Facebook Pixel
E-Ticaret

ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

ETBİS, e-ticaret sitelerinin daha kaliteli hizmet vermesini sağlamak için kurulan bir sistemdir. E-ticaret sektöründe hizmet veren şirketler, ETBİS’e kayıt yaptırmak zorundadır. ETBİS, sadece hizmet sağlayıcılar için kurulan bir sistem değildir.

Tüketicilerin de e-ticaret üzerinden, daha güvenli ve kaliteli bir alışveriş deneyimi yaşamaları sağlanmaktadır. ETBİS platformu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kurulmuştur. E-ticarette satış yapan işletmelerin, tek bir platformda toplanması sağlanmıştır.

ETBİS platformuna kayıt olmak için yapılması gerekenler oldukça basittir. ETBİS kaydı için gerekli olan tüm bilgileri inceleyerek, e-ticaret hizmet sunucusu olarak sisteme hemen kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

ETBİS Nedir?

ETBİS, e-ticaret sektöründe yer alan tüm işletmelerin, zorunlu olarak kaydını yaptırması gereken ve firmaların verilerinin tek bir platformda toplanması için oluşturulan bir sistemdir.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin kısaltması olan ETBİS, sadece işletmeler açısından değil, tüketiciler açısından da pek çok avantaj sunmaktadır. Tüketicilerin, e-ticaret platformlarında yaptıkları alışverişlerin güvenilir bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Online alışveriş platformlarında satış yapan her işletme, ETBİS’e kayıt yaptırmak zorundadır. ETBİS’e kayıt yaptırmayan işletmelere, 2021 yılından itibaren cezai yükümlülük uygulanmaktadır.

ETBİS’ e Kayıt Olmamanın Cezası Nedir?

ETBİS’e kayıt yaptırmayan e-ticaret işletmeleri için para cezası uygulanmaktadır. Bu para cezasının alt limiti, 5.000 TL’den başlar. 20.000 TL’ye kadar çıkan idari para cezasının ödenmemesi durumunda diğer cezai işlemler uygulanabilir.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

ETBİS’e kayıt yaptırması zorunlu olarak kabul edilen hizmet sağlayıcıları şu şekilde sıralanabilir;

  • E-ticarette aracı olarak hizmet veren işletmeler
  • Kendisine ait bir e-ticaret platformunda faaliyet gösteren işletmeler ve hizmet sağlayıcılar
  • Yurtdışında e-ticaret sektöründe satış yapan işletmeler ve hizmet sağlayıcılar
Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

1.Adım: ETBİS Giriş

ETBİS kaydı yaptırmak için, “eticaret.gov.tr” web sitesine giriş yapılmalıdır. Sitenin ana sayfasında, sağ üst köşede yer alan “ETBİS Giriş” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bu sayfa, direkt olarak e-devlet sistemine yönlendirmektedir.

E-devlet sisteminde şirket sahibini bilgileri ile giriş yapılmalıdır. E-devlet platformundan ETBİS kaydı sayfasına giriş yapabilirsiniz.

2.Adım: ETBİS Kayıt Oluşturma

ETBİS kayıt sayfasında “Yeni Kayıt Oluştur” seçeneğini tercih edin. Yeni ETBİS kaydı için, ekrandaki adımları sırası ile takip etmelisiniz.

Mal ve Hizmetler

Yeni ETBİS kaydı oluşturmak için işletmenizin e-ticaret sektöründe satmış olduğu mal ve hizmetler ile ilgili bilgileri sisteme girmelisiniz. Mal ve hizmetler bölümünden, sattığınız ürünlerin türü ile ilgili kategoriyi tercih etmelisiniz.

Birden fazla ürün veya hizmet türü seçilebilmektedir. Eğer ikinci el ürün satışı yapılıyor ise; yine buna uygun kategori seçilmelidir.

Ödeme ve Ticaret Türü

Ürün ve hizmetler ile ilgili bölüm doldurduktan sonra; şirketin e-ticaret platformunda kullandığı ödeme yöntemleri  girilir. Şirketin ticaret türünü de bu aşamada seçmeniz gerekmektedir.

İşletmenizi kullandığı ödeme türlerini birden fazla seçebilirsiniz. Kapıda ödeme, kredi kartı baka kartı, havale veya EFT gibi ödeme yöntemlerini inceleyerek, sizin kullandıklarınızı seçmeniz gerekmektedir.

Ekranın hemen sağ tarafında göreceğiniz ticaret türü alanını kesinlikle doldurmalısınız. E-ticaret türleri içerisinde, sizin yer aldığınız hizmet türünü seçmelisiniz. B2B, B2C veya C2C e-ticaret türleri arasından seçim yapabilirsiniz.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri) Bilgisi

Ticaret yapan her bir işletmenin mutlaka bir KEP adresinin bulunması gerekmektedir. Resmi yazışmalar için kullanılan KEP adresi, resmi e-posta adresi olarak bilinmektedir.

ETBİS kaydı yaparken de ilgili alana işletmenin KEP adresi girilmelidir. İşletmenizin KEP adresi yok ise; ETBİS kaydı yaptırmadan önce KEP adresi başvurusu yapabilir ve alabilirsiniz.

Ödeme ve Elektronik Para

Her e-ticaret faaliyeti gösteren işletmenin, elektronik ödeme yöntemleri için anlaşmaya sahip olması gerekmektedir. ETBİS kaydı oluştururken de anlaşma yapılan banka veya ödeme kanallarının bilgilerini de sisteme girmelisiniz. Özellikle Sanal POS anlaşması yaptığınız kuruşların bilgilerinin eksiksiz şekilde girilmesi gerekmektedir.

Kargo ve Lojistik

ETBİS kaydı için bir sonraki adım olarak, kargo ve lojistik bilgileri bölümüne geçebilirsiniz. Ürünleri kargolamak için çalıştığınız veya anlaşma yaptığınız kargo ve lojiktik firmalarının bilgilerini bu alana girmelisiniz. Kargo üye iş yeri numarası gibi bilgilerin, eksiksiz girilmesine dikkat edilmelidir.

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları

E-ticaret platformlarının hizmet verebilmesi için bir alt yapı ve yazılım sistemi gerekmektedir. E-ticaret sitenizin kurulumu sırasında çalıştığınız, e-ticaret yazılım hizmeti veren firmaların bilgilerini girmelisiniz.

Bankalar

Yurtiçi veya yurtdışından çalıştığınız bankaların isimlerini formda ilgili alana girmelisiniz. Ekranda yurtiçi ve yurtdışı bankaları ile ilgili kategoriden, biden fazla banka seçimi yapabilirsiniz.

Veri Tabanları

E-ticaret platformlarından her alışveriş yapan veya üye olan ziyaretçinin bilgileri ve kişisel verileri koruma altında olmalıdır. ETBİS kaydı sırasında, sitenin veri tabanı ile ilgili bilgileri de sisteme girmelisiniz.

Şirketinize özel bir veri tabanı sistemi kullanıyorsanız, ilgili seçeneği tercih etmelisiniz. Bulut tabanlı bir veri tabanı sistemi kullanıyorsanız, ilgili kutucuğu işaretlemelisiniz.

Adres Bilgileri

İşletmenizin adres ve iletişim bilgilerini doğru ve eksiksiz olarak girmelisiniz. İşletmenizin üretim yeri, dağıtım yeri depo veya merkez ofisi gibi tüm departmanlarının adres bilgilerini girmelisiniz. ETBİS kayıt sayfasında yer alan, üç farklı adres türü içerisinden işletmenize uygun olanı seçerek, doldurabilirsiniz.

E-İhracat İşlemleri

E-ticaret sitenizin yurt dışına yaptığı satışlar için de istenilen bilgileri sisteme girmeniz gerekmektedir. Satış yapılan ülkeler, bu ülkelerde kullanılan ödeme yöntemleri.

Eğer e-ticaret sitenizin yurtdışına herhangi bir satışı yok ise; “Yurtdışına Faaliyetim Yok” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

3.Adım: Site Doğrulama

Yukarıda aşamalardan sonra, ETBİS kaydı için son adım olan site doğrulama aşamasına geçebilirsiniz.

Sisteme girdiğiniz bilgilerde herhangi bir eksiklik var ise; sistem size uyarı verecektir. Ancak bilgilerin tam olmasının ardından site doğrulama adımına geçebilirsiniz. “Kayıt İşlemlerine Devam Et” seçeneğine tıklayarak, site doğrulama adımını başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

ETBİS’ e Kayıt Ücretli midir?

ETBİS kaydı yaptırmak için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur. E-devlet sistemi üzerinden, ETBİS kaydını ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

ETBİS’ e Kayıt Olurken Hangi Evraklar Gerekiyor?

E-ticaret şirketleri ETBİS kaydı yaparken, sisteme herhangi bir evrak veya belge göndermemektedir. Sadece işletme ile ilgili istenen bilgilerin, eksiksiz ve doğru şekilde sisteme girilmesi istenmektedir. Banka ve kargo firmalarının bilgileri, KEP adresi veya diğer talep edilen bilgileri girmeniz, ETBİS kaydı için yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu