eBay Nedir? eBay’da Satış Nasıl Yapılır? 2022

eBay; günümüz E-Ticaret kavramının öncülerinden biri olarak faaliyetlerini sürdüren bir dijital platformdur. Rakiplerine nazaran her zaman 3. parti satıcıları daha çok destekleyen eBay, günümüzdeki dijital alışveriş mantığının da aslında atasıdır. En büyük rakipleri Amazon ve Aliexpress’e kıyasla, Avrupa pazarını daha fazla önemseyen bir gelişme modeli izlemiştir. 1995 yılında kurulmasından bugüne; hem satıcılarına hem de müşterilerine yaklaşım tarzıyla sektörün bütün devlerine öncü olmuştur. Peki eBay nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? eBay satışı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarına bir göz atalım.
eBay Nedir? Nasıl Kullanılır?
eBay, en eski ve kapsamlı online alışveriş platformlarından biridir. Pierre Omidyar tarafından kurulduğu günden bugüne site, bir dünya markası haline gelmiştir. Her geçen gün gelişerek büyüyen eBay üzerinden temelde, ikinci el ya da sıfır ürünlerin satışı yapılır. eBay ile e-ticaret yapmak isteyen tüm insanlar, ücretsiz şekilde kişisel ya da işletme hesabı oluşturabilir.
Site üzerinden kişisel hesap açmak ise oldukça kolaydır. Sol üst kısımda yer alan “Register” butonu ile kayıt olmak için ilk adımı atabilirsiniz. Bilgilerinizi ve seçtiğiniz kullanıcı adını belirtip onaylamanız, kayıt olmak için yeterlidir. Sonrasında mail adresinize gelen doğrulama kodunu onaylayarak kayıt işlemini tamamlamanız mümkün.
Kişisel olarak hesap açabilir ya da markalar ve firmalar adına da kurumsal hesap oluşturabilirsiniz. Kurumsal bir hesap oluşturmak isteyenler için web sitesi üzerinde “İş Hesabı” adlı bir bölüm yer alıyor. Şirket hesabı oluştururken dikkat edilecek en önemli nokta işletmeye ait bilgileridir. E-ihracat sürecinde hiçbir sorun yaşamamak için işletme ile ilgili tüm bilgileri eksiksiz doldurmak gerekir. Tabii, bir de iletişim bilgilerinizin güncel olması gerektiğini de unutmayın.
Kayıt işlemlerinden sonra sıra ödeme seçeneklerine gelecektir. Türkiye’de yaşayan kullanıcılar, banka kartı ya da kredi kartı seçeneklerinden birini tercih edebilirler. Dünya genelinde eBay ve PayPal bir arada anılsa da, Türkiye’de bu seçeneği kullanma şansı yoktur. Bu nedenle size uygun ödeme seçeneklerinden birini seçebilir. Sonrasında hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.
eBay’de Nasıl Satış Yapılır?
eBay’in temel amacı, satıcı ve alıcı arasında aracı bir platform oluşturmaktır. Bu nedenle platform üzerinden satış yapmak çok kolaydır. Her şeyden önce, ürün satışı yapmak için bir işletme hesabı açmanıza gerek yok. Kişisel hesabınızla da satış yapabilirsiniz. Ama bu durumda, işletme hesabı için sunulan bir takım ayrıcalıklardan yararlanma şansınız kalmaz. Bu ayrıcalıklar arasında; kullanabileceğiniz promosyonlar, satış ve analiz araçları sayılabilir. Bizim önerimiz, satış yapmak için işletme hesabı açmanın daha avantajlı olacağı yönündedir.
İşletme ismi, amblemi, telefon numarası ve kurumsal mail adresi olduğu sürece işletme hesabı ile satış yapılabilir. Satış işlemi için eBay’de mağaza açabilirsiniz ve bu durumda size 4 farklı paket seçeceği sunulacaktır:
- Starter
- Basic
- Premium
- Anchor
Bu paketlerin özellikleri ve ücretleri birbirinden farklıdır. Kullanıcı ihtiyacı doğrultusunda seçim yapabilir.
eBay’e Ürün Nasıl Girilir?
eBay üzerinden satış yapmak için ilk olarak satışı yapılacak ürünler girilmelidir. Öncelikle hesabınızda yer alan My eBay bölümüne girerek “Selling” kısmına tıklamalısınız. Bu noktada, ürün girişini başlatabilirsiniz. Ürün bilgilerini eksiksiz tamamladıktan sonra ürün girişini rahatça yapabilirsiniz. Ürün girişi için ürüne dair gerekli bilgiler:
- Başlık
- Açıklama
- Fotoğraf
- Ücret
- Teslim bilgileri şeklindedir
eBay Açık Artırma Nedir?
eBay online pazarında normal bir alım satım sürecinin yanında açık artırma seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. eBay açık artırma, 1 ila 10 gün arası belirlenen bir sürede, ürünün gerçek anlamda açık artırmaya çıkarılması demektir. Sanal açık artırma yöntemi ile rekabet piyasasının avantajlarından yararlanabilirsiniz.
eBay açık artırma ile ürün, en yüksek fiyatı veren kullanıcıya satılır. Bu yöntem daha çok koleksiyon ürünler için kullanılır. Geleneksel ya da online pazarlarda sık rastlanmayan ürünlerin satışı için açık artırma seçeneği en iyi tercihtir. Bu sayede az bulunan ürünler, talep eden tüm kullanıcılar arasında, deyim yerinde ise kapışılacaktır. Koleksiyon ürünlerinizi, satışı durmuş veya nostaljik eşyaları açık artırmada satışa çıkardığınızda, büyük oranda kâr elde edilebilir.
eBay Kullanmanın Avantajları
eBay alışveriş sitesinin uzun yıllardır popülaritesini yitirmemesinin bazı nedenleri vardır. Bunun en önemli sebebi ise avantajlarıdır. Kullanıcıların yararlandığı avantajlar içinde öne çıkanları şöyledir:
- eBay üzerinden açılmış bir mağaza, potansiyel müşterileriniz üzerinde bir güven oluşturur.
- Satışını yapacağınız ürünü girerken eBay size benzer ürünlerin fiyat bilgilerini gösterir.
- Alışveriş platformunda oldukça geniş bir hedef kitlesi bulunur. Böylece ürününüzü çok farklı ülkelere ve çok sayıda kişiye satabilirsiniz.
- eBay, küresel çapta en fazla kullanılan sitelerden biridir. Geçtiğimiz yıl kullanıcı sayısı 180 milyonu aşan eBay’in, kemik bir kullanıcı kitlesi vardır. Bu nedenle, müşteri kitlenizi oluşturmak için zorlanmazsınız.
- eBay, köklü bir platform olmasının avantajlarını kullanıcılarına da yansıtır. Sitenin kendi satış ve analiz araçlarından faydalanabilmeniz bunun için en güzel örnektir. Bu araçları kullanarak ürününüzü kolayca öne çıkartabilirsiniz.
eBay Kullanmanın Dezavantajları
eBay üzerine kapsamlı bir inceleme yapıldığında pek çok avantajı olduğunu görebilirsiniz. Fakat öne çıkan avantajlar, eBay’in hiçbir dezavantajı olmadığı anlamına gelmez. Kullanıcılar tarafından dezavantaj kabul edilen yönleri şunlardır:
- Platform çok geniştir. Bunun sonucunda da kullanıcı sayısı artar, rekabet ortamı genişler.
- Dünyaca ünlü marka ve şirketlerle yarışmak gerekir.
- Komisyon ve listeleme ücretleri, pek çok kullanıcının hoşuna gitmez.
- eBay üzerinden tek bir ürünü çok fazla satmanız, markanızın prestijini arttırmaz.
- Platform üzerinden marka geliştirmek zordur.