Amazonda Satış Nasıl Yapılır?
Amazon, hem satış yapacaklar hem de alışveriş yapanlar için eşsiz bir e-ticaret sitesidir. Satıcıların yoğun talepleri karşında kaliteli çözüm üretebilmek için Amazon FBA hizmetini başlattı. Bu hizmet, satıcıların iş hayallerini gerçeğe dönüştürmek için platformun güçlü dağıtım ağından ve müşteri tabanından yararlanmasına olanak sağlar. Perakendeciler için en seçkin e-ticaret platformlarından biridir.
- İş Planı Oluşturmak
- Niş Ürün Bulmak
- Pazar Araştırması Yapmak
- Ürün Tedarikçilerini Belirlemek
- Sipariş Vermek
- Amazon Hesabı Açmak
- Ürün Listesi Oluşturmak
- Envanterinizi Yönetmek
- Müşteri Geri Bildirimlerini Takip Etmek
- Ürün Listelerini Optimize Etmek
Amazon FBA, Amazon’un ürünlerinizi Amazon envanterinde depolayacağı, siparişlerinizi yerine getireceği ve müşteri hizmetleri sunacağı anlamına gelen “Amazon Tarafından Yerine Getirilmesi” anlamına gelir. FBA hizmetini kullanmak istiyorsanız, bir Amazon satıcı hesabı oluşturmanız ve hesabınıza FBA eklemeniz gerekir. İşletmenizi web sitesindeki kriterlere uygun şekilde kurmanız önemlidir. Teslim edilecek ürünlerinizi hazırlayın ve ürünlerinizi Amazon FBA deposuna gönderin. Müşteri sipariş verdiğinde, FBA siparişleri yerine getirecek ve kargo takip bilgilerini müşterilerinize gönderecektir. Hem sizler hem de müşteriler için 7/24 müşteri hizmetleri desteğinide sağlıyor.
Satıcı olarak, envanter, paketleme ve kargo işlemlerinden kurtulmuş olacaksınız. Bu sistem, başlamanızın oldukça kolay olduğunun göstergesidir.
Ayrıca Amazon Prime programına hak kazanırsınız ve bu, müşterilere sınırsız ücretsiz iki günlük nakliye veya bir günlük ücretsiz gönderim hizmeti sunar. Amazon FBA ücreti, diğer sipariş yerine getirme merkezlerine kıyasla oldukça uygun maliyetlidir. Dahası; FBA programı ile farklı kanallarda satış yapmanıza izin verilir. Amazon haricinde eBay, e-ticaret mağazanız ve diğer pazar yerlerinde satış yapabilirsiniz .
Amazon FBA’da satış nasıl yaparız? Bu içeriğimde, ayrıntılı olarak ele alıyor ve bizi başarıya taşıyacak ilk temel adımlardan geçiyoruz. İşinizi kurmakta kararlıysanız, Amazon FBA hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan hadi başlayalım!
İş Planı Oluşturmak
Bir Amazon FBA işine başlamak için, her şeyin doğru yolda, kusursuz ilerlemesini sağlayacak bir planınız olması gerekir. İş planı, iş misyonunuzu, pazar analizinizi, ürün ve hizmetlerinizi, pazarlama ve satışlarınızı ve finansal planınızı vb. İçermelidir.
Hakim olmanız gereken bir çok şey var. Pazarı araştırmanız, trendleri kontrol etmeniz, rakiplerinizi tanımanız ve ne tür ürünler satmak istediğinizi, ürün tedariki, reklam ve kampanyalar için ne kadar harcamak istediğinizi belirlemeniz gerekir. İş programınız için kaba taslak bir plan oluşturmaya çalışın.
Niş Ürün Bulmak
Amazon FBA’da satış yapmak için, karlı niş ürün bulmanız gerekir.Karlı bir işletmeye sahip olmak için, pazar ve sektör araştırması yapmanız tutku ve ilgi hobilerinizle uyumlu, ilgili moda ve rekabetçi ürünler bulmanız gerekir.
Ürün trendini bilin ve tanıyın! Duygusal etkisini ve tanınmasını araştırın. Satış noktasını yani tedarikçinizi bulmaya çalışın veya onu pazarda viral hale getirmek için yeni ve popüler bir satış noktası yaratın. Mevsimsel ve kırılgan ürünleri dahil etmemenizi tavsiye ederim.
Pazar Araştırması Yapmak
Ürününüzü belirledikten sonra, pazar araştırmasıyla pazarda doğrulamanız gerekir. Bir süre rakiplerin satışlarını takip edin. Rakiplerinizi takip etmek size pazarın, ürünün veya segmentin daha gerçekçi bir görünümünü gösterecektir.
Başka bir fikir ise, ürünlerle ilgili düşüncelerini öğrenmek için birkaç satış noktası ve müşteri ile iletişim kurabilirsiniz.
Pazardaki satış rakamlarının dengeli ve tutarlı olduğunu gözlemlerseniz, planınızı bir sonraki adıma gönül rahatlığı ile taşıyabilirsiniz. İstikrarlı ve tutarlı bir pazarda, planınıza göre ilerlemek sizi iyi noktalara getirecektir.
Ürün Tedarikçilerini Belirlemek
Ürünümüzü belirledikten sonra, sıra tedarikçimizi bulmaktadır. Tedarikçi bulmanın ve ulaşmanın bir kaç yolu vardır. Tedarikçileri Google’da, bildiğiniz üretici firmalarda, veya ticaret fuarlarında bulabilir iletişim kurabiliriz. Muhtemelen size uygun tedarikçiye ulaşacaksınızdır.
Ticari fuarlar, tedarikçi firma ile iletişim kurmanız ve ürünlerini fiziksel olarak tanımak için harika bir yoldur. En iyisine ulaşmak için mutlaka tedarikçilerle iletişim kurmanız gerekmektedir. E-postalar atabilir, telefon görüşmeleri yapabilir tedarikçileri ziyaret edebilirsiniz.Sizin için en güvenilir ve eski, köklü firmaları tercih etmenizi öneririm.
Numune ürünleri, fiyatlarını ve minimum adet miktarını, sipariş limitini, ürün kalitesini, sevkiyat ücretlerini ve kapasitelerini vb. mutlaka öğrenin.
Teklifiniz için ödeme seçeneklerini ve ödeme koşullarını mutlaka konuşun. Sizin için en cazip ve uygun koşullar sağlayanı bulun; seçeneklerinizi gereksinimlerinize göre azaltın.
Ürün kalitesini görebilmek için numune sipariş etmeyi unutmayın!
Sipariş Vermek
Tedarikçinizden seçmiş olduğunuz ürünleri isteyin.
Normalde ilk sipariş miktarı büyük olmamalıdır. Küçük adetlerde sipariş verebilir, bunu pazarı test etmek ve müşterilerden gelen geri bildirimler öğrenmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde test etmek, ürünlerinizle pazarı tanımanın iyi bir yoludur.
Yanlış anlaşılmaları önlemek ve üretim güncellemelerini almak için tedarikçinizle düzenli şekilde iletişim halinde kalmayı unutmayın. Temel özellikleri siyah beyaz olarak tutmaya çalışın alternatiflere ilk aşamada seyirci kalın.
Sipariş verirken ürün kalite kontrolü yapılmalıdır. Sevkiyattan önce, üretim hattındaki süreçleri ve ürünleri incelemeye çalışın.
Amazon Hesabı Açmak
Amazon satıcı hesabınız yoksa, öncelikle Amazon satıcı hesabına kaydolmanız gerekir. İki tür hesap vardır bireysel satıcı ve profesyonel satıcı. Bireysel satıcı 0 $, ancak Amazon’da sattığınız her ürün için yaklaşık 1 dolar ücretlendirileceksiniz. Pro satıcı daha fazla özellik içerir ve ayda 40 $ ücret alır. Hesap şeklinizi işletme bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
Ürün Listesi Oluşturmak
Ürünlerinizi sisteme eklemek için ürün listesi oluşturmanız gerekmektedir.Listeyi oluşturmanın birçok bölümü vardır. Net ve yüksek çözünürlüğe sahip resimler yüklemelisiniz. Ürünlerinizin “Prime uygun” olduğuna emin olun ve ana üyeler için ücretsiz gönderim seçeneklerinden faydalanın.Fazla ürününüz yoksa, manuel olarakta listeleyebilirsiniz.
Çok sayıda ürününüz varsa, ürünlerin her birini içeren bir elektronik tablo yükleyebilirsiniz. Ürünleriniz hakkında yeterli ürün açıklaması sağlamaya çalışın ve ürün listelemenizi çekici hale getirin.
Envanterinizi Yönetmek
Amazon FBA satıcıları, envanterlerine ciddi oranda dikkat etmelidir. Envanterinizi doğru şekilde yönetmeye ve güncellemeye çalışın. Pazarınız ve satışlarınız için ürün envanter seviyenizi satmaya ve tutmaya yetecek kadar sahip olduğunuzdan emin olmanız zorunludur.
Envanter seviyeniz, sipariş verildikten sonra Amazon’da otomatik olarak güncellenecektir. Ürün listeleme sayfanızda ürünün stok durumunu göstermek için envanter seviyenizin düzenli olarak güncellenmesini sağlayın. Satış ve envanter verilerinizi entegre etmek için gelişmiş bir sistem kullanabilirsiniz.
Ürünün stokta azaldığını veya kalmadığını görürseniz, pazarlama ve reklam stratejinizi değiştirmeye çalışın ve envanter seviyenizi yenilemek için tedarikçilerden sipariş verin.
Müşteri Geri Bildirimlerini Takip Etmek
Bildiğimiz üzere, müşterilerin daha önce satın aldığı ürünlere geri bildirimde bulunması muhtemeldir. Müşteri geri bildirimleri işletmeniz için önemlidir. Hedef müşterilerinizin birbirleri arasında oluşturduğunu güvenilirliktir.
Bu referanslar, işletmeniz ve ürünlerinizin aynasıdır. Sonuç olarak, geri bildirimlerini bırakmaları için alıcının alışveriş deneyimini takip etmeniz gerekir.
Müşterilerinize ulaşmanın birçok yolu vardır. Ürün ve hizmetlerinizle ilgili yorumlarını öğrenmek için müşterilerinize e-posta veya diğer iletişim araçlarından ulaşabilirsiniz.
Sosyal medya hesabınızı oluşturabilir ve sosyal medya hesaplarınızdan müşteri geri bildirimi ulaşmaya çalışabilirsiniz.
Satışlarınızı ve dönüşümlerinizi arttırmak için daha olumlu geribildirim almaya özen gösterin ve bunun için gayret verin.
Ürün Listelerini Optimize Etmek
Satış performansınızı izlemeye ve işinizi pazarda tanımaya odaklanın. Web sitenizin trafiğini artırmak ve satışlarınızı büyütmek için ürün listenizini mutlaka optimize edin.
Optimizasyon, Amazon satıcıları için sürekli bir hale gelmelidir.
Anahtar kelimelerle başlayın. İlgili, kaliteli anahtar kelimeleri araştırın ve bulun.Bunları ürün başlıklarınıza, özelliklerinize, açıklamalarınıza mutlaka ekleyin. Amazon algoritmasından yararlanmaya ve işletmeniz için faydalı çalışmasına katkı sağlamaya çalışın.
Ürünlerinizin anahtar kelimelerinin alaka düzeyi, ürün görünürlüğünüz ve satışlarınız için en önemli faktörlerdendir. Ürünlerinizin anahtar kelimelerini belirlemenize yardımcı olması için Google Anahtar Kelime Planlayıcı‘yı kullanabilirsiniz.
Görüntü kaliteside önemlidir. Ürünlerin farklı açılardan 5-7 adet görselini kullanmanıza ve ürünlerinizin boyut, özellik ve tasarımlarını sergilemenize fırsat sunmaktadır. Açık,net ve güzel kurgularla müşterilerin dikkatini çekmeye çalışın.
Ürün özellikleri, her zaman müşterilerin bilmek istediği en önemli bilgidir. Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun, ürünlerinizin değerini, kalitesini ve mutlaka özelliklerini belirtin.
Açıklama kısmı için, ilgi çekici, harekete geçiren bir dil kullanmaya çalışın. Açıklamayı kısa ve basit tutun kolayca anlaşılabildiğinden emin olun.
Mümkün oldukça harekete geçirici mesaj kelimeleri veya kelime öbekleri kullanın.