Canonical URL Nedir?
Canonical Tag olarak da bilinen Canonical URL, bir internet sayfasının standart erişim adresini belirlemek amacıyla kullanılan HTML işaretlemesidir. Bu duruma göre; aynı içeriğe iki farklı link ile ulaşılabileceği durumlarda, arama motorlarının hangi linki baz alacağı belirlenir.
SEO alanında var olan ve önemi gün geçtikçe anlaşılan bu etiket yöntemi, yalnızca arama motorları tarafından görülebilir. Standart, yani tercih edilen URL adresinin seçilerek o adres üzerinden erişim sağlanmasına yardımcı olan Canonical etiketi, mevcut olan adresler arasından en iyisini seçmek için tasarlanmıştır.
Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?
Arama motorları içerisinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olan Canonical URL, kopya içeriğin önüne geçmek amacıyla tercih edilir. Siteniz içerisinde bir veya birden fazla bağlantılı yinelenen içerik türü varsa, bu içerikler arasından birini ana içerik olarak belirleyip diğerlerini de bu bağlantıyla sabitleyebilirsiniz.
Etiket, sayfanın HTML kodlarının üst kısmında yer alır. Başlık etiketi; meta etiketler ve robot etiketlerinin yer aldığı bölümle, aynı alanda bulunur. Arama motorunun baz almasını istemediğiniz linkleri, meta tagler altında belirtebilirsiniz.
WordPress altyapısı kullanılan durumlarda ise Yoast plugini, bunu otomatik olarak gerçekleştirir. Eklentiyi kurduktan sonra etiket oluşturmak istediğiniz sayfa veya yazı için baz alınacak linki ileterek, “Düzenle” kısmından otomatik ayarlamalar yapabilirsiniz.
Canonical Etiketi Hangi Amaçla Kullanılır?
En açık tanımıyla Canonical etiketi; içerik olarak birbirine benzeyen veya tamamen kopya olan web sayfaları arasından, hangi URL adresinin asıl içerik olduğunu belirtmek amacıyla kullanılır. Bu yöntem, arama motorlarında yinelenen ve asli içerikler arasında oluşabilecek karmaşanın önüne geçmeyi sağlar.
SEO uzmanı tarafından sıklıkla uygulanan etiketler, kopya olmasa bile çoğu yönden benzer olan web sayfalarını tek bir adresi işaret edecek şekilde düzenleyebilir.
Canonical Etiketi Neden Önemlidir?
Canonical URL, internet ortamı üzerinde benzer veya kopya içeriklerin yaygınlaşmasını ve arama motorları içerisinde karmaşa oluşmasını engellemek açısından önemlidir. Pek çok açıdan birbirine benzeyen ve aynı amaçla kullanılan içeriklerin tek bir adrese bağlanması, bu karmaşanın ve yinelenen içeriklerin önüne geçer.
Arama motorları içerisinde birden çok sayıda benzer içeriğin varlığı, indekslenmek istenen içeriğin bulunmasını zorlaştırabilir. Böylelikle; birbiri ile rekabet içerisinde olan siteler, kopya içeriklerde gerekli etiketleri kullanmadığında web sayfası sıralamasında sinyalleri zayıflatabilir.
Neredeyse her arama motoru ve SEO için önemli olan etiketler, kaynakların verimli kullanılması açısından kritik bir önem taşır. Doğru ve verimli bir şekilde kullanılan etiketler, teknik düzenlemelerle sitelerin indekslenebilirliği için faydalı bir yöntemdir.
Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?
Domainler arası yinelenen içeriklerde, arama motorlarında sorunlar oluşabilir. Adresler arasındaki en ufak farklar, Google gibi arama motorları üzerinde ayrı sayfalar olarak görülebilir. Yinelenen içeriklerde oluşacak karmaşıklığın önlenmesi için tercih edilen Canonical URL aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:
- Web sitesi arama parametreleri içerisinde parametreli URL adreslerine sahip olunması,
- Sayfaların, ayrı ayrı yazılan URL adresi varyasyonlarının bulunması,
- Web sayfasının hem AMP hem de AMP olmayan türüne sahip olunması,
- Bir sayfanın hem www hem de www uzantılı olmayan varyasyonu bulunması,
- Bir içeriğin, sonunda “/” olmayan adresle sunulması,
- Aynı içeriklerin hem büyük harfle hem de küçük harfle sunulması,
- Varsayılan URL sürümlerinde aynı içeriğin bulunması gibi durumlarda Canonical etiketi uygulaması yapılabilir.
Bu yöntem kendi sitenizdeki orijinal içeriklerin standart URL olarak görünmesini sağlar. Kopya içeriklerin önüne tam anlamıyla geçmese de orijinal içerikleri çok daha büyük oranda ön plana çıkarır.
Canonical URL Kullanımının Temel Kuralları
Oldukça kolay bir şekilde uygulanan etiketlerde dört temel durum baz alınır. Bu durumlar, doğru ve verimli bir şekilde etiketi kullanmanıza yardımcı olur. Canonical URL kullanmanın temel kuralları aşağıdaki gibidir:
Mutlak URL’ler
Google uzmanlarından John Mueller tarafından belirtilen önerilere göre; etiketler için verilen bağlantı öğesi, göreceli yollar kullanılmadan sade bir şekilde iletilmelidir.
Küçük Harfli URL’ler
Arama motorları, küçük ve büyük harfli adresleri farklı linkler olarak ele alabilir. Bu sebeple sitenizin adresini küçük harfli URL olarak belirlediğinizden emin olmanız tavsiye edilir.
Doğru Domain Sürümü
SSL’e geçtikten sonra web siteniz üzerinde SSL’siz URL’ler yer alıyorsa bu adresler için işlem yapmanız gerekir. Bunun sebebi ise arama botları arasında oluşacak karışıklığı gidermektir.
Sayfa Özelinde Canonical URL
Sayfa özelinde bulunan birden fazla etiket, arama motorları tarafından yok sayılır. Bu yüzden tek bir etiket kullanmanız tavsiye edilir.
Kendinden Referanslı Canonical URL
Bu durum zorunlu değildir ancak hangi sayfanın dizine eklenmesi gerektiğini gösterdiğinden, kendinden referanslı etiketler başarılı ve verimli bir kullanım için faydalıdır.
Yapılan Canonical URL Hataları
SEO bakımından önemli ve kritik bir durum olan etiketler kullanılırken belirli hatalar yapılabilir. Bu hataları yapmamaya dikkat etmek, etiketleri çok daha başarılı bir şekilde uygulamak açısından önemlidir. Yaygın olarak yapılan Canonical URL hataları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Standart adresi, robots.txt ile engellemek.
- Standart adresi, noindex ile ayarlamak.
- Standart etiketler için 4xx kodu ayarlamak.
- Sayfalama sistemi olan tüm web adreslerini, kök sayfaya yönlendirmek.
- Birden fazla standart etikete sahip olmak.
Yapılan en temel ve yaygın etiket hataları arasında yer alır.
Canonical Etiketi Nasıl Bulunur, Nasıl Görüntülenir?
Canonical URL görüntülemek için tarayıcı üzerinde istenilen web sayfası açılır. İlgili web sayfasının sağ tarafına tıklayarak, sayfa kaynağını göster seçeneği seçilir ve burada sayfanın tüm kodları görünür. Açılan pencere üzerinde etiketleri görmek için CTRL+F yapıp, çıkan arama bölümüne “rel= Canonical” yazdığınızda standart etiketleri görebilirsiniz.
Bu yöntem dışında alternatif olarak; web sayfası kodlarında, tarayıcının adres çubuğuna view- source komutunu yazarak da etiketleri görüntüleyebilirsiniz.