Facebook Pixel
Dijital Pazarlama

Domain Nedir?

Domain, web sitelerinin internet üzerindeki benzersiz adresidir; kullanıcıların sitenize erişmesi için gerekli olan, sitenizin dijital kimliğini oluşturan isimdir. İnternet sitelerinin isimlerinde yer alan “.org” veya “.com” “.com.tr” kavramları ise, domain uzantılarıdır.

Web sitesi için kullanılan domainler, aynı zamanda sitenin IP adresine de karşılık gelmektedir. Sitenin IP adresinin kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Domain, sitenin dijital dünyada varlığını oluşturan en önemli özelliklerden biridir.

Google SEO Hakkında Kapsamlı Bilgi İçin Ziyaret Et: https://www.fahridemir.com/seo-nedir/

Domain Nasıl Çalışır?

Domain (alan adı), web sitelerinin internet üzerindeki benzersiz kimliği olarak görev yapar. Teknik olarak bir IP adresine bağlanır ve böylece kullanıcıların sitelere daha kolay erişmesini sağlar. Domainlerin çalışma prensibi aşağıdaki gibidir:

1. Kullanıcı Tarafından Alan Adının Yazılması

Tarayıcınıza bir web sitesi adresi (örneğin www.google.com) yazdığınızda, aslında ulaşmak istediğiniz web sitesinin IP adresini belirtmiş olursunuz, fakat bu işlemi sayısal olarak değil, daha kolay hatırlanabilen bir kelime veya kelime grubu aracılığıyla yaparsınız.

2. DNS Sorgusu (Alan Adı Sistemi)

Alan adı yazıldıktan sonra, tarayıcınız DNS sunucularına (Domain Name System) sorgu gönderir. DNS sistemi, girilen domain adını, bağlı olduğu IP adresine çevirir.

3. IP Adresinin Bulunması

DNS, dünya genelindeki sunucular arasında alan adına ait IP adresini bulur ve kullanıcıya döner. Örneğin, google.com adresi, sayısal bir IP adresine dönüştürülür (142.250.185.46 gibi).

4. Sunucuya Bağlanma ve Veri Alımı

Tarayıcı, IP adresi sayesinde web sitesinin barındırıldığı sunucuya ulaşır, sunucu istenilen veriyi (web sayfası, resimler vb.) kullanıcıya gönderir ve böylece web sitesi ekrana yüklenmiş olur.

Bu sistem sayesinde kullanıcılar karmaşık IP adreslerini ezberlemek zorunda kalmadan, kolay hatırlanabilen isimlerle istedikleri web sitelerine kolayca erişebilirler.

Google ADS hizmeti almak ve bir profesyonele danışmak için ziyaret et: https://www.fahridemir.com/adwords-uzmani/

Domain Neden Önemlidir?

Alınacak olan alan adı yani domain, sadece o web sitesine özeldir. Domaini sadece web sitesinin sahibi kullanabilir. Yani aynı alan adına sahip olan ikinci bir web sitesi bulunmamaktadır. Tarayıcıya yazılan alan adı sayesinde, direkt olarak ulaşılmak istenilen web sitesine gidilebilmektedir.

Tarayıcı üzerinden alan adını yazarken, sadece sitenin adının yazılmaması gerekmektedir. Domain yazarak siteye erişmek için mutlaka “……..com” gibi alan adının tam olarak yazılması gerekmektedir. Alınacak olan her bir domain için, belirli bir ücret ödenmesi gerekir.

Sitenin alan adının önemli olmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket veya firmanızın daha güvenilir bir imaj oluşturmasını sağlar.
  • Doğru bir alan adı kullanarak, daha fazla ziyaretçi trafiği oluşturulur.
  • Alınacak olan domain adı markanızın adı olacaktır.
  • Domain SEO açısından da çok önemlidir. Sitenin arama sonuçlarında, daha üst sırada yer almasını ve kolay bulunmasını sağlar.

Domain Nasıl Alınır?

Bir web sitesi için domain almak isteniyorsa, öncelikli olarak seçilen adın daha önce alınıp alınmadığı kontrol edilir. Alınacak domain, o sitenin kalıcı ismi olacaktır. Bunun için domain alma işleminin, internet dünyasında resmi bir işlem olduğunu bilmek önemlidir.

Alacağınız domain için bir ücret ödemeli ve alan adını tescil ettirmelisiniz. Domain almak için şu adımların izlenmesi gerekir:

  • Domain kaydı için bir şirket seçilmelidir.
  • Domain adı
  • Site ile seçilen domain için sorgulama yapılmalıdır. Uygunluk kontrolüne dikkat edilmelidir.
  • Domain uzantısı seçilmelidir. (org, com ya da com.tr gibi)
  • Domain satın alma işlemi ödeme yapılarak tamamlanmalıdır.

Domain Türleri Nelerdir?

Domain türleri, özelliklerine göre iki ayrı kategoride incelenmektedir. Her kategorinin domain uzantıları da farklı türlere ayrılmaktadır.

Top Level Domain (TLD)

Top Level Domain yani TLD, alan adının son bölümünü oluşturmaktadır. Top Level Domain, genellikle Domain Suffix olarak da bilinmektedir. TLD, sitenin web adresinin son noktasının ardından gelen bölümdür.

TLD’nin en önemli özelliği ise; kullanıcıların web sitesinin hangi türde olduğunu anlamasını sağlamasıdır. İşin türü, sitenin hangi kuruma ait olduğu gibi detaylar, TLD sayesinde gösterilmektedir. Top Level Domain de kendi içinde dört ayrı bölümden oluşmaktadır.

Country Code Top Level Domain – ccTLD

Alan adları, her ülkeye göre farklılık göstermektedir. Tıpkı bir alan adının sadece bir kişiye ait olması gibi, ülkelerin de domainleri sadece kendilerine özgüdür.

Yaşadığınız ülkeye göre sadece o ülkeye ait olan domaini kullanma zorunluluğu yoktur. Ancak web sitesinin adresinde göreceğiniz bazı detaylar, sitenin hangi ülkeye ait olduğunu gösterebilir.

Ülkelerin kullandıkları ccTLD çeşitleri, sitenin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Örneğin Türkiye için ccTLD, “.tr” şeklindedir. Aynı şekilde ABD için, “.us” ve İngiltere için de “.uk” şeklinde örnek verilebilir.

Geographic Top Level Domains

Domain uzantıları sadece ülkelere göre değil, coğrafi durumlarına göre de farklı şekilde gruplandırılır. Ülkelere özgü olarak oluşturulan domain uzantıları, resmi uzantılar olarak kabul edilmektedir. Ancak bu uzantı türlerinde, bazı ülkelerde sınırlamalar olduğu görülmektedir.

Bazı ülkelerin domain uzantıları herkese açık olduğu için, farklı bölgelerdeki kişiler de bu uzantıları kullanabilir. Bu türdeki ccTLD ‘leri almak ve kayıt yaptırmak için ülkenin ikamet zorunluluğu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Generic Top Level Domain – gTLD

Alan adlarının hangi amaç için kullanılacağı, gTLD domain uzantıları ile gösterilmektedir. Eğitim, askeri kurumlar, ticari veya uluslararası web sitelerinin domain uzantıları, birbirinden farklıdır. Örneğin askeri kurumlar için “.mil”, eğitim kurumları için “.edu” uzantısı kullanılır.

Aynı şekilde herhangi bir kar amacı gütmeyen kuruluşların siteleri için “.org”, ticari kurumlar için ise; “.com” uzantıları kullanılmalıdır. Ağlar için “.net” uzantısı kullanılırken, uluslararası web siteleri için ise; “.int” uzantısı kullanılır. Eğitim ve askeri kurumlar için uzantının kullanılması, zorunlu olarak kabul edilmektedir.

Brand Top Level Domains

Diğer alan adı uzantı türlerine kıyasla Brand TLD’nin daha yenilikçi bir uzantı türü olduğu bilinmektedir. Özellikle ticari firma ve şirketler trasından kullanılabilir.

Ticari firmalar “.com” uzantısı yerine, kendi adı ile alan adı uzantısı oluşturabilir. Buna verilecek en iyi örnek, Apple firmasının internet adresidir. “wwwiphoneApple” adresi, Brand TLD’nin kullanıldığı bir web adresidir.

Second Level Domain (SLD)

Second Level Domain, TLD’nin alt seviyesinde kalan alan uzantı türüdür. SLD’ye örnek olarak “al.com” uzantısı verilebilir. Bu uzantıda yer alan “al” kavramı SLD’yi gösterir.

SLD uzantı türü, genellikle web sitesi için domain kaydı yaptırırken ikinci bir kurum, firma yani farklı bir hiyerarşi gerekli olduğunda kullanılmaktadır. Bir eğitim kurumunun sitesine farklı bir kurum daha kaydedilmek isteniyorsa, SLD uzantısı kullanılması gerekmektedir.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama yapılarak, alan adının daha önce alınıp alınmadığı öğrenilebilinir. Web sitesi için domain adresi almadan önce, alan adının başka biri tarafından alınmamış olması gerekmektedir. Domain sorgulama için çeşitli araçları kullanabilirsiniz.

Ücretsiz domain sorgulama araçları arasında natro ve domainr gibi popüler adresler bulunur.

Bu adresleri kullanarak istediğiniz alan adını domain sorgulama aracına yazıp, aramayı başlatabilirsiniz.

Domain İle URL Arasındaki Fark Nedir?

Alan adı yani domain, URL’nin içinde yer alır. Domain, sadece bir alan adıdır. Ancak URL, bir bütün olarak düşünülmelidir.

URL içinde alan adına da yer verilir. Web sitesinin tam adresi URL’dir. Bunun için bir site ile ilgili daha fazla bilgiyi içermektedir. Ancak domain sadece sitenin ismini vermektedir.

Domain ve Web Hosting Arasındaki Fark Nedir?

Web hosting, sitenin sahip olduğu dijital bir alan olarak bilinmektedir.  Tarayıcıya web sitesinin alan adı yazıldığı zaman, sistem domain adını otomatik olarak IP adresine çevirmektedir. Bu IP adresi sayesinde, asıl erişmek istediğiniz siteye yönlendirilmeniz sağlanmaktadır. Sitenin dijital adresi, web hostingidir.

Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Firmalar için domain seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ticari kuruluşların domain seçiminde “.com” uzantısı tercih etmesi gerekir.
  • Alan adının kolay okunabilmesi ve yazılabilmesi için kısa seçilmesine dikkat edilmelidir.
  • Domain adı içerisinde mutlaka anahtar kelimeye yer verilmelidir.
  • Markayı net bir şekilde yansıtmak için benzersiz bir alan adı seçilmelidir.
  • Domain seçiminde, ilerleyen süreçte alan adının genişletilebilmesi gerekmektedir.
  • İşletme veya firma için popüler olan alan adları arasından seçim yapılmalıdır.
  • Site için web hosting hizmeti ile birlikte benzersiz bir domain alınabilir.
  • Alınacak olan alan adını kaydederken, en iyi yer seçilmelidir.
  • Marka için en uygun alan adını almak için hemen harekete geçilmelidir.
  • En doğru ve uygun alan adını almak için domain üreticilerinden destek alınabilir.

Domain Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Subdomain Nedir?

Subdomain, alt domain olarak bilinir. Kendi domain adına sahip olmayan kullanıcılar, subdomain alabilir. Örneğin; “abc.com” alan adını alamayan bir işletme, “magaza.abc.com” subdomain adını alabilir.

Park Domain Nedir?

Park domain kavramı, almış olduğunuz domain, henüz bir site ile eşleşmemiş ise; park domain almış olursunuz. Park domain kavramı ileride kullanılmak için alınan alan adları için kullanılır.

Domain Transferi Nedir? Nasıl Yapılır?

Alınan domain adı mutlaka tescil ettirilmektedir. Ancak tescil ettirilmiş olan bir domain, farklı bir firma veya kuruluşa aktarılabilir. Bu işleme ise; domain transferi adı verilmektedir.

Domain transferi yapmak için domainin kilidini kaldırılması gerekir. Transfer kodu kullanılarak, yeni firmanın sitesi üzerinde bir hesap açılır. Domain transfer menüsü üzerinden, alan adı ve transfer kodu ile diğer aşamalar takip edilir.

Domain Adresimi Satabilir miyim?

Alınan ve tescil ettirilen domainler, istenildiği zaman farklı bir şirkete satılabilir. Özellikle yüksek kalitedeki alan adlarının,  yüksek fiyata satıldığı bilinmektedir.

Benzer sektörde yer alan veya aynı ismi taşıyan firmalar, orijinal domain arayışı içinde olmaktadır. Almış olduğunuz domain adresini, yine domain satış siteleri üzerinden satışa sunabilirsiniz. Seda Marketplace, Godaddy Auction ve NamePros Forum en popüler domain satış sitelerindendir.

Web Sitemi Farklı Bir Domaine Taşıyabilir miyim?

Kullandığınız ve tescilli alan adına sahip olduğunuz web sitesini, farklı bir domain alanına taşımanız mümkündür. Bu işlemi yapmak için profesyonel yardım alınması tavsiye edilir. Domain alanını değiştirme sürecinde, sitenin ziyaretçi trafiğinin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

Domain Gizliliği (WHOIS Gizleme) Nedir? Buna İhtiyacım Var mı?

İnternet kayıt listesi olarak da bilinen WHOIS sisteminde, tüm domain sahiplerinin bilgileri yer almaktadır.

Dilediğiniz zaman size ait olan kayıtlı bilgileri gizleyebilirsiniz. Dilerseniz verilerinizi listeden çekebilirsiniz. Domain gizliliği sayesinde, firma veya işletmenize ait iletişim bilgilerinin görünmesinin önüne geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu