Facebook Pixel
SEO

Largest Contentful Paint (LCP) Nedir? 

LCP, bir sayfadaki en büyük öğenin oluşturulmasının ne kadar sürdüğünü ölçen metriktir. Çoğu sayfa için en büyük öğe, ekranın üst kısmındaki büyük görseldir. Kullanıcı bir sayfaya ilk kez girdiğinde, bu görselle karşılaşacağı için hızlı bir şekilde yüklenmesi gerekir. LCP puanı, sitenizin görsel öğeleri ne kadar hızlı yüklediğini anlamanızı sağlar.

Web sayfalarının hız ve performansı, kullanıcı deneyiminin önemli bir parçasıdır. Yavaş bir site, kullanıcıların ilgisini kaybetmesine ve daha hızlı bir rakip siteye gitmesine yol açar. Bu nedenle sayfalarınızın kullanıcı deneyimini ölçmeye her zaman önem vermeniz gerekir. Kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda da öne çıkan kavramların başında Largest Contentful Paint gelir. Yazımızda LCP hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

İyi Bir LCP Puanı Kaç Olmalı?

Google’ın Web Vitals kılavuzuna göre, ideal LCP skoru, 2.5 saniye veya daha az olmalıdır. Bu temel olarak bir kullanıcının sayfanın ana içeriğine erişebilmesi için ideal süreyi gösterir. Genel olarak LCP puanlarının ne anlama geldiğini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İyi: 2.5 saniye veya daha az.
  • İyileştirmeye İhtiyaç Var: 2.5 saniye ile 4 saniye arası.
  • Kötü: 4 saniye veya daha fazla.
LCP Puanı 4 saniye üzerinde olmamalıdır. Mutlaka müdehale edilmesi gereken bir konudur. Sayfanın yavaş açılması kullanıcı deneyimini doğrudan olumsuz etkileyecektir.

Bu süreler, kullanıcının ilk içeriği ne kadar hızlı bir şekilde görebildiğini ölçer. Eğer bu süre çok uzunsa, kullanıcıların sayfayı terk etme olasılığı artar. Bu nedenle, iyi bir LCP skoru elde etmek, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlamak için önemlidir.

İyi Bir LCP Puanı Kaç Olmalı?

LCP Skoru Nasıl İyileştirilir?

Largest Contentful Paint skorunuzu iyileştirmenin çeşitli yolları vardır. Aşağıda uygulayabileceğiniz başlıca yöntemleri sıraladık.

Görselleri Optimize Edin

Kötü LCP puanlarının ana suçlularından biri büyük boyutlu resim dosyalarıdır. Yüksek çözünürlüklü görüntüler, profesyonel ve kurumsal görünür fakat çok fazla kaynak kullanırlar. Büyük dosyalarla uğraşıyorsanız ve tek bir sayfada birden fazla görseliniz varsa, yükleme süreleri hızla kontrolden çıkabilir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, resimlerinizi optimize etmektir.

Görüntüleri optimize etmek, onları daha verimli bir biçime dönüştürmek veya sıkıştırmak anlamına gelir. Kullandığınız sıkıştırma aracına bağlı olarak bu işlemin görüntü kalitesine etkisi değişebilir. Ancak günümüzde online araçlarla bile kaliteden çok fazla taviz vermeden, görüntüleri sıkıştırarak kaynak kullanımlarını azaltmanız mümkündür.

Sunucu Kaynaklarını İyileştirin

Sunucunuzun hızı ve verimliliği, web sayfanızın yükleme hızını doğrudan etkiler. Daha hızlı çalışması için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. CDN kullanmak ve kod düzenlemek gibi diğer yollardan aşağıda bahsedeceğiz. Ancak bunun öncesinde sunucu hizmeti aldığınız firmanın size yüksek standartta bir hizmet verdiğinden emin olun.

Ayrıca sunucunuzun konumu da site hızını etkileyebilecek bir faktördür. Eğer kullanıcılarınızın bağlandığı lokasyonlardan farklı bir ülkeden sunucu desteği alıyorsanız muhtemelen sayfalarınızı daha yavaş görüntüleyeceklerdir. Sunucunuzu, kullanıcılarınızın daha yakın olduğu bir konuma taşıyarak web sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Sunucu Kaynaklarını İyileştirin

Content Delivery Network (CDN) Kullanın

CDN, stratejik bölgelere yayılmış veri merkezlerine erişmenizi sağlayan bir hizmettir. Bu veri merkezleri, web sitenizin önbelleğe alınmış kopyalarını saklar ve onu ziyaret etmek isteyen kişiler için bu kopyaları sunar. Bir CDN, site bağlantılarını ziyaretçiye en yakın veri merkezine otomatik olarak yönlendirir. Böylece site içeriğinin kat edeceği mesafe daha az olduğu için sayfa daha hızlı yüklenecektir.

Kodları Düzenleyin

Kod optimizasyonu, bir web sayfasının hızını ve Largest Contentful Paint skorunu iyileştirmek için etkili bir yöntemdir. Sorunun nerede olduğuna bağlı olarak her iki uçta da (front-end ve back end) değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Back-end düzeyinde, sunucu yanıt sürelerini azaltmaya yardımcı olacak şekilde, uygulamanızın performansını iyileştirebilirsiniz. Bunun için gereksiz veritabanı sorgularını kaldırmalı ve indekslemeleri optimize etmelisiniz. Front-end düzeyinde ise yüklenmesi gereken kod miktarını azaltabilirsiniz. JavaScript ve CSS dosyalarınızı minify etmek sitenizi önemli ölçüde hızlandıracaktır.

