklamlarınızı hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek başlıklar ve reklam açıklamaları kullanmalısınız.

Tıklama Oranı Nasıl Hesaplanır?

Tıklama oranını hesaplamak için; bir reklamın aldığı tıklama sayısını reklamın gösterilme sayısına bölerek öğrenebilirsiniz.

TO: tıklama ÷ gösterim

Örneğin, 20 tıklama ve 200 gösterim varsa TO % 20 olacaktır.

Dönüşüm Oranı

Reklamlarınızdan istediğiniz verimi alıp almadığınızı kontrol etmeniz için dönüşümleri kurmanız gerekmektedir. Dönüşümler sayesinde potansiyel müşterilerinizde beklediğiniz etkileşimi alıp almadığınız ölçümleyebilirsiniz.

Dönüşüm oranı nasıl hesaplanır?

Dönüşüm sayısının tıklama sayısına bölünmesiyle dönüşüm oranınız belirleyebilirsiniz.

Dönüşüm Oranı: Tıklanma sayısı ÷ Dönüşüm sayısı

Görüntülü Reklam Ağı

Görüntülü reklamlar hem resim hemde metin olarak bir arada kullanabilir. Hemen hemen herkesin karşısına çıkan kampanya türüdür. Görüntülü reklamların daha fazla ilgi çektikleri için tıklanma oranları daha fazladır.Sizinle daha önceden iletişime geçmiş kitlenizin karşısına görüntülü reklamlar ile remarketing reklamları tekrar karşısına çıkabilirsiniz.

Görüntülü reklamlarda en popüler olanı Google alışveriş ve uygulama reklamlarıdır.

Reklam Uzantıları

Reklam uzantıları, reklamlarınızın daha ilgi çekici ve tıklanma oranını artıran Google Ads reklam eklentileridir. Reklam uzantıları kullanarak reklamlarınızın tıklanma oranı arttırabilir, optimizasyon puanı yükseltebilirsiniz.

Reklam Uzantıları
Reklam Uzantıları

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler, reklamlarınızın yapı taşlarıdır.Kullanıcıların Google bir anahtar kelime arattığında, bu anahtar kelimelerde reklamlarınız var ise kullanıcını karşısına çıkacaktır.

Anahtar kelimeler, arama yapan ziyaretçilerin karşısına çıkmak için kullanılan kelime topluluğudur.

Anahtar kelimeler [tam eşleme], “sıralı eşleme” ve Geniş Eşleme şeklinde 3 gruptan oluşur.

PPC Nedir?

Tıklama başı yapılan ödemeye PPC denir. Bir ziyaretçinin anahtar kelimenizi aratıp reklamlarınızı tıklandığında yapmış olduğunuz ödemedir PPC.Reklam vermeden önce ortalama tıklama başı maliyetlerinizi kontrol etmeyi unutmayın.

Kalite Puanı

Kalite puanı ne kadar yüksek olursa sıralamasıda daha iyi olur.

Kalite Puanı Neye Göre Belirlenir?

Kalite puanınız, Google Ads hesap geçmişinizde tıklanma oranına, alaka düzeyine, reklam sayfasının açılış hızı ve kullanıcı deneyimine bakılarak belirlenir.

Google ADS hakkında teknik konulardan biraz bahsettik. Şimdi sıra reklam çalışma mantığında.

Google Ads Reklamları Nasıl Çalışır?

Google Ads, reklam veya ürününüzü potansiyel müşterilerinize gösterir. Anahtar kelimelere teklif verilerek reklam çıkışları olur. Vermiş olduğunuz tekliflere göre Google Arama sonuçlarında sıralamaya girilir.

Kampanya türü ve reklam stratejisine bağlı olarak, Google serp sonuçlarında, Youtube videolarında ve ya sizinle alaka düzeyi yüksek olabilecek web sitelerde reklamlarınızı gösteriri.

Google Ads reklamlarının asıl mantığı anahtar kelimeye verilen TBM Teklifi olsa da, hedef edinme, gösterim başı gibi farklı teklif stratejileri de kullanabilirsiniz

Google Ads verdiğiniz reklamlardan iyi sonuçlar almak istiyorsanız; reklam vermeden önce araştırmalarını iyi yapın.

Reklam vermeden bilmeniz gerekenleri konu başlıkları halinde açıklayacağım.

Google Ads Reklamları Nasıl Çalışır
Google Ads Reklamları Nasıl Çalışır?

Reklam Sıralaması Ve Kalite Puanı

Reklam sıralaması vermiş olduğunuz teklif ve kalite puanınız belirler. Reklam sıralamasında iyi olmak istiyorsanız yüksek kalite puanına sahip olmalısınız. 

Kalite puanı; reklamınızın alaka düzeyi ve reklam kalitesiyle puanınızı belirler.

Reklamlarınız görüntüleme almaya başladığında, kaç tıklama aldığı, web sitenize giren kullanıcıların gerçekleştirmiş oldukları deneyim ve dönüşümler dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Kalite puanınız TBM etkilemektedir. TBM‘niz düşük olması  kalite puanınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Yer Seçeneği ve Sınırlandırılması

Reklamlarınızı oluşturduğunuzda, reklamın nerede görünmesini istediğiniz alanları siz belirlersiniz. Fiziksel bir mağazanız var ise mağazanızın yakın olan yerleri seçebilirsiniz.

E ticaret sitesi olduğunuzda; istediğinizi il, ilçe ve ülke gibi istediğiniz konumları ekleyebilirsiniz.

Google ADS Anahtar Kelimeler

Google Adwords Uzmanı reklamları için belirlediğiniz anahtar kelimeleriniz oldukça önemlidir.

Anahtar kelimelerinizi seçerken ön hazırlık yapmanız gerekmektedir. Bu konuda size tavsiyem anahtar kelimelerinizi ana ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler şeklinde iki liste oluşturarak hazırlayın.

Ziyaretçilerinizin arama niyetlerine göre anahtar kelimelerinizi belirleyiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimenizi reklamlarınızla uyumlu olmasına dikkat ediniz.

Seçtiğiniz anahtar kelimelerinizi reklam başlıklarında ve açıklamalarında kullanmanız tıklama  oranını artırır. Artan tıklama oranı kalite puanına yansır. Yüksek kalite puanı, üst sırada bulunmanıza ve daha az bütçe kullanmanızı sağlar.

Anahtar kelime seçimlerinde eşleme türlerini göz önünde bulundurun.

Google Ads Anahtar Kelimeler
Google Ads Anahtar Kelimeler

Adwords Anahtar Kelime Türleri Nelerdir?

  • Geniş Eşleme

Anahtar kelimenin önüne arkasına ne yazılırsa tetikler ve reklamınızın görünmesini sağlar. Trafiği fazla alır.Geniş eşleme kullanacaksanız kesinlikle negatif anahtar kelime listesi oluşturmanızı tavsiye ederim.
Örnekle açıklamak gerekirse;

Spor ayakkabı anahtar kelimesini geniş eşleme yaptığınızda spor yapmak için ayakkabılar veya kırmızı spor ayakkabı gibi kelimeleri tetikler.

  • Geliştirilmiş Geniş Eşleme

Geniş eşleme kelimeleri ile aynı mantık olarak ilerler diyebiliriz. Tek fark + işareti anahtar kelimenin sonuna eklenir ve o anahtar kelime aratılan anahtar kelimeler içerisinde geçmelidir.

Örnekle açıklamak gerekirse;

+spor + ayakkabı anahtar kelimesini seçtiniz, siyah spor yapmak için ayakkabı anahtar kelimesi aratıldığında reklamlarınız görünür ama siyah spor yazdığında herhangi bir görülme olmaz.

  • Sıralı Eşleme

Anahtar kelimenin önüne ve arkasına ekler geldiğinde reklamınız tetikler. Ortasında bir ek gelince reklamlarında bir görülme olmaz.

Örnekle açıklamak gerekirse;

“spor ayakkabı” anahtar kelimesinde uygun spor ayakkabı kelimesinde görülür ama spor yapmak için ayakkabı aramasında reklamlarınız görülmez.

  • Tam Eşleme

[Tam Eşleme]  anahtar kelimesi önüne, arkasına herhangi bir ek geldiğinde reklamlarınız görülmez.Reklamlarınız görünmesi için tam olarak anahtar kelimesinin yazılması gerekir.

Reklamlarınızdan yeteri kadar veri yok ise başlarda anahtar kelime seçtiğinizde sıralı ve geniş eşleme tercih ediniz. Tam eşlemeyi  veri yokken tercih etmemelisiniz.

Tam eşlemeyi dönüşüm getireceğine emin olduğunuz anahtar kelimelerde kullanmalısınız.

Google ADS Reklam Başlıkları ve Açıklamaları Nasıl Olmalıdır?

Reklamınızın tıklanma oranını reklam başlıkları ve reklam metinleriniz büyük ölçüde etkilemektedir. Dikkat çekici reklam başlığı ve açıklamasına sahipseniz reklam dönüşümünün yüksek olmasını sağlarsınız.

Reklam metin ve başlıkları oluşturmadan önce rakip analizleri yapmanız gerekir.Yaptığınız analizler sonucunda sizin için uygun olan metin ve başlıkları oluşturabilirsiniz.

Google Ads reklam oluştururken rakip analizleri yapılarak oluşturmalısınız. Hazırlık yapmadan oluşturduğunuz reklamlardan iyi dönüşümler almanız imkansızdır.

Reklam Görünen URL Nedir?

Reklam url dışında, kullanıcılarınız harekete geçmesini sağlayabilecek, reklam gösterimde görünen URL adres alanı diyebiliriz.

Tıklanma oranını artırmak istiyorsanız hedef anahtar kelimenizi URL sonunda geçirmelisiniz.

Reklam Görünen URL Nedir
Reklam Görünen URL Nedir?

Telefon Uzantısı Nedir?

Reklamlarınız da iletişim numaranızın görünmesini sağlayan Google Ads reklam uzantısıdır.

Telefon uzantısı, mobil cihazlarda direk arama yapılmasını sağlarken masaüstü cihazlarda reklam görünen URL sağ tarafında yer almaktadır.

Masa üstünde direk aranma gerçekleştirmez ama reklamlarda iletişim numaranızın görünmesini sağlar. MacBook cihazlar haricinde tabi 🙂 

Reklam Başlıkları Nedir?

Reklamlarınızın ziyaretçilerin karşısına çıktığında ilk görünen alandır.

Metin reklamlarında maksimum 3 başlık kullanılır.Bu başlıklarda 30 karakterden oluşmaktadır.

Duyarlı arama ağı reklamlarında 15 başlık ve maksimum 30 karakter ile sınırlandırılmıştır.Reklamlar göründüğünde 1 ile 4 başlık halinde görünebilir.

Reklam başlıkları ile reklam açılış sayfasının içeriği birbiriyle aynı olmalıdır.

Reklam Açıklama Metni Nedir?

Reklam başlığı altında yer alan, ziyaretçinin etkileşime geçmesini sağlayan, reklam amaçlı en iyi açıklayabileceğiniz bir alandır.

Metin reklamları maksimum 2 alandan oluşurlar ve her alan 90 karakter ile sınırlandırılmıştır.

Duyarlı arama ağı reklamında ise 4 alana kadar ekleyebilir, 90 karaktere kadar yapabilirsiniz.

URL Uzantıları Nedir?

Ziyaretçilerinizi ek bilgi ve ek hizmetlerine yönlendirebileceğiniz ücretsiz reklam URL uzantılarıdır.

Reklam kampanyasının altında ek hizmetlerinize link vererek ziyaretçilerinizi başka reklam sayfasına yönlendirebilirsiniz.

Her reklam grubunda maksimum 20 adet reklam uzantısı kullanabilirsiniz.Site bağlantılı metni en fazla 25, açıklama metnini ise maksimum 35 karakter kullanabilirsiniz.

Url uzantıları kullanarak daha fazla reklam alanlarında görülebilir ve tıklama oranınız artırabilirsiniz.

Google AdWords Uzmanı Ne İş Yapar?

Google AdWords uzmanı, Google AdWords (şimdiki adıyla Google Ads) reklam platformunu kullanarak işletmelerin ve bireylerin çevrimiçi görünürlüğünü artırmak için çalışan bir profesyoneldir. Bu uzmanlık alanı, dijital pazarlama ve reklamcılık stratejilerinin önemli bir parçasıdır.

Google AdWords Ne Demek?

Google AdWords, Google’ın sunduğu bir çevrimiçi reklamcılık hizmetidir ve şirketlerin Google arama motorunda ve Google’ın reklam ağındaki diğer web sitelerinde reklam yayınlamalarını sağlar. 2018 yılında Google AdWords, Google Ads olarak yeniden markalandı, ancak hala aynı temel işlevleri yerine getirmektedir.

AdWords Danışmanlığı Nedir?

AdWords danışmanlığı, Google’ın reklam platformu olan Google Ads (önceden AdWords olarak bilinir) üzerinden reklam kampanyaları oluşturma, yönetme ve optimize etme süreçlerinde işletmelere veya bireylere yardımcı olan profesyonel hizmetler bütünüdür.

11 Yorum

  1. Çok faydalı bir içerik, emeğinize sağlık. İşinde çok başarılı bir adwords uzmanı tebrik ederim. Güler yüzlü, çok samimi.

  2. Tanıdığım en samimi adwords uzmanı. Tanıştığımıza çok memnun oldum. Saygılarımla

  3. Yazınız çok açıklayıcı olmuş çok teşekkürler bu içeriği paylaştığınız için

  4. Her türlü kitleye hitap eden net ve açıklayıcı bir anlatım olmuş teşekkür ederiz:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu