Facebook Pixel
Dijital Pazarlama

Hosting Nedir?

Hosting, web sitelerinin kesintisiz bir şekilde yayınlanmasını sağlar. Herhangi bir kişi ya da şirkete ait olan web sitesinin, internet tarayıcısında yayınlanması için hosting kullanılır.

Hazırlanan web sitesinin içerisindeki tüm dosya ve sayfalar, hosting adı verilen web sunucusu içerisinde saklanmaktadır. Web sayfaları ve dosyaları, hosting sayesinde erişime açık tutulabilmektedir.

Hosting Ne İşe Yarar?

Hosting, web sitesi içerisindeki metinleri, görselleri ve diğer tüm dosya içeriklerini yayınlayan yazılımsal bir sistemdir.

Oldukça hızlı bir internet bağlantısı ile çalışan hosting sistemi, ziyaretçilerin siteye erişilmesi sağlanır. Ziyaretçiler, internet üzerinden arama yaparak sitenize erişebilir. Hosting sayesinde ziyaretçiler, sitenizdeki ulaşmak istedikleri dosyaya yönlendirilebilmektedir.

Hosting hesabı olmadan, web sitesinin internette yayınlanması ve erişime sunulması mümkün değildir. Web sitesinin yayınlanması için kişinin mutlaka bir hosting hesabına sahip olması gerekmektedir.

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Hosting hizmeti, bir web sunucusu hizmeti olarak görev yapmaktadır. Bunun için aslında hostingin de bir işletim sistemine ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkündür. İşletim sistemine göre hosting çeşitleri şu şekilde açıklanabilir:

Linux Hosting

Linux işletim sistemi ile çalışan hosting türüdür. Linux tabanlı hosting türü, özellikle PHP, Cgi, Perl veya MySQL kullanılan web siteleri için tercih edilmektedir. Yine WordPress gibi popüler olan CMS sistemlerinin de Linux hosting türü kapsamında çalıştığı bilinmektedir.

Windows Hosting

Windows tabanlı hosting türü, ASP kodlama dili ile oluşturulmuş olan siteler için ideal bir tercihtir. Acess ve MSSQL veri tabanları da en yüksek performans ile Windows tabanlı hosting türü ile çalışmaktadır.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Hosting hizmeti verilen sunucuda, sadece tek bir site bulunabilir. Ancak hosting paylaşım türleri sayesinde, daha fazla web sitesi de aynı hosting sunucusu içerisinde barınabilmektedir. Paylaşım türlerine göre hosting çeşitleri şu şekildedir:

Dedicated Server

Dedicated Server, fiziksel sunucu şeklinde bilinmektedir. Bu hosting türü, sadece tek bir kişiye ait olarak kullanılabilir. Bunun için sunucu ve sunucuya ait olan tüm kaynaklar, tek bir kişinin kullanım alanı olarak bilinir. Bu hosting türünde tek bir site de yer alabilir. Ancak çeşitli parçalama yöntemleri ile birden fazla web sitesi de bulunabilir.

VDS

VDS, sanallaştırılmış fiziksel sunucu olarak çevrilir. “Virtual Dedicated Server” kavramlarının kısaltması olarak tanımlanır. Müşterilerin kullanımı için sunulan, farklı VDS paketleri bulunmaktadır.

VDS hosting türünde, çeşitli sanallaştırma programları kullanılabilmektedir. Bu sayede tek bir site dışında, birden fazla web sitesi de aynı hosting alanı içinde barınabilir.

VDS türünün kullanıcılarına sunmuş olduğu en önemli ayrıcalıklardan biri de işletim sistemlerinin farklı şekillerde de kullanılabiliyor olmasıdır. Sunucu içerisindeki VDS hesaplarının bir kısmı için Windows işletim sistemi kullanılırken, diğerleri için Linux kullanılabilir.

VPS

VPS, özel bir sunucudur. “Virtual Private Server” kavramlarının kısaltmasıdır. VPS, farklı parçalama ve sanallaştırma metotları ile fiziksel sunucular şeklinde ayrılabilmektedir. VPS özel sunucu türü, genellikle VDS ile karşılaştırılmaktadır. Ancak VDS’den farklı olarak bu türde, sunucu kaynakları ortak bir alanda kullanılmaktadır.

Shared Web Hosting

Paylaşımlı hosting olarak da bilinmektedir. Tek bir sunucu üzerinden, daha fazla web sitesinin yer almasını sağlar.

Shared Web Hosting türünde, tek bir hesap içerisinde bir adet site yer alır. Ancak CPU veya RAM gibi ek kaynakları ile sunucu içerisinde yer alan tüm siteler, ortak olarak kullanılabilmektedir. En ekonomik hosting türü olarak tercih edilmektedir.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

Diğer Hosting Çeşitleri

Diğer hosting çeşitleri, kurumsal veya özel kullanım için geliştirilen türlerdir. En önemlileri şunlardır;

WordPress Hosting

Linux tabanlı sunucular ile birlikte kullanılan WordPress Hosting türü, sadece WordPress kullanılabilmesi için özel olarak geliştirilmiştir. Son dönemlerde daha fazla tercih edilen WordPress hosting, web siteleri için daha fazla sunucu kaynağı alanı sunmaktadır. Web sitesini daha işlevsel bir hale dönüştürmektedir.

Satın alınan paket ile birlikte WordPress de kurulu olarak sunulmaktadır. Paket satın aldığında, WordPress ile ilgili alınacak olan tüm güncellemeler de otomatik olarak alınmış olunur. WordPress hosting alındığında, ek bir depolama alanı elde etmek için SSD kullanılabilir.

Cloud Hosting

Cloud Hosting türünde, sanallaştırma metotları kullanılarak, daha fazla fiziksel sunucu elde edilebilmektedir. Bulut Sunucu olarak bilinen Cloud Hosting türü, kullanıcılarına pek çok avantaj sunmaktadır.

İhtiyaca göre, sunucu kaynakları tek bir panel üzerinden artırılabilmektedir. Yine ihtiyaç duyulduğunda, sunucu kaynağı azaltılabilmektedir. Cloud Hosting türü, özellikle VPS paketleri ile birlikte tercih edilmektedir. Ek bir depolama ihtiyacı duyulduğunda, SSD teknolojisinden yararlanılmaktadır.

Kurumsal Hosting

Daha yoğun bir e-posta trafiğinin olduğu siteler için tercih edilen bir hosting türüdür. Kurumsal hosting türünde, e-posta trafiğinin daha güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için farklı teknolojiler kullanılmaktadır. E-postaların sistemde silinmeden saklanabilmesi için daha fazla bir depolama alanı sunulur.

E-Posta Sunucusu

Büyük işletmeler tarafından tercih edilen bir hosting çeşididir. Özellikle e-posta alımı ve gönderiminin yoğun olduğu durumlar için ideal bir çözüm sunar. Bu hosting türünün en önemli özelliği ise; içerisinde farklı bir web sitesini barındırmıyor olmasıdır. Sadece e-posta trafiğini düzenlemek ve akışı kusursuz hale getirmek için geliştirilmiştir.

Mail Hosting

Mail Hosting türü, genel hatları ile e-posta sunucusuyla benzer özelliklere sahiptir. Yine yoğun e-mail trafiğini düzenlemek için geliştirilen bir hosting türüdür. İşletmelerin, sadece e-posta gönderimi ve alımı için ihtiyaç duydukları bir pakettir.

Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler

Hosting firmaları, sadece web barındırma hizmetleri değil, hazır web sitesi satışı veya domain satışı gibi hizmetler sunabilir.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Web sitesinin, internet üzerinde kesintisiz bir şekilde yayınlanması için hosting hesabının olması gerekmektedir.

Hosting hesabının güvenliği, web sitesinin güvenliğini de yakından ilgilendirmektedir. Hosting hesabının güvenliği için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hosting hesabı için güçlü şifre oluşturulması gerekmektedir. Web sitesi, şirket ismi veya tahmin edilebilecek diğer konular, şifre oluştururken kullanılmamalıdır. Harfler, rakamlar ve özel karakter kullanılarak, güçlü bir hosting şifresi oluşturulmalıdır.
  • Oluşturulan hosting hesap şifresinin, farklı bir yerde kullanılmaması önerilir. Özellikle e-posta hesabı veya sosyal medya hesabı için aynı şifre kullanılmamalıdır.
  • Hosting hesabının giriş şifresi ile veritabanı içindeki diğer tüm alanların şifrelerinin farklı olması gerekmektedir.
  • Şifrenin düzenli aralıklar ile değiştirilmesi ve yenilenmesi, hosting hesap güvenliği açısından çok önemlidir.
  • Hosting hesabına giriş yaparken, şifreyi mümkün olduğunca ekran klavyesi kullanarak girmeniz tavsiye edilir.
  • Hosting hesabına her giriş yapıldığında, tarihlerin ve hesap içindeki değişikliklerin not edilmesi gerekir. Bu sayede, hesaba farklı bir erişim olduğunda daha çabuk öğrenilebilir.
  • Hosting hesabı içerisinde, sadece kaynağı belli olan yazılımların kullanılması gerekmektedir.
  • Hosting hesabına giriş yapılan bilgisayarda, mutlaka bir antivirüs programı olmalıdır. Virüs ve kötü yazılım dosyalarından kaynaklı olarak, hosting hesabına erişimin engellenmesi

Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim?

Hosting firmaları, müşterileri için hazırlamış oldukları paket ve hizmetleri genellikle yıllık olarak sunar. Ancak aylık olarak yararlanabileceğiniz hosting hizmetleri de bulunmaktadır. Güvenilir bir hosting firması ile çalışmak, sitenize her zaman erişebilmenizi sağlayacaktır.

Firmanın artık hizmet vermemesi durumunda, site ile ilgili dosyalara erişimi de kaybedilirsiniz. Bu gibi bir durum ile karşı karşıya kalmamak için uzun yıllardır hizmet veren, köklü bir hosting firması ile çalışmalısınız.

Hosting firmaları, sunucu ile ilgili yaşanacak herhangi bir problemde, 7/24 teknik destek verebilmelidir.

Firmamız bu konuda size en profesyonel hizmeti sunabilmektedir.

Hosting İle Beraber Hangi Hizmetler Alınabilir?

Domain Kayıt

Domain, bir web sitesinin yayınlanabilmesi için kesinlikle sahip olması gereken hizmettir. Bu aşamada, ziyaretçilerin kolay ulaşabileceği ve kullanabileceği bir alan adı seçilmesine dikkat edilmelidir.

Kurumsal E-Posta

Marka ve işletme imajını yükseltmek için şirketlerin mutlaka bir kurumsal e-posta adresine sahip olması gerekmektedir. Hosting hizmet paketlerinin pek çoğunda, kurumsal e-posta hizmeti de bulunmaktadır.

SSL Sertifikası

Web sitesindeki veri ve bilgilerin ziyaretçilere daha güvenli bir şekilde ulaşması, SSL sertifikası sayesinde gerçekleşmektedir. SSL sertifikası, tarayıcı ve web sitesi arasında daha güvenli bir alan oluşturmaktadır.

SSL sertifikası, başta e-ticaret siteleri olmak üzere, tüm web sitelerinin mutlaka sahip olması gereken hizmetlerden biridir. Özellikle sanal alışveriş sitelerinin güvenliği için, Hosting ile birlikte SSL sertifikasına da sahip olması gerekmektedir.

Yüksek Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi

Yüksek trafik potansiyeline sahip olan web sitelerinin ihtiyaç duyduğu sunucu hizmetleri de daha farklı olmaktadır. Özellikle daha fazla sunucu alanına ihtiyaç duyulabilmektedir. Yüksek trafikli sitelerde gerçekleşen her bir işlem, sitenin yazılımı ve sunucu tarafında da gerçekleşmektedir.

Web sitesindeki tüm işlemler, kaynak üzerinden gerçekleşmektedir. Bu kaynaklar CPU, IOPS ve RAM kanyaklarıdır. Yüksek trafiğe sahip olan sitelerin hosting paketleri diğer sitelere kıyasla daha yüksek potansiyele sahip olmalıdır.

Düşük Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi

Düşük trafiğe sahip olan web siteleri içinde bir hosting hizmeti gerekmektedir. Düşük trafikli web siteleri için daha uygun fiyatlı hosting paketleri yeterli olacaktır.

Hosting vs. Server Arasındaki Farklar

Server sisteminde, sadece tek bir web sitesi için alan oluşturulmaktadır. Hosting sisteminde ise, birden fazla site için kullanım alanı oluşturulabilmektedir.

Server kullanımında tüm yetki tek bir siteye aittir. Bunun için server hizmetlerinin, hostinge kıyasla daha profesyonel bir hizmet türü olduğunu söylemek mümkündür.

Hosting’in Anlamı Nedir?

Hosting kelimesi, kısaca sanal arazi olarak açıklanabilir. Hosting aynı zamanda web barındırma alanıdır.

Hosting hizmeti alındığında hem web sitesi internette yayınlanabilir hem de bu hizmet sayesinde sitenin hızı artırılacaktır.

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

Web sitesinin internette bulunabilmesi için hosting hizmeti gerekmektedir. Sitenin ihtiyacı olan alan, hosting hizmeti ile sağlanmaktadır.  Hosting hizmeti ile birlikte e-posta trafiği, site hızı, sitenin kapasitesi ve depolama alanı gibi pek çok ihtiyaç da karşılanabilmektedir.

Hosting Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İyi Bir Hosting, Barındırdığı Web Sitesinin Hızını İyileştirir mi?

Kaliteli bir hosting, web sitesinin daha hızlı olmasını sağlar. Web sitesinin yüksek hızda ve kalitede olması, kullandığı sunucuya göre belirlenmektedir. Hızlı bir web sitesine sahip olmak için iyi bir hosting kullanılması gerekir.

Hosting İçin Teknik Destek Alınmalı mı?

Hosting hizmeti sağlayan firmalar, kullanıcılara farklı özelliklerdeki paketleri sunar. Her bir paket, içeriğine göre ücretlendirilmektedir. Hosting hizmetlerinden daha iyi yararlanmak için teknik destek alınmalıdır. Acil durumlarda, hosting teknik destek hizmeti ile çözüm üretilmesi çok önemlidir.

Gelişmiş Kontrol Paneline İhtiyaç Var mı?

Hosting paketlerinin hemen hepsinde kontrol paneli özelliği bulunmaktadır. Bu kontrol panelleri sayesinde, hosting paketi içerisindeki özellikler daha kolay bir şekilde kullanılabilir. Alacağınız hosting paketinin içerisinde kontrol paneli olması, kullanım açısından ayrıcalık sunacaktır.

Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?

Hosting sistemine, özellikle yazılımsal saldırılar, yaygındır. Hosting saldırılarının önlenmesi için yazılım dosyaları ile müdahale edilmesi gerekir. Hosting paketini almış olduğunuz firmanın geliştirmiş olduğu güvenlik önlemleri, saldırıların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Hosting Yönetimi İçin Teknik Bilgi Gerekli mi?

Hosting sistemini kullanmak ve kontrol paneli üzerinden işlemleri yapabilmek için kullanıcının bilgi sahibi olması gerekmektedir. Hosting yönetimi için hosting paketini almış olduğunuz firmadan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hosting seçerken öncelik, web sitesinin yazılım diline uygun bir paket seçilmesidir. Sitenin yazılım diline göre hosting paketi kullanılması, sistemin çalışması açısından önemlidir.

Almak istediğiniz hosting paketinde RAM ve CPU ve diğer disk özelliklerinin, sitenin ihtiyaçlarına yönelik olması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu