C2C Nedir?
C2C, Customer-to-Customer şeklinde açılır. Günümüzde e-ticaret denildiğinde akla ilk gelen iş modellerinden biridir. C2C iş modeli, kişilerin daha düşük maliyet ile dijital dünyada satış yapabilmelerini ve kazanç elde etmelerini sağlar.
Ürünlerinizi, hizmetlerinizi kısa sürede ve daha geniş bir kitleye, C2C iş modelini kullanarak ulaştırabilme ve satabilme avantajına sahip olabilirsiniz. C2C nedir ve iş modelinin nasıl çalıştığını birlikte inceleyelim.
C2C Avantajları Nelerdir?
C2C nedir ve avantajları, son dönemlerin en çok merak edilen konularındandır. Müşteriden müşteriye satış olarak açıklanabilen C2C iş modeli, hem alıcı hem de satıcılar açısından pek çok avantaj sunmaktadır. C2C avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- C2C iş modeli, satıcıların daha düşük maliyet ile e-ticaret yapmalarına imkan sunar. Özellikle girişimciler açısından daha uygun bir iş modelidir.
- Girişimcilerin ve satıcıların coğrafi bir sınırlama olmadan, daha geniş müşteri kitlesine ulaşabilmesini sağlar. Daha fazla müşteri kitlesi, daha fazla satış yapabilme ayrıcalığı sunar.
- C2C iş modelinde satıcılar, istedikleri zaman diliminde çalışabilme avantajına sahiptir. Çalışma saatlerini satıcılar kendilerine göre ayarlayabilir.
- C2C iş modelinde el yapımı ürünler, satıcının yeteneklerine özgü hizmetler veya ikinci el ürünler gibi farklı ürün çeşitleri satışa sunulabilir. Geniş ürün yelpazesine sahiptir.
- Satıcı ile alıcı direkt olarak pazarlık yapabilme imkanına sahiptir. Bu sayede alıcıların daha uygun fiyatlara alışveriş yapabilme imkanı oluşur.
C2C Dezavantajları Nelerdir?
C2C iş modeli avantajları kadar dezavantajları da bulunan bir iş modelidir. C2C nedir ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
- C2C iş modelinde alınan ürünlerin güvenliği, kalitesi her zaman istenildiği gibi olmayabilir. Bozuk, düşük kaliteli ürünler ile karşılaşma olasılığı yüksektir.
- Online alışveriş platformları, dolandırıcılık riskinin de en yüksek olduğu yerlerdir. C2C iş modelinde, alışveriş sırasında alıcı ve satıcılar için sahtekarlık riskine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.
- C2C iş modeli ile satış yapılan e-ticaret ve online platformlarında müşteri hizmetleri ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Müşterilerin en çok zorlandığı konulardan biri, kapsamlı bir müşteri hizmeti sunulamamasıdır.
- C2C dezavantajları içerisinde belki de en önemlisi, ödeme güvenliğidir. Bazı online platformlar, ödeme güvenliği konusunda yetersiz kalabilir.
C2C Çalışma Modeli Nasıl İşler?
C2C çalışma modeli, direkt olarak alıcının ve satıcının buluştuğu bir iş modelidir. Satıcılar alıcılar ile birebir ve doğrudan iletişime geçer. Ülkemizde de son dönemlerde popülerlik kazanan bir iş modelidir. C2C iş modelinin işleyişi öncelikli olarak, uygun bir platform seçimi ile başlamaktadır. Bu platformlar, alıcıları ve satıcıları bir araya getirmektedir.
Satıcılar platformlarda ürün satışı yapabilecek şekilde bir sayfa oluşturur. Bu sayfalarda veya profillerde, satacakları ürünlerin görsellerini ve özelliklerini paylaşırlar. Ürün açıklamaları, fiyat ve kargo bilgileri yer alır. Alıcılar ile direkt olarak kendi iletişim numaraları veya diğer kanallar üzerinden iletişime geçerek, sipariş alabilirler. Ödeme işlemlerinin de tamamlanmasının ardından, ürünü kargo ile alıcıya ulaştırılması gerekmektedir.
B2C ve C2C Arasındaki Farklar Nelerdir?
C2C nedir ve B2C modeli ile arasındaki farklar çok önemli bilgiler içermektedir. B2C iş modeli, işletmeden tüketiciye şeklinde işleyen bir sistemdir. C2C ise; müşteriden müşteriye şeklinde çalışan bir iş modelidir. C2C ve B2C arasındaki farklar şu şekildedir:
- C2C modelinde satıcılar ve alıcılar bireysel olarak çalışmaktadır. İkinci el ürün satışı gibi ürünlerin satışı mümkündür. B2C modelinde ise; işletme veya herhangi bir firmadan ürün alımı gerçekleştirilmektedir.
- C2C modelinde bireysel bir dil ile ve daha samimi bir satış işlemi yapılabilir. Ancak B2C modelinde daha profesyonel ve kurumsal bir satış yapılabilmektedir.
- C2C iş modelinde el yapımı, ikinci el veya kişiye özel ürünler satılabilir. B2C modelinde, markalı ve belirli bir kaliteye sahip olan klasik ürünlerin satışı gerçekleşir.
C2C İş Modeli Örnekleri
C2C iş modeline pek çok örnek gösterebiliriz. EBay, Sahibinden ve Letgo gibi e-ticaret platformları, C2C iş modeline en uygun örneklerdir. Bu platformlarda ikinci el ürünlerin satışı alıcı ile satıcı arasında direkt olarak gerçekleşebilmektedir.
ETSY de yine C2C iş modeline örnek olarak gösterilecek bir e-ticaret platformudur. El yapımı ürünlerin satışının yapıldığı ETSY ’de benzersiz ürünler yer alır. Turo, Airbnb gibi kiralama siteleri de yine alıcı ve satıcıları bir araya getiren C2C iş modeli ile çalışan platformlardır.