Facebook Pixel
E-İhracat

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA nedir? mantık şudur: Siz satın, biz gönderelim. Amazon dünyadaki en gelişmiş ve en büyük sipariş karşılama platformlarından birisidir. Ürünleriniz Amazon FBA yerine getirme merkezlerinde saklanır, ürünleriniz satıldıkça FBA sizin için seçer, paketler, gönderir ve müşteri hizmetleri imkanı sunar. FBA işletmenizi büyütmeye, daha fazla müşteriye ulaşmanızı yardımcı olur.

Amazon FBA tarafından yerine getirilmesi, sipariş alma konusundaki sıkıntılarınızı gidermenize ve ölçeklendirmenize de katkıda bulunur.

Amazon FBA aşamaları şunlardır:

  • Amazon satış hesabınızı oluşturup, Amazon Lojistik’i kurun
  • Ürün Listelemelerinizi Oluşturun
  • Ürünlerinizi Hazırlayın
  • Amazon FBA’ya gönderin

Amazon FBA’ya kaydolan herkes, Amazon’un FBA depolarında ürün depolama, toplama ve paketleme ve bunların yanı sıra iadeler ve geri ödemeler dahil olmak üzere tüm sevkiyat işlemlerini Amazon’un yapmasına izin verebilir.

Satıcılar, ürünlerini depolayan ve sonrasında tüm siparişleri geldiklerinde işleme koyan Amazon FBA’ya gönderir. Satışlarını sizin yönettiğiniz ve Amazon’un ürünlerinizle stokta kalmasını sağladığınız sürece, gerisini sizin için halletmektedir.

Tabiki bunun için Amazona ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret karşılığında hangi hizmetleri alıyorsunuz?

  • 7/24 Müşteri Hizmetleri Desteği
  • Tüm Siparişleri Karşılama ve Kargolama Süreçleri (Karşılama, Paketleme ,Kargolama)
  • Dünyanın En Aktif Karşılama Ağlarından Birine Erişim

Hepimiz, Amazon’un e-ticaret alanında bir dev olduğu gerçeğine aşinayız.
COVID-19 sonucunda ortaya çıkan salgın, dünya çapında 300 milyondan fazla aktif kullanıcı yani müşteri hesabına sahip olan Amazon platformunun kullanımını artırmaya sebeb oldu.

FBA’nın düşük maliyetli ürünler, büyük boyutlu ürünler veya diğer koşullar için ideal olmayacağını unutmayın. Bir çok fayda sağlasada, her satıcı için garantili bir çözüm değildir. Buna nasıl karar verebiliriz? Tamda bu sorunun cevabı için doğru adrestesin 🙂

Amazon FBA’nın geçmişine ve gelişimine göz atalım ve ardından avantajları ve dezavantajlarını inceleyelim.

Amazon FBA’nın Evrimi

Amazon, FBA projesini 2016 yılında başlattı. Ancak şirket yıllardır çevrimiçi perakendeciliğinde yolunu açıyordu. Marka, 1990’lardaki gösterişsiz başlangıcına rağmen, çevrimiçi satış dünyasına hakim olmuştu ve başkalarının da aynı şeyi yapmasına yardımcı olmak için bir başlangıç yapmıştı.
Tabii ki, Amazon’un FBA hizmetinden de para kazandığı için bu tamamen cesurca bir çaba değil. 🙂

Amazon, küçük işletmelerin yerine getirme yeteneklerinden ve önde gelen müşteri hizmetleri altyapısından faydalanmasına yardımcı olmak istediğine karar verdi. Esasen marka, iş modelini başkalarıyla paylaşmak ve üçüncü taraf satıcıların işleri “Amazon Yöntemiyle” yaparak nasıl kar elde edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olmayıda istiyordu.

Amazon’un kendisi gibi Amazon Lojistik programı da, değişen tüketici ortamının ve çevrimiçi perakende ortamının ihtiyaçlarına karşılık verebilmek  için sürekli olarak kendini geliştirmekte ve değiştirmektedir.
Bu, üyeler için hem iyi hem de kötü bir durumdur. Mevcut eğilimler ve pazar talepleri konusunda güncel kalmak kolay olacaktır, ancak süreçte, kılavuzlarda ve programın diğer yönlerinde yapılan algoritma değişikliklerine ayak uydurmak zor olabilir.

Neyseki bu içerikte, bir sonraki hamlenize karar vermenize yardımıcı olmak için Amazon FBA hakkındaki tüm ayrıntıları ele alacağız.

Amazon FBA’nın Avantajları ve Dezavantajları

Amazon FBA’nın sizin için doğru çözüm olup olmadığına karar verirken, avantajları ve dezavantajları olarak listelemelisiniz. Sizin durumunuz için en iyi olanı görmenin harika bir yolu. Platform ve tekliflerinin kapsamlı bir incelemesini yaptıktan sonra, değerlendirmeniz için size sunabileceğim en iyi avantajları ve dezavantajları burada bulabilirsiniz.

Amazon FBA’nın Avantajları

Bu çok kapsamlı bir liste olmasa da (çok fazla zaman ve alan gerektirir), Amazon FBA ile ilgili en önemli avantajların bazıları burada.

  • Nakliye ve Lojistik
  • İndirimli Kargo Ücretleri
  • İade Yönetimi
  • Müşteri Hizmetleri
  • Hızlı Teslimat
  • Daha Fazla Depolama Alanı1. Nakliye ve Lojistik:

    Amazon FBA tüm süreci sizler için yapar. Sadece listelerinizi takip edin, ürün stoklarınızdan emin olun ve baştan sona tamamlanmasına izin verin. Küçük bir ücret karşılığında omuzlarınızdan büyük bir yükü alırsınız.

    2. İndirimli Kargo Ücretleri:
    Uluslararası bir sipariş karşılama devi olan Amazon ile çalıştığınız için, kargo maliyetleriniz için daha az ödeyeceksiniz. Bu nedenle, ücret ödüyor olsanız bile, nakliye tasarruflarını hesaba kattığınızda düşündüğünüzden daha düşük maliyetli olabilir ve yine de kendi nakliye yerine getirme işlemlerinizi şirket içinde yönetmekten daha hesaplı olabilir.3. İade Yönetimi: FBA, satışlara ek olarak, iadeleri ve geri ödemeleri de gerçekleştirme sürecinin bir parçası olarak kabul eder. Bu da, omuzlarınızdan bir yükü alır.

    4. Müşteri Hizmetleri: Amazon Lojistik satıcıları için kendi müşteri hizmetlerini sizlerede sunar. Ayrıca, kendi müşteri hizmetleri ihtiyaçlarınızı karşılamak için FBA platformlarını kullanabilir, tüm hizmetlerinizi kolay yönetmeniz için tek bir platform üzerinden yönlendirebilirsiniz.
    5. Hızlı Teslimat:
    Amazon Lojistik’teki ürünleriniz otomatik olarak Prime rozetini alır ve Prime ücretsiz gönderiminden (müşteriye) ve gönderim sürelerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, hizmete dahil olduğu için premium kargo ücretlerini ödemeniz veya ücretlendirmeniz gerekmez.

    6. Daha Fazla Depolama Alanı:
    FBA olmadan gerçekçi olarak ne kadar ürün depolayabilirsiniz? Deponuz veya kiralama imkanınız var mı? Envanteri bu ölçekte taşıma ve yönetme yeteneğine sahip misiniz? Ücret karşılığında, sınırsız depolama alanına erişiminiz var.Amazon, dünyanın her yerinde çok sayıda ürünü barındırabilen depolara sahiptir.

Amazon FBA’nın Dezavantajları

FBA’nın ihtiyaçlarınız için doğru çözüm olmayabileceğinin olası yönlerinede bakmak önemlidir .
Dikkate alınması gereken bazı faktörler şunlardır:

  • Maliyet
  • Daha Fazla İade
  • Uzun Süreli Depolama Ücretleri
  • Ürün Hazırlama Gereksinimleri
  • Satış Vergisi
  • Amazon FBA Ücret Ödemesi

1. Maliyet

Tabiki finans. FBA gerçek anlamda kullanışlı fakat maliyeti yüksektir.Bu bazılarınızın harcamak zorunda kalmayacağı paradır.Bu hizmet düşük maliyetli ürünler için uygun değildir.Bu nedenle listeleyeceğiniz ürünlerde seçici olmak durumundasınız.Neyseki, Amazonun bu hizmetini karlı olup olmadığını görmeniz için sunmuş olduğu FBA hesaplayıcı bir hizmeti vardır.

2. Daha Fazla İade

İade sayısında ve sıklığında artış gören satıcılar olmuştur.Bu kısmen Amazon’un açık iade politikasından kaynaklı bir sebeptir.Amazon, iadelerin kendilerine geri gönderildiğini ve daha sonra size iletilmesini sizin ayarlamanız gerekse de, Amazon iadelerin doğrudan tarafınıza geri dönmesine izin verecek değişiklikler yapıyor.

3. Uzun Süreli Depolama Ücretleri

Amazon, envanterde oturmayı sevmez her ürünün çalışmasını ister. Bu nedenle, uzun süre satılmayan ürünler için daha fazla ödersiniz.
Uzun vadeli depolama ücretleri dünyanın sonu değildir çözümü tabiki vardır.Fakat FBA’nın işletme hedefleriniz için finansal açıdan mantıklı ve yararlı olmasını sağlamak için devam eden bütçenize dahil etmeniz gerekir. Ayrıca aktif olarak satışta olmayan ve bunun için ücret alacağı ürünleri depolamayıda sevmez. Bununla birlikte, tüm bunları satıcı panelinizde  görüntüleyebilir ve ürünleri kendi işletmenize geri gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

4. Ürün Hazırlama Gereksinimleri

FBA aracılığıyla yerine getirilmek üzere depoya giren ürünler kendi gereksinim listesine sahiptir.Amazon’a göndermeden önce, tüm ürünlerinizin nasıl paketlendikleri, doğru etiketleme yapılacağını ve FBA ürün depolama yönergelerine göre sevk edildikleri de dahil olmak üzere uygun şekilde hazırlandığından emin olmalısınız.

5. Satış Vergisi

Satış vergisi eyalet düzeyinde yönetilir. İşletmeniz bir eyalette faaliyet gösteriyorsa ve ürünleri farklı bir eyalette depolanmışsa, hangi vergi oranını kullanacağınızdan emin olamayabilirsiniz. Neyse ki, çeşitli vergi durumlarını ve kurallarını otomatikleştirmeye, ne kadar ücret alacağınızı belirlemenize yardımcı olacak araçlar vardır ve Amazon bunların çoğunu sizin için yönetebilir.

6. Amazon FBA Ücret Ödemesi

Amazon’a olan borcunuzu ertelemek yok. Bir önceki satışı ödemek için bir sonraki satışı kullanamazsınız. Amazon, size herhangi bir ödeme yapmadan önce kendilerine borçlu olunan tüm ücretleri düşecektir. Ücretleri karşılayacak kadar bakiyeniz yoksa? Kalan bakiyeyi ödemek için bir kredi kartı tanımlamanız gerekir.

Umarım, aklındaki sorulara cevap verebildim. Ziyaretin için teşekkür ederim. Beni takip etmeyi unutma 🙂

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu