E-Ticaret Nedir?

E-ticaret nedir? E-ticaret internet üzerinden hizmet veya ürün alım satım işlemine verilen isimdir. İnternet ticareti veya elektronik ticaret olarakta adlandırılır.
Bilgisayarlar, tabletler veya akıllı telefonlar üzerinden yapılabilen e-ticaret, mail order katalog alışverişinin dijital versiyonu gibi düşünülebilir. Gıda, Tekstil, Aksesuar hatta Otomobil ve çevrimiçi bankacılık gibi finansal hizmetler dahil olmak üzere e-ticaret işlemleri aracılığıyla akla gelebilecek her ürün ve hizmete ulaşılabilir. Bu nedenle, çok yıkıcı bir teknoloji olarak kabul edilir.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- E-ticaret, ürün ve hizmetlerin online olarak alınıp satılması işlemidir.
- Bazı işletmeler her ikisini de sürdürmeyi tercih etse de e-ticaret fiziksel mağazaların yerini alabilir.
- Hemen hemen her şey bugün e-ticaret yoluyla satın alınabilir.
E-Ticaret Modelleri
- İşletmeden Tüketiciye (B2C): B2C e-ticaret, en popüler ve en çok kullanılan e-ticaret modelidir. İşletmeden tüketiciye satış, bir çevrimiçi perakendeciden bir ürün veya hizmet satın aldığınızda olduğu gibi, satışın bir işletme ile tüketici arasında gerçekleştiğinde ticaret modeli anlamına gelir.
- İşletmeden İşletmeye (B2B): B2B e-ticaret, üretici ve toptancı veya toptancı ve perakendeci gibi başka bir işletmeye mal veya hizmet satan bir işletmeyi ifade etmektedir . İşletmeler arası e-ticaret, tüketiciye yönelik değildir ve genellikle hammadde, yazılım veya birleştirilmiş ürünler gibi ürünleri içermektedir. Üreticiler ayrıca B2B e-ticaret yoluyla doğrudan perakendecilere satış yapabilmektedir.
- Doğrudan Tüketiciye (D2C): Doğrudan tüketiciye e-ticaret, e-ticaretin en yeni modelidir ve bu kategorideki trendler sürekli güncel olarak değişmektedir. D2C, bir markanın bir perakendeci, bayi veya toptancıya uğramadan doğrudan müşterisine satış yapması anlamına gelmektedir. Örn; İnstagram, Facebook
- Tüketiciden Tüketiciye (C2C): C2C e-ticaret, bir mal veya hizmetin başka bir tüketiciye satılması anlamına gelir. Örn; eBay, Etsy
- Tüketiciden İşletmeye (C2B): Tüketiciden işletmeye, bir bireyin hizmetlerini veya ürünlerini bir ticari kuruluşa satması anlamına gelir.
- Tüketiciden Devlete (C2G): Tüketiciler vergi, sağlık sigortası, elektronik fatura ödediğinde veya kamu sektörüyle ilgili bilgi talep ettiğinde, C2G yani tüketiciden devlete kapsamını kullanır.
- Devletten İşletmeye (G2B): G2B e-ticaret modelleri, hükümet şirketlere mal ve hizmet sağladığında ortaya çıkar. Devlet alımları, veri merkezleri ve e-öğrenme, G2B e-ticaretinin örnekleridir.
- İşletmeden Devlete (B2G): B2G modeli, devlete mal ve hizmet sağlayan şirket ve işletmeleri ifade eder.
E-Ticaret İstatistikleri
Online iş ile uğraşıyorsanız, herhangi bir ticari sektörü anlamanın en iyi yolunun somut gerçekler ve verilerden geçtiğini hepimizin bildiği gibi, en son e-ticaret istatistikleriyle güncel kalmakta önemlidir.
E-ticaretin tüm dünyada istikrarlı bir oranda büyüdüğünü kanıtlayan 99Firms’in 2021 E–Ticaret İstatistiklerine bakalım . Dahası, uzmanlar perakende e-ticaret satışlarının 2021 sonuda 6,23 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
- 2040 yılına kadar tüm satın almaların %95’inin e-ticaret yoluyla yapılması bekleniyor.
- Dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarı, 2017’de tahmini e-ticaret değeri 672 milyar dolar olan Çin’dir.
- ABD, tüm internet kullanıcılarının yaklaşık %80’inin en az bir satın alma işlemi gerçekleştirmesiyle en yüksek e-ticaret istatistik oranlarına sahiptir.
- İnsanların çevrimiçi alışveriş yapmasının en büyük nedeni, 7/24 istedikleri zaman alışveriş yapabilmeleridir.
- E-ticaret trafiğinin yaklaşık %43’ü Google aramadan (organik) geliyor.
- Yavaş yüklenen web siteleri %75 oranında bir terk edilme görüyor.
Finance Online’ın “2020 için Veri ve Hisse Piyasası Analizi”, e-ticaretin yalnızca B2C sektöründe gelişip, güçlemmesi ile kalmayıp, B2B sektöründe de satışların arttığını ve 2021’nin sonunda B2C kârlarını bile aşabileceğini gösteriyor. İlginizi çekecek bir kaç istatiğide sizlerle paylaşmak isterim:
- Google’da ürün aramalarının yaklaşık %35’inin 5 gün içinde satın alma işlemlerine dönüştürüldüğü tahmin edilmektedir.
- Dijital alıcıların yaklaşık %51’i akıllı telefonları aracılığıyla alışveriş yapıyor.
- Dijital alıcıların, kendilerine ücretsiz gönderim sağlanırsa daha fazla harcama yapma olasılığı daha yüksektir.
- Çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %93’ü, bir çevrimiçi mağazanın görsel görünümünün satın alma kararlarında önemli bir faktör olduğunu belirtti.
- Çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %80’inin sorunlu iade politikaları olan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmadığı tahmin edilmektedir.
- Sosyal medya platformları üzerinden satın alınan tüm ürünlerin %85’inin Facebook’tan geldiği tahmin ediliyor.
Statista‘ya göre ise, e-perakende satışları dünyadaki tüm perakende satışların %14’ünü oluşturmaktadır ve bu rakamların büyümeye devam etmesi ve 2023 yılına kadar %22’ye ulaşması bekleniyor.
- Mobil e-ticaret perakende satışlarının 2022 yılına kadar 5.6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
- 2017 yılında online alışveriş yapanların yaklaşık %42’si kredi kartı ile ödeme yapmayı tercih ettiğini belirtti.
- Sosyal medya platformlarında aktif olarak yer alan online mağazaların satışları %35 daha fazladır .
- X kuşağı , çevrimiçi alışveriş popülasyonunun %34’ünü oluştururken, onu çevrimiçi alışveriş popülasyonunun %31’ini oluşturan Boomers kuşağı takip ediyor. Dijital alıcıların yaklaşık %30’u Y kuşağıdır.
- Tüm çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %55’i, çevrimiçi incelemelerin satın alma kararlarını etkilediğini söyledi.
Bunları Biliyor muydunuz;
Dünya’da 2021 yılında yaklaşık 25 milyon e-ticaret sitesi olduğunu tahmin ediliyor.
Dünya’nın en büyük e-ticaret şirketi 2019 yılında 993 milyar dolarlık tahmini piyasa değeriyle Amazondur.
Türkiye’de mobil cihazlardan alışveriş e-ticaret satışlarının %47,4 ünü oluşturmaktadır.
Pazar ve Pazartesi günleri e-ticaretin en yoğun olduğu günlerdir.
Müşterilerin en yoğun saatleri 20:00 – 21:00 saatleri arasıdır.
Çok yararlı bir içerik Fahri bey. Teşekkür ederiz.