Facebook Pixel
E-İhracat

Amazon Nedir? (Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar)

Amazon nedir? sanal dünyanın en büyük pazaryeri satış kanalıdır. Amazon’a geçiş yapan her satıcı, otomatik olarak küresel bir kitleye erişir. Bu yazımdan Amazon’da satış yapmanın avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde açıklıyorum. Ama önce konuya biraz ısınalım diye, Amazon hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz bilgileri sizin için derledim.

Amazon Hakkında Az Bilinenler

  • Amazon, 16 Temmuz 1995’te yalnızca kitap satan bir web sitesi olarak hizmete girdi. Kurucusu Jeff Bezos, şirketinin büyümesi ve e-ticarette lider olabilmesi için geniş bir vizyona sahipti.
  • Jeff Bezos başlangıçta şirketine sihirli bir çağrışım olması için “Cadabra” adını vermek istedi. “Cadaver”i (kadavra) çağrıştırabileceğini düşünerek vazgeçti. Sonrasında Amazon adında karar kıldı.
  • Amazon “dünyanın en büyük kitapçısı” sloganıyla piyasaya sürüldü. O yıllarda web siteleri popülerliğe göre değil, alfabetik olarak listeleniyordu. 
  • Amazon’un ilk günlerinde, yapılan her satın alma işleminde ofiste bir zil çalardı. Herkes müşteriyi tanıyıp tanımadıklarını tespit etmek için bir araya toplanırdı.
  • Herhangi bir sorunları olduğunda müşteriler Jeff Bezos’a doğrudan e-posta gönderebilirdi. O da bazı eklemeler yaparak, sorunun çözülmesi için ilgili personele iletiyordu.
  • Tüm Amazon çalışanları, her iki yılda bir müşteri hizmetleri masasında iki gün çalışırlar. Bu uygulama, tüm çalışanların müşteri hizmetleri sürecini anlamasına yardımcı olmak içindir.
  • Türkiye’deki müşteriler farklı Amazon mağazalarından yıllar içinde milyonlarca ürün sipariş veriyordu. Ancak Amazon Türkiye resmi olarak 2018 yılında açıldı.  

Amazon ve E-Ticaret Trendleri

Hem Amazon hem de e-ticaret, özellikle son dönemde pandeminin de etkisiyle hızla büyüyor. Ve bu büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünülüyor. Sadece 2020 yılında pazar yerleri, küresel çevrimiçi alışverişlerin %52’sine ev sahipliği yaptı. Amazon aynı yıl 416,48 milyar dolar kazanç elde etti. Gelirinin büyük bir bölümü ABD kaynaklı olsa da, Avrupa ve Türkiye’deki satışları da %15 oranında büyüme gördü. Amazon ise totalde %63,3’lük bir büyüme yakaladı.

Amazon’un belirlediği satış stratejisi, başarısının temel kaynağıdır. Bu başarıya birçok faktör katkıda bulunur: 

  • Müşteri sadakati
  • En yüksek arama hacmine sahip olmak
  • Sürekli olarak müşteri deneyimini geliştirmeye ve fiyatları düşürmeye odaklanmak

Amazon bugünün pazarında lider konumda olduğu için, e-ticaret girişimcilerinin dikkate alması gereken çok şey var. En önemlisi, genel olarak işletmelerin Amazon ve pazaryerleri hakkında stratejik kararlar alması gerekiyor. Sonuçta, Amazon’un dünya devi olmasının getirdiği birçok artısı olsa da bunun yanında bazı eksileri de var. 

İsterseniz bir marka, dağıtıcı, perakendeci veya üretici olun, Amazon’u bir satış kanalı olarak görmezden gelemezsiniz.

Amazon’da neden satış yapmanız gerektiğinin ayrıntılarına geçmeden önce, bir e-ticaret sitesinin stratejik avantajlarını inceleyelim.

Amazon ve E-Ticaret Trendleri

E-Ticaret Sitesinde Satışın Avantajları

Tam Kontrol

Bir e-ticaret sitesiyle, müşterilerinizin satın alma yolculuğunun her adımında tam kontrole sahip olursunuz. Kullanıcıların sizinle nasıl etkileşim kuracağını, ürünleri nasıl teslim alacağını gibi unsurları belirleyen siz olursunuz.

Benzersiz Marka Hikâyenizi Anlatın

Markanızın kimliği ve müşterilerinizle kurduğunuz diyaloglar üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Aynı zamanda bu iki unsuru, stratejik önceliklerinize uyacak şekilde uyarlayıp değiştirebilirsiniz.

Kişiselleştirme İçin Müşteri Verilerini Kullanın

Bir e-ticaret sitesinde satış yapmak, işinize yardımcı olacak çok değerli müşteri bilgilerine sahip olmanızı sağlar. Bu veriler e-posta pazarlama kampanyalarıyla onlara ulaşabileceğiniz anlamına gelir. Hedeflediğiniz indirimleri ve iyileştirilmiş alıveriş deneyimleriyle kişiselleştirmelerinizi arttırır.

Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları

Amazon üzerinden satış yapmanın birçok avantajı vardır. Müşterilerin güveni, çok tercih edilme, kullanım kolaylığı, sınırsız destek… Şimdi bu avantajların hepsini yakından inceleyelim.

Satın Almaya Hazır Müşterilere Erişim

Amazon üzerinden satış yapmanın bir numaralı avantajı, satın almaya hazır müşterilere anında erişebilmenizdir. Bir e-ticaret sitesinde, kullanıcıların size güvenebilmesi ve sizi tanıyabilmesi için biraz zamana ihtiyacınız vardır. Amazon’un kullanıcıları, bu tanıma aşamasını atlar çünkü bu aşama çok uzun yıllar önce çoktan tamamlandı. Hangi ürünü istediklerini de zaten biliyorlar. 

Satın alma niyeti yüksek bu müşterilere erişim, Amazon’un en büyük avantajlarından biridir. Hedef kitlesini büyütmek isteyen, özellikle yeni işletmeler için çok faydalıdır.

Ürünlerinizi satışa sunduğunuzda, ilk başlarda Amazon’daki alıcılar tarafından yakından tanınmıyorsunuz diye endişelenmeyin. Alıcılar, çok çeşitli sayfaları ziyaret ederek yayınlanan ürünleri keşfedebilir ve satın almaya karar verebilirler.

Amazon’un İtibarı

Tüketiciler, müşteri deneyimi konusundaki itibarı ve tecrübesi nedeniyle Amazon’u tercih ederler. Her gün yaklaşık 300 milyon kullanıcı, bu platformdan bir şeyler satın alıyor. Amazon üzerinden satış yapmaya başlamak, bu itibardan faydalanmaya başlamanız demektir. 

Kullanım Kolaylığı

Amazon, hem müşteriler için hem de satıcılar için kullanımı kolay bir ara yüze sahiptir. Amazon’da satış yapmaya başlamanız kolaydır ve 24 saat içinde başlayabilirsiniz.

Lojistik Desteği (FBA)

Amazon FBA ile satış yaptığınızda, ürünlerinizi Amazon’un lojistik merkezlerinde depolanır. Onların ürünlerinizi toplamasına, paketlemesine, göndermesine ve ürünleriniz için müşteri hizmeti sağlamasına izin verirsiniz. Amazon’un lojistik desteği ile değerli zamanınız başta olmak üzere birçok kaynaktan tasarruf edersiniz.

Amazon’da Satış Yapmanın Dezavantajları

Amazon’da satış yapmanın size sağladığı avantajlar aynı zamanda,  sahip olduğu dezavantajlardır. Evet, milyonlarca devamlı müşteri Amazon’dan alışveriş yapıyor. Ama sizi değil, Amazon’un pazarını seviyorlar ve tercih ediyorlar.

Siz Değil, Amazon Başroldür

Müşteriler ürünlerinizi satın alırken size değil, Amazon’a sadık kalırlar. Adınıza, logonuza ve birkaç resme mağazanızda yer verebilirsiniz ancak web sitenize ve sosyal medyanıza bağlantı veremezsiniz.

Pazar komisyonları 

Amazon’da ürünlerinizi yayınlanmak ciro ve satışların artmasına yardımcı olur. Ancak bu işlemin, sizin için ekstra bir maliyet demek olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle bu maliyet, yapılan her satıştan belirli bir yüzde olarak hesaplanır.

Satıcılara Veri Erişimi Yok

E-ticaretin en büyük avantajlarından biri sizi ziyaret edenleri ve sizde alışveriş yapanları tanımanızdır. Hatta buna göre pazarlama politikanızı şekillendirirsiniz. Ancak Amazon, müşterilerinize dair önemli bilgilere erişiminizi kısıtlar. Müşterilerinizin Amazon’daki davranışlarına erişmeden, sunduğunuz deneyimi kişiselleştirme fırsatını kaybedersiniz.

Amazon Markanızı Sınırlar

Piyasada isminizle var olmak yani kendi markanızı oluşturmak istiyorsanız Amazon kötü bir seçenektir. Çoğu durumda, bir müşteri Amazon’un arama çubuğunda mağazanızın adını değil “cep telefonu kılıfı”nı aratacaktır. Fiyata, ortalama müşteri puanına göre sıralamayı filtreleyecektir. Hatta sonuç sayfasının üst kısmında yer alan sponsorlu ürünlerden biri dikkatini dağıtabilir. 

Sonuç olarak Amazon, markanızı karar verme ve satın alma sürecinden çıkarır. Bunun yerine müşteriler, Amazon pazarındaki ürün incelemelerine, fiyatlara ve popülerliğe odaklanır. Sonunda işletmeniz, benzersiz marka hikayenizi kullanmadan diğer binlerce satıcıyla rekabet içine girer.

Amazon Fba İşinizin Kontrolü

Amazon FBA’nın size sağladığı bazı avantajlar olsa da, envanteriniz üzerindeki kontrolünüzü kaybedersiniz. Örneğin Amazon, ürünlerinizi depoları arasında sevk ederken, nakliye sırasında satılamaz hale getirebilir. 

Amazon’un envanterinizi yönetmesine izin vererek lojistik zincirinizin kontrolünü de kaybedersiniz. Ürünlerinizi teslim ederken, müşterilerinizle etkileşim kurma şansınızı kaybedersiniz. Ayrıca tüm bunların sonucunda Amazon, işletmenizin kârını etkileyebilecek bir FBA komisyonu alır.

Sonuç

Amazon’da satış yapmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. En büyük dezavantajı, satış yaparken markanızın kontrolünü kaybetmenizdir. Ancak işletmeniz, çok daha geniş bir kitleye ulaşabileceği için daha fazla ciro elde etmeniz de kaçınılmazdır. Bu kararı alırken şirketinizin hedeflerini, pazar payını ve büyüklüğünü göz önünde bulundurmalısınız. Siz Amazon’da satış yapma fikrine ne kadar yakınsınız? Gelin yorumlarda konuşalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu