ESBİS Nedir?
ESBİS, Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların kullanabileceği bir sistemdir. ESBİS (Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi), T.C Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. ESBİS sayesinde faaliyet gösteren tüm esnaf ve sanatkarlar, sistem üzerinden pek çok işlemi yapabilmektedir.
ESBİS online olarak kullanıldığı için sistem içerisinde yapılacak olan tüm işlemler, çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Sektöre yönelik olarak son bilgileri sistem üzerinden öğrenebilir veya işletmeniz ile ilgili pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
ESBİS’te aktif olan tüm esnaf ve sanatkarların işletme bilgileri yer almaktadır. ESBİS, özellikle devlet desteği ve teşviklerden yararlanmak ve daha hızlı bir şekilde başvuru yapmak için kullanılmaktadır.
ESBİS Açılımı Nedir?
ESBİS, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi’nin kısaltmasıdır. ESBİS’ten sadece kayıtlı olarak işletme sahibi olan esnaflar ve sanatkarlar yaralanabilmektedir. Özellikle tescil ve tadil gibi belge işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır.
ESBİS’e kayıt olarak, sistemi dilediğiniz zaman kullanabilir ve işletmeniz ile ilgili pek çok işlemi daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Nedir?
Esnaf ve Sanatkarlar Odası, sektörde yer alan işletmelerin ve mesleklerin gelişmelerini desteklemek amacı ile hizmet sunan bir kuruluştur. Her bölgede ve her ilde, Esnaf ve Sanatkarlar Odası bulunmaktadır.
Esnaf veya sanatkar olarak hizmet veren ve mesleklerini sürdürmeye devam eden kişilerin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt olması gerekmektedir. Bu sayede, aynı meslekte yer alan kişiler, sektördeki meslektaşlarına ve birbirilerine destek olmaktadırlar.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın çok önemli bir görevi de bulunmaktadır. Odaya kayıtlı olan esnaf ve sanatkarlar ile resmi kurumlar arasında bir aracı görevi üstlenmektedir. Esnaf ve Sanatkarlar Odası, hem esnafları hem de sanatkarları temsil ederek, onların haklarını korumaya çalışmaktadır.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın esas amacı, meslek standartlarını yükseltmek ve üyelerinin birbirilerine destek olmalarını sağlamaktır. Bunun için, her il veya ilçede bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın göstermiş olduğu çeşitli faaliyet bulunmaktadır.
ESBİS Amacı Nedir?
ESBİS, esnaf ve sanatkarların üye olarak kullandıkları ve resmi pek çok işlemi yapabildikleri bir sistemdir. ESBİS’in kuruluş amaçları şu şekilde sıralanabilir:
Uygun Politikaları Üretmek: ESBİS, özellikle esnaf ve sanatkarlarla ile ilgili mesleklerine en uygun olan politikaları üretmeye çalışmaktadır. Bu sayede esnaf ve sanatkarların, daha sağlıklı ve gelişime uygun şekilde mesleklerini sürdürmeleri sağlanabilmektedir.
Hem sanatkarların, hem de esnafların mesleklerini sürdürürken ihtiyaç duydukları tüm politikalar, ESBİS aracılığı ile geliştirilmektedir.
Gelişime Uygun Strateji Oluşturmak: ESBİS, doğrudan bakanlığa bağlıdır. Bunun için mesleki açıdan, işletme sahiplerinin ihtiyaçları her zaman göz önünde bulundurulmaktadır.
Devletin vermiş olduğu teşvik ve destekler, esnafların geleceğe yönelik yapabileceği yatırımlar gibi pek çok stratejik hamle, ESBİS aracılığı oluşturulmaktadır. ESBİS sistemini kullanan esnaf ve sanatkarlar, mesleklerine en uygun stratejiler sayesinde daha verimli bir iş hayatı sürdürebilmektedir.
Sicil İşlemlerini Kolaylaştırma: ESBİS, sicil işlemlerinin daha hızlı, kolay ve daha az maliyet ile gerçekleşmesini sağlamaktadır. ESBİS’in geniş veri tabanı özelliği sayesinde, esnaf ve sanatkarlar tüm sicil işlemlerini daha hızlı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilirler.
ESBİS’in esas hedefi, sicil işlemleri gibi çeşitli belge işlemlerinin daha hızlı bir şekilde çözüme ulaştırılmasıdır.
Bilgi Erişimini Doğrudan Sunmak: Esnaf ve sanatkarların yer aldıkları mesleki sektöre göre anında bilgiye erişmesi sağlanmaktadır.
ESBİS sayesinde esnaflar, sicil numaraları üzerinden yer aldıkları sektöre ile ilgili son bilgi ve gelişmelere anında erişebilmektedir. Bu sayede sektör ile ilgili meydana gelen değişikliklerden haberdar olunmaktadır.
Merkezi Denetim Sağlamak: Sanatkar ve esnafların faaliyet gösterdikleri ilde veya ilçede denetlenmesi görevi de ESBİS aracılığı ile gerçekleşmektedir. Yapılan merkezi denetim sayesinde, işletmelerin daha şeffaf bir şekilde faaliyet göstermeleri sağlanmaktadır.
ESBİS Numarası Nedir?
ESBİS’ten faydalanmak için sistemin size vermiş olduğu ESBİS numarasını kullanmanız gerekmektedir. Sisteme kayıtlı olan her esnaf ve sanatkar için bir ESBİS numarası tanımlanmaktadır. Tıpkı kimlik numarası gibi ESBİS numarasının da işletmeye veya kişiye özel olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Size verilen ESBİS numarası sayesinde, başvurularınızı daha hızlı yapabilir, takip edebilir ve kayıt işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. ESBİS numarası, esnaf ve sanatkarların sistem içerisinde daha verimli ve güvenli bir şekilde işlemlerini halletmelerini sağlamaktadır.
ESBİS numarasını öğrenmek için sistemdeki sicil kaydınıza bakmanız yeterli olacaktır. Sicil kaydınızda yer alan ESBİS numarası sayesinde, tüm resmi işlemlerinizi daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
ESBİS Numarası Nasıl Öğrenilir?
ESBİS numarası, esnaf ve sanatkarların sicil numarası olarak tanımlanabilir. Eğer sisteme kaydınız var ancak ESBİS numaranızın ne olduğunu bilmiyorsanız, çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. ESBİS numarası öğrenmek için yapmanız gereken ilk şey, ESBİS’in resmi web sitesine giriş yapmaktır.
Sistemde yer alan “Üye Ol” veya Üye Girişi” bölümlerinden sisteme erişebilirsiniz. ESBİS giriş için kullanıcı adınız ile birlikte şifrenizi kullanmanız gerekmektedir.
Giriş yaptıktan sonra, ekranda yer alan “Üyelik Bilgileri” seçeneğine tıklayın. Bu bölümden, işletmeniz ile ilgili kayıt bilgilerine erişebilirsiniz. Bu ekranda sadece ait olan ESBİS numarası da yer almaktadır. Bu numarayı kullanarak, istediğiniz işlemleri yapabilir ve takip edebilirsiniz.
ESBİS numarası öğrenmek için tercih edeceğiniz bir diğer yöntem, destek hattı ile iletişime geçmektir. ESBİS destek hattını arayarak, işletmenize ait olan ESBİS numaranızı hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Kaydınızın bulunduğu esnaf sicil müdürlüğü de yine ESBİS numarası öğrenmek için tercih edeceğiniz bir diğer kanaldır. Bağlı olduğunuz müdürlüğe giderek, işletme bilgileriniz ile ESBİS numarasını öğrenebilirsiniz.
ESBİS’ten daha verimli bir şekilde yararlanmak için ESBİS numarasını öğrenmenizde fayda vardır.
ESBİS’e Kimler Kayıt Olabilir?
ESBİS’e kayıt yaptıracak olan kişiler, esnaflar ve sanatkarları kapsamaktadır. Sisteme kayıt yaparak, ESBİS’i diledikleri gibi kullanabilecek olan işletme ve kuruluşlar ise; farklı kategorilerde incelenebilir. ESBİS’e kayıt yaptırabilecek olan işletme ve kişileri detayları ile birlikte inceleyelim.
ESBİS’e Kayıt Yaptırabilecek İşletmeler
ESBİS’e kayıt yaptırabilecek ve sistemi kullanabilecek olan işletmeler, faaliyet gösterdikleri alanlara göre sınıflandırılmaktadır. ESBİS’e kayıt yaptırabilecek işletmeler ve kuruluşlar şu şekilde açıklanabilir:
- E-Ticaret Sitesi Üzerinden Satış Yapan Kişiler: Online olarak satış yapan yani internet üzerinden satışlarını gerçekleştiren ve ticaret yapan kişiler, ESBİS’e kayıt olabilir. ESBİS’e kayıt olduktan sonra, e-ticaret ile ilgili tüm resmi işlemlerini de sistem üzerinden gerçekleştirebilirler.
- E-Ticaret Sektöründe Hizmet Veren Pazar Yerleri: E-ticaret sektörü, oldukça geniş bir pazar yeridir. Bu sektörde satış yapılmasına olanak veren platformlar da pazar yeri olarak, ESBİS’e kayıt yaptırabilir.
E-ticaret platformları ESBİS’e kayıt yaptırarak, alış ve satış işlemlerini daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
- Yurt Dışına İhracat Yapan İşletmeler: ESBİS’e kayıt yaptırabilecek işletmeler içerisinde, uluslararası ticaret yapan firmalar da yer almaktadır. Yurt dışına ürün satışı yapan işletmeler de e-ticaret sektörü içerisinde değerlendirilmektedir. Bunun için bu işletmeler de ESBİS’e kayıt yapabilirler.
ESBİS Kullanıcıları
ESBİS kullanıcıları sadece satış yapan işletmeler ve e-ticaret platformları değildir. Bakanlığa bağlı olan birimler ve esnaf odaları da yine ESBİS’i kullananlar arasında yer almaktadır. ESBİS kullanıcıları şu şekilde sıralanabilir:
- Ticaret Bakanlığı Birimleri: Esnafların ve sanatkarların, sektördeki faaliyetlerin denetlenmesi ile ilgili çalışmaları, Ticaret Bakanlığı birimleri sürdürmektedir. Bu denetlemelerin online olarak takibi için ESBİS’i kullanmaktadırlar. Ticaret Bakanlığı birimleri, esnaf ve sanatkarların hem kayıt işlemlerini hem de faaliyetleri ESBİS üzerinden kontrol etmektedir.
- Sicil Müdürlükleri: ESBİS kullanıcıları içerisinde yer alan sicil müdürlükleri, esnaf ve sanatkarların resmi işlemlerini izlemektedir. Sicil müdürlükleri, yeni kayıt gibi resmi işlemleri ESBİS aracılığı ile yapmaktadır.
- Esnaf Odaları: ESBİS aracılığı ile esnaf odaları, bünyelerindeki esnaf ve sanatkarların faaliyetlerini yönetebilmektedir. Mesleki örgütlenme ve işletmelerin genel durumlarını takip etmek için de ESBİS kullanılmaktadır.
- Esnaf Birlikleri: Esnaf ve sanatkarların üye oldukları esnaf birlikleri, ESBİS aracılığı ile üyelerinin genel durumunu takip etmektedir. Özellikle bölgesel esnaf desteğinde, ESBİS büyük bir öneme sahiptir.
- Federasyonlar: ESBİS kullanıcıları içerisinde yer alan esnaf odaları ve esnaf birliklerinin faaliyetleri, federasyonlar aracılığı ile izlenmektedir. Federasyonlar da ESBİS’e kayıt yaptırabilir ve bünyelerindeki meslek grupları için veri analizi yapabilir.
- Konfederasyonlar: ESBİS’i kullanan konfederasyonlar, hem esnaf hem de sanatkarların en üst düzeydeki birliğidir. Konfederasyonlar, ESBİS sayesinde üyelerinin tüm faaliyetlerini ve genel durumlarını takip edebilmektedir.
- Esnaf ve Sanatkarlar: ESBİS kullanıcıları ağırlıklı olarak, esnaf ve sanatkarlardan oluşmaktadır. Hem kendi işletmeleri ile ilgili işlemleri yapabilir, hem de resmi işlemleri kontrol edebilirler.
ESBİS kullanıcıları, hemen tüm işletme sahiplerini içermektedir. Sadece esnaflar ve sanatkarlar değil, üye oldukları odalar ve birlikler de ESBİS’e üye olarak gerekli kontrolleri yapabilmektedir.
ESBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
ESBİS’i kullanmak ve resmi işlemleri yapabilmek için sisteme kayıt olunması gerekmektedir. ESBİS’e kayıt olmak ise; oldukça kolaydır. ESBİS kaydı için öncelikli olarak, ESBİS sitesine giriş yapmalısınız. Eğer daha önce kaydınız yok ve sisteme ilk kez giriş yapacaksanız, üyelik işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir.
ESBİS kaydı oluşturabilmek için kullanıcı adına ihtiyacınız olacaktır. Ardından, T.C. kimlik numarası, iletişim bilgileri ve işletmeniz ile ilgili istenen bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz.
ESBİS kaydı için işletme bilgilerinin eksiksiz bir şekilde forma girilmesi çok önemlidir. İşletmenizin ticari unvanı, ticaret sicil numarası ve vergi kimlik numarası gibi bilgilerin girilmesi zorunludur. Bunların yanı sıra, işletmenizin adres ve iletişim bilgileri ve faaliyet alanı da sizlerden talep edilen bilgilerdendir.
ESBİS kaydının hızlı bir şekilde tamamlanması için, işletmenize ait olan resmi evrakların da sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Ticaret sicil gazetesi, imza sirküsü ve işletme faaliyet belgesi ile diğer resmi evrakları sisteme aktarmalısınız.
Aktarılan her bir belgenin resmi, onaylı ve okunabilir formatta olmasına dikkat edilmelidir. Tüm başvuru adımlarını tamamladıktan sonra, sistem başvurunuzu değerlendirmeye alacaktır.
Eksik veya yanlış bir bilgi ya da evrak olması durumunda, ESBİS sizlerle iletişime geçecektir. Eksiklikleri tamamlamanızın ardından, ESBİS tarafından başvurunuz onaylanacaktır.
ESBİS kaydı onaylandıktan sonra, sistem tarafından bilgilendirilirsiniz. Kaydınız açılır açılmaz ESBİS’i hemen kullanmaya başlayabilir ve işletmeniz ile ilgili istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
ESBİS Nasıl Kullanılır?
ESBİS, kullanıcı dostu alt yapısı ve paneli ile çok kolay bir şekilde kullanılabilen bir sistemdir. Ancak ESBİS’i kullanabilmek için öncelikli olarak işletme sahiplerinin, esnaf ve sanatkarların sisteme kayıt olması gerekir.
ESBİS, esnaf olan tüm kişilerin kullanması zorunlu olan bir yasal platformdur. Bunun için de ESBİS direkt e-devlet sistemi ile de bağlantılı olarak çalışmaktadır. ESBİS’i kullanırken, e-devlet şifrenizi kullanmanız gerekmektedir.
Daha önce e-devlet şifresi almadıysanız, en yakın PTT şubesine giderek, şifre talebinde bulunabilirsiniz. ESBİS’i kendi web sitesi üzerinden kullanmanıza gerek yoktur. Dilerseniz e-devlet üzerinden de direkt olarak ESBİS’e geçiş yapabilir ve kullanabilirsiniz.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapın. Arama bölümüne “ESBİS” yazın ve aratın. Arama sonrasında, otomatik olarak ESBİS sayfasına yönlendirme yapılacaktır. ESBİS paneline giriş yaptıktan sonra kayıt sayfasını kullanarak, işletmeniz için ESBİS kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
ESBİS’e Kayıt Olmanın Sağladığı Avantajları Nelerdir?
ESBİS, işletme sahipleri, sanatkar ve esnafların resmi işlemlerini daha hızlı ve güvenilir şekilde yapmalarını sağlamaktadır. ESBİS’i sadece resmi belge ve evraklar için değil, sektörünüz ile ilgili bilgi ve gelişmeleri öğrenmek için de kullanabilirsiniz.
ESBİS’e kayıt olmak, esnaf ve sanatkarlar için çok avantajlıdır. ESBİS’ kayıt olmanın sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- İşletmenizin bilgileri ile ilgili yapacağınız küçük bir değişikliği, çok daha hızlı bir şekilde güncelleyebilirsiniz.
- Resmi işlemleri hızlı ve daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Bu da sizlere zaman açısından büyük bir tasarruf sunacaktır.
- Meslek odaları veya birlikleri arasındaki bilgi akışının, daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
- Esnaf odaları ve birlikleri de sistemi kullandığı için, bürokratik sürecin azaldığını da söylemek mümkündür.
- ESBİS, yetkili kurumlar tarafından da kullanılmaktadır. Esnafların, işletmelerin ve sanatkarların denetim süreçleri daha düzenli gerçekleşmektedir. ESBİS sayesinde şeffaf bir denetim yapılabilir.
- ESBİS’e kaydı bulunan kişiler, devlet teşviklerinden daha hızlı bir şekilde haberdar olur. Bu sayede destek ve teşviklere erken başvuru yapabilme ayrıcalığına sahip olabilirler.
ESBİS Belge Doğrulama Nasıl Yapılır?
ESBİS belge doğrulama işlemi, sistemi daha verimli bir şekilde kullanabilmeniz açısından çok önemlidir. Belge doğrulama aşamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz, kurumların size ulaşabilmesi açısından da önem taşımaktadır.
ESBİS üzerinden belge doğrulama işlemini çok daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bu sayede belgelerinizi tasdik ettirmek için harcayacağınız zamanı kısaltabilirsiniz.
İşlemi sadece ESBİS resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ESBİS sitesine giriş yaptıktan sonra, kullanıcı adınız ve şifreniz ile kendi panelinize erişmelisiniz.
ESBİS kullanıcı hesabınızı açtıktan sonra, “Belge Doğrulama “ seçeneğine tıklayın. Sizden istenen tüm bilgileri, forma eksiksiz bir şekilde girmeli ve ardından doğrulama kodu talep etmelisiniz.
İletişim bilgileriniz aracılığı ile tarafınıza gönderilen doğrulama kodunu ve belge numaranızı da giriş yapın. “Ara” seçeneğine tıklayarak, belge doğrulama işlemini başarılı bir şekilde başlatabilirsiniz.
Sistem, girmiş olduğunuz bilgileri hızlı bir şekilde tarayarak, kontrol etmektedir. Tüm bilgi ve belgeleriniz kontrol edikten sonra, ESBİS belge doğrulama işlemi tamamlanmaktadır.
ESBİS Üzerinden Hangi Raporlar Alınabiliyor?
ESBİS aracılığı ile yer aldığınız sektör ile ilgili pek çok belgeye ve rapora erişebilirsiniz. Hizmet verdiğiniz sektör ve yer aldığınız meslek kuruluşu ile ilgili raporlar, ESBİS içerisinde toplanmaktadır. Sizler de ihtiyacınız olan veri ve raporlara, ESBİS üzerinden erişebilirsiniz.
Özellikle sektörünüzde dönemlik olarak kaç adet işletmenin açıldığını, kapandığını ve aktif olarak faaliyet gösterdiğini inceleyebilirsiniz. Adres ya da unvan değişikliği yapan esnaf ve işletmelerin sayısını da yine rapor olarak inceleme şansınız bulunmaktadır.
ESBİS raporları, özellikle meslek gruplarına göre istatiksel bilgiler sunmaktadır. Bu sayede, yer aldığınız sektör ile ilgili daha detaylı verilere ulaşabilirsiniz. İsterseniz raporları il ya da ilçe bazında da alabilirsiniz.
Bölgeye göre inceleme yaparak, mesleğiniz ile ilgili değişiklikleri daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Üyesi olduğunuz esnaf odasının ya da birliğinin seçim sonuçlarını inceleme şansınız da bulunmaktadır.
Mesleki genel kurul toplantıları gibi esnaf odalarının ve birliklerinin faaliyetlerini de raporlar eşliğinde takip edebilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Olmanın Avantajları Nelerdir?
Yer aldığınız ve faaliyet gösterdiğiniz meslek grubunda daha avantajlı ve güvenilir bir konumda yer almak için, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bu sayede sizinle aynı meslek grubu içinde yer alan esnaflar ve sanatkarlar ile iletişim halinde olabilirsiniz.
İşletmeler için pek çok ayrıcalık sunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası, işletme sahiplerine pek çok konuda yardımcı olmaktadır. Özellikle mesleki olarak gelişmeleri açısından, sundukları katkının çok önemli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Ayrıca esnafların ve sanatkarların yasal olarak haklarını korumak için de fayda sundukları bilinmektedir.
Herhangi bir mesleki hukuki problemde, Esnaf ve Sanatkarlar Odası destek vermekte ve yardımcı olmaktadır. ESBİS’e üye olmak, bağlı olduğunuz Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile daha yakından iletişimde olmanızı sağlayacaktır.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na üye olduğunuzda, devlet teşviklerinden de öncelikli olarak yararlanabilirsiniz. Sektörünüz ile ilgili meydana gelen değişiklikler ve gelişmeler hakkında hızlı bir şekilde haberdar olabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası, özellikle bünyelerinde yer alan meslek çeşitlerinin sürdürülebilmesini sağlama açısından önem taşımaktadır.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Zorunluluğu Var mı?
Eğer esnaf veya sanatkar olarak faaliyet gösteriyor ve yer aldığınız sektör bu meslek grupları içerisinde yer alıyorsa, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na zorunlu olarak kaydınızın olması gerekmektedir.
Kayıt zorunluluğu, üyelerin daha düzenli bir şekilde mesleklerini sürdürebilmelerini sağlamaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı için belirli prosedürleri takip etmeniz gerekmektedir. Ayrıca kayıt işleminin tamamlanması için belirlenen süre içerisinde harekete geçmek de çok önemlidir.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı için, işe başladığınız günden itibaren 30 gün içerisinde sicil tescilini yaptırmanız gerekmektedir. Sicil tescili, meslekte yer aldığınızın resmi bir kaydı olarak tanımlanabilir.
Yaptıracağınız sicil kaydı işleminin ardından, bulunduğunuz yerdeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kaydınızı yaptırabilirsiniz. Kayıt için sicil kaydı belgesi, işletme ve size ait olan bilgiler gibi temel evraklar sizden talep edilmektedir.
Sicil gazetesine ilan vererek, meslekte yer aldığınızın resmi olarak duyurulması da gerekmektedir. Gerekli ilan ve sicil kaydı işlemlerinin ardından, bulunduğunuz bölgedeki odaya kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Adımları Nelerdir?
Meslek grupları için zorunluluk olarak kabul edilen Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı için bazı işlemleri tamamlamanız gerekmektedir. Önceliğiniz, sicil kaydının tamamlanmasıdır. Sicil kaydını yapmak için elektronik olarak veya yazılı şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz.
Sicil kaydını yapmak için Esnaf ve Sanatkarlar Odası Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Eğer sicil kaydı için elektronik başvuru yapmak istiyorsanız, başvurunuzu e-devlet sistemi üzerinden veya ESBİS aracılığı ile de gerçekleştirebilirsiniz.
Elektronik başvurularda talep edilen belgelerin, eksiksiz ve okunabilir şekilde sisteme yüklenmesi gerekmektedir. E-devlette kayıtlı olan belgeleri kullanarak, başvuru sürecinizi daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. ESBİS sicil kaydı başvurusu yapmak için e-imza kullanabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası sicil kaydı için şu bilgiler talep edilmektedir:
- T.C kimlik numarası, ad ve soyad
- İşletmenin adı, adresi, çalışma bölgesi
- İşletmenin yer aldığı sektör ve meslek kolu, NACE kodu
- İşletmenin faaliyet tanımı
- İşletmenin şubeleri varsa bilgileri ve şube temsilcilerinin bilgileri
Yukarıdaki bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek, sicil kaydı işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. İşletmeniz için sicil kaydının tamamlanmasının ardından, sicil gazetesine ilan verilmektedir. Bu ilan, resmi olarak işletme olarak kabul edildiğinizi bildirmektedir.
Sicil gazetesine ilan verilmesinin ardından, bulunduğunuz bölgedeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydını da yaptırabilirsiniz. Bu işlemin ardından, işletmeniz için ESBİS faaliyet belgesi de düzenlenecektir.
Bu belge sayesinde, resmi olarak işletme kimliğine sahip olacaksınız. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın sunmuş olduğu hizmetlerden ve ayrıcalıklardan faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
ESBİS ile ilgili en çok merak edilen soruları kısaca sizler için yanıtladım.
ESBİS’e e-Devlet Üzerinden Giriş Yapılabilir mi?
ESBİS’i kullanmak ve giriş yapmak için e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz. E-devlet sistemindeki giriş bilgileriniz ile ESBİS’e daha hızlı bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Kayıt ve diğer işlemlerinizi, e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
ESBİS NACE Kodu Nedir ve Kaç Hanelidir?
ESBİS sicil kaydı yaptırmak için sizden NACE kodu istenecektir. NACE kodu ise; yer aldığınız sektördeki faaliyet alanınızı belirlemek için özel olarak verilen bir koddur.
NACE kodu, 6 haneli ve her işletme sınıfı için ayrı şekilde belirlenmektedir. Yer aldığınız sektöre ve faaliyet alanınıza göre NACE kodunu alabilirsiniz. NACE kodu, resmi kayıtlarda kullanılmak için gerekli olan özel bir koddur.
ESBİS NACE Kodunu Nereden Öğrenebilirim?
NACE kodu öğrenmek için kaydınızın bulunduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca işletmenizin bağlı olduğu sicil müdürlüğü üzerinden de ESBİS NACE kodunu öğrenebilirsiniz. E-devlet üzerinden ESBİS’e giriş yaparak da NACE kodunu öğrenebilirsiniz.
ESBİS Yetki İptal Formu Nedir, Nasıl Doldurulur?
ESBİS yetki iptal formu, kayıt iptali formu olarak da bilinmektedir. İptal formunu göndererek, ESBİS tarafından verilen tüm yetkilerin iptal edilmesini talep edebilirsiniz.
İptal formunun işleme alınması için sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde forma girmelisiniz. ESBİS yetki iptal formunu hem ESBİS üzerinden, hem de bağlı olduğunuz odadan temin edebilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine Nerede Yayınlanıyor?
Sicil kaydı işlemleri tamamlanan esnaf ve sanatkarların bilgileri, Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi’nde yayınlanmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi’ne, ESBİS üzerinden erişebilirsiniz. Sistemde düzenli olarak sicil gazetesi güncellenmektedir.