Multimedyayı Optimize Edin

Multimedya içeriği, özellikle video ve animasyonlar, bir web sayfasının yüklenme süresini büyük ölçüde etkiler. Bu tür içerikler, genellikle büyük dosya boyutlarına sahip olup sayfanın yüklenme süresini uzatır. Bunun için video sıkıştırma, adaptive bitrate streaming, lazy loading gibi teknikleri kullanarak multimedya dosyalarınızı sıkıştırdığınızdan emin olmalısınız.

Multimedyayı Optimize Edin

Önbelleğe Almayı Kullanın

Önbelleğe alma, bir web sayfasının hızını artırmak ve Largest Contentful Paint skorunu iyileştirmek için mükemmel bir tekniktir. Tarayıcı önbelleğine alma, bir kullanıcının sitenizi ilk ziyaret ettiğinde, tarayıcının belirli dosyaları yerel olarak saklamasını sağlar. Kullanıcı sitenize yeniden geldiğinde, tarayıcı bu dosyaları yeniden indirmek yerine önbellekten yükler, bu da sayfanın yüklenme süresini büyük ölçüde hızlandırır. Önbelleğe alma, HTTP headers içerisindeki “Cache-Control” direktifleri kullanılarak ayarlanabilir.

LCP Değeri Nasıl Ölçülür?

Web sayfanızın LCP değerini ölçmek ve analiz etmek, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve sayfanın yükleme süresini azaltmak için önemlidir. LCP değerini ölçmek içinse kullanabileceğiniz bazı araçlar vardır. Aşağıda bunları sıraladık:

  • PageSpeed Insights: Bir sayfanın Core Web Vitals verilerini ölçmek için bu çevrim içi hizmeti kullanabilirsiniz. Bir sayfayı analiz ettiğinizde araç; performansı ve genel kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik öneriler de getirir.
  • Google Search Console: Bu hizmet, web sitenizin arama motoru optimizasyonunu (SEO) ve genel sağlığını izlemenizi sağlar. Google Search Console ayrıca yerleşik öneriler ve PageSpeed Insights puanlarını da içerir.
  • Lighthouse: LCP değerini izlemek için bu Chrome uzantısını kullanarak basitçe ölçüm yapabilirsiniz.

Google ayrıca, hizmetlerinin birçoğuna WordPress içinden erişmek için kullanabileceğiniz Site Kit adlı resmi bir eklenti sunar. Eğer WordPress tabanlı bir siteniz varsa, Site Kit gösterge tablosundan da LCP puanlarını görebilirsiniz.

LCP Değeri Nasıl Ölçülür?

Gerçek Kullanıcı Verilerini Ölçen Araçlar

Gerçek kullanıcı verileri (Real User Metrics – RUM), bir web sitesinin performansını değerlendirmek için son derece değerlidir. Peki, bu verileri nasıl ölçebilirsiniz? Aşağıda bazı yöntemleri sıraladık:

  • Google Analytics, kullanıcı etkileşimlerini, ziyaretçi demografiklerini ve birçok diğer istatistiksel veriyi izlemek için kullanılan popüler bir araçtır. Ancak bir Google Analytics eklentisi olan “Site Speed” özelliği ile aynı zamanda web sayfası yükleme hızlarını da ölçebilirsiniz. Analytics’te yer alan Core Web Vitals ise başta LCP olmak üzere First Input Delay ve Cumulative Layout Shift (CLS) gibi kullanıcı verilerini de ölçer.
  • SpeedCurve, web sitesi performansını ve kullanıcı deneyimini izlemenizi sağlar. Araç, kullanıcı verilerini ve sentetik izleme verilerini birleştirir.
  • New Relic, uygulama performansını izlemenize yardımcı olan bir araçtır. Web uygulamalarının hızını, hatalarını, işlemlerini ve daha fazlasını izler. Ayrıca kullanıcı deneyimini analiz etmek için gerçek kullanıcı verilerini de sağlar.

Bu araçları kullanarak gerçek kullanıcı verilerini ölçebilir ve buna göre sitenizde geliştirmeler yapabilirsiniz.

LCP Değerinin SEO İçin Önemi

Largest Contentful Paint, bir web sayfasının yüklenme performansını ölçen kritik bir metriktir. Bu değerin SEO üzerinde önemli bir etkisi vardır. Google, web sitelerinin hızını ve genel kullanıcı deneyimini dikkate alırken, LCP metriği gibi özel performans göstergelerini kullanır. Hızlı yüklenen bir web sayfası, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunar. LCP değerini iyi seviyede tutmanız, sitenizin kullanıcı deneyimi hakkında Google’a olumlu sinyaller verir ve bu da arama sıralamalarınızı iyileştirir.

SEO hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız: fahridemir.com/seo
Cumulative Layout Shift (CLS) hakkında kapsamlı bilgi için hemen tıkla!

LCP Tam Olarak Neyi Ölçer?

LCP, bir web sayfasının, ana içeriğinin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer. Bu da bir kullanıcının sayfayı kullanmaya başlamasının ne kadar süreceğine dair bir göstergedir.

LCP Puanımı WordPress'te Kolayca Nasıl Optimize Edebilirim?

WordPress’te LCP puanınızı optimize etmek için Jetpack Boost gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu tür eklentiler First Input Delay, Cumulative Layout Shift ve Largest Contentful Paint gibi Core Web Vitals metriklerini iyileştirmenize yardımcı olur.

LCP Nasıl Hesaplanır?

LCP, kullanıcının ekranında görünen en büyük görüntü veya metin bloğunun render süresini hesaplar. Bu süre, bir kullanıcının bir sayfayı ilk kez tıkladığı veya ziyaret ettiği andan itibaren başlar ve ana içeriğin tamamen yüklenip kullanıcı tarafından tam olarak görüntülendiği zamana kadar devam eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu